2.2.1. Gerst en graan

Whisky is een distillaat van een gefermenteerd graanbeslag. Aan de basis van whisky ligt dus graan. De andere grondstoffen om whisky te maken zijn gist en water.

Net als bij bier brouwen worden de suikers uit het graan door toevoeging van gist in alcohol omgezet. Vervolgens distilleert men dit brouwsel om een product met een hoog alcoholgehalte over te houden. Voor het onder de naam whisky verkocht kan worden, moet de alcohol op eiken vaten gerijpt worden.

Hoewel in principe elke graansoort gebruikt kan worden om whisky te maken, zit in elke whisky een aandeel gemoute gerst. Het mouten of ontkiemen van de gerst is nodig voor de aanmaak van bepaalde enzymen. Deze zijn op hun beurt nodig om vergistbare suikers uit het graan tehalen. Naast gemoute gerst worden ook andere graansoorten gebruikt, zoals ongemoute gerst, groene (niet gedroogde) gerst, tarwe, rogge en maïs.

Gersveld (bron : freepic.com)

Een whisky die enkel uit gemoute gerst werd vervaardigd, noemt men een malt whisky. Een whisky die uit een mengsel van verschillende graansoorten werd vervaardigd noemt men grain whisky.

In de Verenigde Staten wordt whiskey gemaakt uit een beslag van minstens 51% maïs Bourbon genoemd. Wanneer deze Bourbon niet versneden wordt met andere alcoholproducten, noemt men deze straight Bourbon. Als het graanbeslag minstens 51% tarwe of rogge bevat, noemt men deze respectievelijk (straight) rye of (straight) wheat. Buiten de Verenigde Staten houdt men vooral de benaming grain whisky aan. In Canada en Australië komt het vaker voor dat rogge aan het graanbeslag wordt toegegevoegd.

Dieper graven :

Wilde gerst – Industrialisatie – gerstkwaliteit – innovatie en authenticiteit

Productieproces

Gerst en graan (grondstoffen)MoutenBeslaan van moutFermentatieDistillatieRijpen

Laatst bijgewerkt : 17/03/2014

Advertenties

2 reacties op 2.2.1. Gerst en graan

  1. Pingback: Bruichladdich Bere Barley 2006 | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Profiel : Filliers distilleerderij (Goldlys whisky) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s