2.2. … over het productieproces van whisky

Whisky is een distilaat vervaardigd uit een vergist graanbeslag. Als we deze beknopte definitie van whisky ontleden, herkennen we de verschillende productiestappen :

IMGP1126De gronsdstoffen voor whisky zijn graan, gist en water. Graan is rijk aan zetmeel, een lange keten van suikers. Die suikers zijn nodig om in alcohol om te zetten. Het eerste wat we moeten doen is deze zetmelen omzetten in suiker. Dit gebeurt tijdens het mouten. Men laat gerst, een specifieke graansoort, kiemen. Zo maakt deze enzymen aan die zetmeel tot vergistbare suikers afbreekt.

Eens we de suikers hebben, kunnen we deze omzetten in alcohol. Dit gebeurt met behulp van gist : gist zet suikers en zuurstof om in alcohol en koolstofdioxide. Deze stap is vergergelijkbaar met brouwen van bier. We lossen de suikers en enzymen op in heet water (maïshen) en voegen er gist aan toe (fermentatie).

Vervolgens wordt water en alcohol gescheiden door middel van distillatie. Omdat alcohol een lager kookpunt heeft dan water, hevelt men door verdamping over. Wat overblijft is een alcoholrijke spirit, die na verdere behandeling whjhisky wordt. Indien men aan deze spirit plantextrracten of smaakstoffen toevoegt, verkrijgt men jenever of gin.

Laat men deze spirit rijpen op eikenhouten vaten, dan mag men dit whisky noemen. Whisky die alleen vervaardigd werd uit gemoute gerst, noemt men malt whisky. Whisky bereid uit een mengsel van granen (waaronder gerst) noemt men (graan)whisky. Malt whisky die in één en dezelfde distilleerderij werd geproduceerd noemt men single malt whisky.

laph 006Whisky vervaardigd uit een mengeling van whisky uit verschillende distilleerderijen noemt men blended whisky. Meestal is zo’n blend een mengeling van whisky en malt whisky. Soms noemt men zo’n blend vervaardigd uit alleen malt whisky ook wel pure malt. Vroeger noemde men dit ook wel vatted whisky, maar in 2009 werd deze benaming bij wet verboden.

In sommige landen, zoals in Ierland, wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende distilleertechnieken. Wanneer een whiskey via keteldistillatie vervaardigd wordt, noemt men deze single pot still. Wanneer er ook whiskey vervaardigd uit kolomdistillatie bij zit, noemt men deze gewoon whiskey.

In Amerika noemt men whiskey afkomstig uit de Bourbon-streek (op de grens van de staten Kentucky en Tennessee) en vervaardigd uit hoofdzakelijk maïs (51% of meer) Bourbon. Whiskey vervaardigd uit hoofdzakelijk tarwe in plaats van maïs noemt men Corn Whisky, wanneer het hoofdbestanddeel rogge is wordt het Rye Whiskey.

Dieper graven :

Gerst en graan (grondstoffen)MoutenBeslaan van moutFermentatieDistillatieRijpen

laatst bijgewerkt : 29/01/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s