2.2.2. Mouten

Gerst bevat lange ketens zetmeel als energievoorraad om het groeiproces in gang te zetten. Deze ‘ketens van suikers’ zijn niet geschikt voor alcohol productie. Wanneer men echter deze zetmelen in kleine stukken ‘snijdt’, bijvoorbeeld met behulp van enzymen, bekomt men enkelvoudige suikers die wel in alcohol omgezet kunnen worden. Door enzymen op zetmelen te laten inwerken bekomt men vergistbare suikers. Die nodige enzymen haalt men uit de gerst zelf. Door de gerst te laten ontkiemen, en dit kiemproces weer stop te zetten (eesten) voor de gerstkorrels gaan groeien (waardoor de opgespaarde suikers weer verloren gaat) ontstaat die gouden combinatie van enzymen en vergistbare suikers. Dit proces noemt men het mouten van de gerst.

Traditioneel gebeurde dit mouten op moutzolders : grote overdekte zalen waar de kiemende gerst wordt uitgestrooid. Omdat dit kiemen gepaard gaat met warmteontwikkeling, en gevoelig is voor schimmelvorming,  moest men de gerst voortdurend omkeren. Deze lastige klus deed men handmatig. Later ontstonden machines. In de jaren ’60 onwikkelde men de eerste ‘mechanische’ mouttoestellen, zoals de Saladin’s Box.

Moutzolder in de Springbank distilleerderij

Tegenwoordig mout men de gerst vooral op industriële schaal in enorme cilinders, trommels of turbines. Zeven Schotse distilleerderijen mouten een deel van hun gerst nog zelf. Dit zijn : Balvenie (Speyside), BenRiach (opnieuw sinds 2012, Speyside), Bowmore, (Islay), Highland Park (Islands, Orkney) Kilchoman (Islay), Laphroaig (Islay) en Springbank (Campbeltown). Het drogen van de gemoute gerst (eesten) gebeurde vroeger in turfovens of Kilns. Hier lees je er meer over. 

Industriële moutcilinders in de Speyburn distilleerderij

<== Gerst en graan

Beslaan van mout

==>
Dieper graven : 2.2.1. Moutproces 2.2.2. mouten met turf 2.2.3. Saladin’s Box 2.2.4. Industriële mouterijen
2. Productieproces 2.1. Gerst en graan (grondstoffen) 2.2. Mouten 2.3. Beslaan van mout 2.4. Fermentatie 2.5. Distillatie 2.6. Rijpen
Laatst bijgewerkt : 14/02/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s