2.2.2.1. Turf

Strathisla Distillery (Schotland)

Strathisla Distillery (Schotland)

In sommige distilleerderijen gebeurt ook het drogen van de moutende gerst traditioneel in de kiln. Een kiln is een oven waarboven een enorm brede schoorsteen is gebouwd. In de schoorsteen hangt een rooster waarom de gekiemde gerst wordt uitgestrooid. De stijgende warmte droogt de gerstkorrel zodat het groeiproces stopt. De gedroogde mout kan bewaard nu bewaard worden tot de whiskyproductie begint. In gedroogde toestand bevat de mout zowel het meerendeel van haar zetmeel als de onontbeerlijke enzymen. Naast water en gist zijn dit de grondstoffen voor de whiskyproductie.

Een kiln herken je vaak aan de pagoda-vormige daken.

Afbeelding1

In ontboste en afgelegen gebieden van het vochtige Schotland, wordt ook gemout met een alternatieve brandstof : turf, in het Engels peat. Turf wordt in moerassige gebieden gevormd door plantenresten die afsterven maar niet rotten. Ze komen in of onder water terecht waar geen zuurstof bij kan, zodat ze vergaan zonder te rotten. Deze plantenresten zijn koolstofrijk, en in gedroogde toestand een iedeale brandstof.

Afbeelding3Turf is een voorfase van bruinkool en steenkool. Wanneer turf wordt opgegraven en gedroogd, kan het als brandstof dienen, net als hout of steenkool.

Wanneer moutende gerst op een vuur gevoed met turf wordt gedroogd, gebeurt er iets heel bijzonder : bepaalde moleculen uit de turfrook hechten zich vast aan de gerstkorrels. Het hele verdere productieproces blijven deze moleculen, die we phenolen noemen, aanwezig. Ze zorgen voor de typische rokerige of medicinale toets in bepaalde whisky’s.

 

<== Moutproces

Saladin’s Box

==>
Dieper graven : Ontstaan van turf – turf oogsten – chemische eigenschappen van turf
2. 2. Mouten 2.2.1. Moutproces 2.2.2. mouten met turf 2.2.3. Saladin’s Box 2.2.4. Industriële mouterijen
Laatst bijgewerkt : 15/02/2015

 

Advertenties

Een reactie op 2.2.2.1. Turf

  1. Pingback: Dit was … april 2014 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s