1. Whisky uh? (work in progress)

Een online cursus en zoekgids over whisky                 

Wat is whisky? – Whisky of whiskey? – Blend of single malt? – Scotch versus de rest van de wereld – Hoe beginnen? – Verantwoording

Wat is whisky? (1.1.)

Whisky wordt gemaakt uit een graanbeslag dat gemoute gerst bevat. Het graanbeslag  wordt gegist tot een wortbier (fermentatie), waarbij suikers in alcohol worden omgezet. Dit bier wordt vervolgens gedistilleerd. Zo worden alcohol en water zo goed mogelijk gescheiden. Alcohol heeft namelijk een lager kookpunt dan water. Voor het distillaat de naam ‘whisky’ mag dragen, moet het een zekere tijd op houten vaten gerijpt worden.

Bowmore Distillery, Islay (Schotland) – Foto: The Tulip Glass

 Meer weten? Ga naar het productieproces

Whisky of whiskey? En wat is Bourbon? (1.2)

Beide schrijfwijzen van whisky gaan over hetzelfde product. Afhankelijk van de herkomst kan de schrijfwijze verschillen. In Ierland en Amerika gebruikt men overwegend de schrijfwijze met ‘e’, in Schotland en Canada gebruikt men overwegend de schrijfwijze zonder ‘e’.De meeste andere landen volgen de Schotse schrijfwijze.

Meer weten? Ga naar het productieproces

schrijfwijzen

Bourbon Whiskey komt uit Amerika. Het is een graandistillaat die hoofdzakelijk uit maïs gestookt wordt. Daarnaast mogen ook andere granen in het beslag gebruikt worden, maar 51% van het beslag moet maïs zijn. Straight bourbon wordt niet meer aangelengd met (neutrale) graanalcohol voor het wordt gebotteld. Doorgaans rijpt Bourbon minstens 2 jaar op nieuwe eiken vaten.naast Bourbon kent Amerika nog andere whiskeytypes. Rye Whiskey wordt vervaardigd uit een mengsel van mout en (51%) rogge, Wheat whiskey uit een mengsel van mout en (51%) tarwe. Ook zijn in Amerika steeds meer craft distilleries die een Schotse stijl van whiskey produceren.

jeffersons rye 10

Meer weten? Ga naar de Bourbon pagina

Blend of Single Malt? (1.3)

Blenden is het Engelse woord voor mengen of versnijden. Een blended whisky is een mengeling van verschillende whisky’s. Whisky uit een graanbeslag van enkel gemoute gerst noemt men Malt Whisky. Wanneer deze Malt Whisky in één distilleerderij wordt vervaardigd noemt men deze Single Malt Whisky. Als er naast gemoute gerst andere granen bij het graanbeslag worden toegevoegd, dan noemt men deze graanwhisky. Een blended whisky bevat doorgaans een deel graanwhisky en een deel malt whisky, vaak afkomstig uit verschillende distilleerderijen. Ook een mengeling van enkel malt whisky’s noemt men een blend, of pure malt

21_ BLENDED, NOT STIRRED

Bij single malt whisky worden verschillende vaten afkomstig uit één en dezelfde distilleerderij gemengd voor het bekomen van één enkele expressie. De leeftijd van de jongste rijping dient dan op de fles te worden vermeld. ‘Bowmore 12y′ bijvoorbeeld is een Single Malt Whisky geproduceerd uit een aantal vaten malt whisky afkomstig uit de Bowmore Distillery, en waarvan de jongste rijping uit het mengsel 12 jaar op vat rustte.

Wanneer een whisky afkomstig uit één enkel vat wordt gebotteld, heeft men het over een Single Cask-botteling. Single Cask Whisky wordt meestal maar niet exclussief door onafhankelijke bottelaars op de markt gebracht.

0000483_clynelish-16yo-19972014-sv-for-the-bonding-dram

Schotch versus de rest van de wereld? (1.4)

In de Glenkinchie distilleerderij staat een model van een … distilleerderij

Wanneer het volledige productieproces van de whisky in Schotland gebeurd – namelijk van de productie van de gerst tot het bottelen van de whisky – mag het additief ‘Schotch’ aan de naam toegevoegd worden. Schotch Single Malt Whisky betreft dus malt whisky die volledig in Schotland werd geproduceerd, en door één enkele Schotse distillerderij werd vervaardigd.

 

Ook andere werelddelen produceren whisky op dezelfde manier als men in Schotland doet. Alleen mogen zij het voorvoegsel ‘Scotch’ niet gebruiken. Naast Amerika en Ierland worden ook Japan en Canada als grote (‘klassieke’) whiskyproducenten erkend. De laatste jaren produceren steeds meer landen whisky.

Miyagikyo Distillery, japan

Miyagikyo Distillery, japan

Men maakt een onderscheid tussen de ‘klassieke’ whisky producerende landen en deze nieuwe producenten die ‘wereldwhisky’s’ produceren. Indië en andere Zuid-Aziatische landen vormen hier de snelst groeiende mark, maar ook in Europa en Afrika zijn heel wat whiskyproducenten.

Ook in België maakt men whisky. De voornaamste producenten zijn The Belgian Owl, Goldlys van jeneverstoker Filliers, de graanwhisky Lambertus van de Radermacher distilleerderij, Gouden Carolus van brouwerij Het Anker (stokerij De Molenberg), Wild Weasel van brouwerij Wilderen  en San Graal van brouwerij De Graal.

In Nederland vervaardigen onder meer de jeneverstokers Zuidam Millstone whisky en Kalkwijck Eastmoor whisky. De Friese stokerij Us Heit maakt Frysk Hynder, en op Texel heb je distilleerderij De Lepelaar. Maar nog tal van andere producenten in Nederland maken (experimenteren met) whisky, zoals ’t Koelschip (Almere), Alambik (Midwolda), Erve Sculte (Mander), Gerlachus (Hulsberg), de Hemel (Nijmegen), Horstman (Losser), De IJsvogel (Arcen), Kampen (Bruinisse), De Molen (Bodegraven), De Onrust (Wageningen) en  Van Kleef (Den Haag).

Belgian Owl Distillery nabij Luik : de alambieken van de verloren gegane Caperdonich distilleerderij worden geïnstalleerd.

Belgian Owl Distillery nabij Luik : de alambieken van de ter ziele gegane Schotse Caperdonich distilleerderij worden geïnstalleerd.

 

Meer weten ?  Ga naar distillery data

Hoe beginnen? (1.5)

Meer weten over whisky? Op deze site staan artikelen die je een heel eind op weg helpen je vragen te beantwoorden. Naast een zoektocht op deze site is Whivie (Whisky voor Iedereen) een goed vertrekpunt voor wxie informatie in het Nederlands zoekt. Ik heb ook een uitgebreide lijst van handelszaken, clubs en festivals in Nederland en België opgenomen in deze blog. Voor gespecialiseerde informatie op het web kan je hier terecht voor een hele reeks links, maar ook bij de Malt Maniacs of Scotch Whisky Net vind je ongetwijfeld wat je zoekt (voertaal Engels). Maar ook los van het wereldwijde web is heel wat informatie beschikbaar. Er bestaan heel wat boeken en gespecialiseerde tijdschriften over whisky. Ook hierin maken we je wegwijs.

 

 

 

Vragen, suggesties en voorstellen zijn welkom : The Tulip Glass.

(laatst bijgewerkt : 12/01/2016)

SNELMENU:

waar whisky kopen? –  whisky tastingsalles over whisky – festivals – clubs lezen over whiskydocumenten en foto’s

Advertenties

Een reactie op 1. Whisky uh? (work in progress)

  1. Pingback: Nikka Pure Malt White (43%) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s