2.5. … over de producenten

Ex-Malt Maniac Johannes van den Heuvel, maker van de schatkamer Malt Madness, maakt een interessant onderscheid tussen ‘brand’ en ‘bottler’, tussen de ‘merken’ en degenen die deze merken op de markt brengen. Dit onderscheid is een interessante stap, omdat heel wat distilleerderijen meerdere merken uitgeven. Denk aan de Bruichladdich Distilleerderij die Single Malt Whisky onder de merknamen Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore op de markt brengen. Omgekeerd zijn er ook distilleerderijen die whisky onder een andere merknaam uitbrengen. Denk maar aan Glen Deveron uit de MacDuff distilleerderij.

Tegelijk door de groep van distilleerderijen te verruimen tot ‘bottelaars’ komen ook de bedrijven achter de distilleerderij in het vizier. Op die manier worden linken tussen merken zichtbaar. W. Grant & Sons bezit bijvoorbeeld The Balvenie en Glenfiddich distilleerderij. Daarenboven kunnen zo ook producenten van whisky die geen distilleerderij in hun bezit hebben in beeld gebracht worden. In de eerste plaats denken we daarbij aan de ‘onafhankelijke bottelaars’. Zo brengt bijvoorbeeld Speciality Drinks single malt als Port Askaig uit, of het ‘indie’ Gordon & MacPhail brengt jaarlijks heel wat bottelingen uit van verschillende Schotse distilleerderijen.

De Malt Madness site legt zich twee beperkingen op : ten eerste beperkt ze zich tot de Single Malt Whisky, en ten tweede beperkt ze zich geografisch tot Schotland. Twee beperkingen die geheel logisch waren in de tijd Johannes zijn site ontwikkelde. Maar de expansiedrift van het product whisky vraagt vandaag mijns inziens een geografisch ruimere benadering. Een benadering die ook niet-Schotse ‘brands’ en ‘bottlers’ omvat.

Bovendien zijn ook een aantal nieuwe categorieën whisky ontstaan die aan belang winnen, en die zich tussen (of voorbij) het strikte onderscheid ‘Single Malt’ en ‘Blended Whisky’ situeren. Denken we aan de steeds groter wordende populariteit van de Amerikaanse Bourbon, de luxe(malt)blends van producenten als The Compass Box, of de specifieke Ierse ‘Pot Still’ whiskey’s.

Wij willen door deze beperkingen doorbreken, en proberen onder dit hoofdstuk een wereldwijd overzicht te geven van ‘brands’, ‘bottlers’ en ‘distilleries’. Zonder de pretentie hierin ooit volledig te zijn en dus te slagen. Maar met de verbetenheid de schier eindeloze lijst te blijven aanvullen.

  • 2.5.1. Whiskybrands : overzicht van (relevante)merken die op de markt verschijnen
  • 2.5.2. Whiskybottlers : overzicht van bedrijven/organisaties die whisky op de markt brengen
  • 2.5.3. Whisky Distilleries : (2.3.) overzicht van whisky distilleerderijen
Advertenties