2.2.4. Fermentatie

Aan de mash, het suikerrijke vocht dat van het graanbeslag werd afgetapt, wordt gist toegevoegd. Deze gist zet de aanwezige suikers om in alcohol. Daarbij komt warmte en CO2 vrij.

In Schotland kiest men doorgaans voor een lange fermentatie van 48u of langer. Een langere en langzame fermentatie zorgt voor meer fruitige toetsen in de wort, en uiteindelijk in de whisky. Er bestaan verschillende gisttypes. Meestal wordt gekozen voor brouwersgist of distilleerdersgist. Deze bestaat zowel in vloeibare als in vaste (gedroogde) vorm.

Het gistingsproces gebeurt in houten of stalen tonnen. Gebruikers van staal prijzen de hygiëne, aanhangers van houten fermenteervaten verklaren steevast dat bacteriestammen die in het hout blijven leven helpt instaan voor de unieke smaak van hun whisky.

Washback

Washback

Wanneer de temperatuur te hoog wordt, sterven de gistcellen af en stopt de fermentatie. Het eindproduct is een zoet bier met een alcoholpercentage van ongeveer 8 tot 9% alcohol. Voor het in de distilleerkolven gaat, wordt het doorgaans gefilterd en gekoeld.

De laatste decennia wordt steeds meer aandacht gegeven aan het gistingsproces. Men raakte overtuigd dat in deze fase een aantal aromatische stoffen gevormd worden die een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaak van whisky. Zeker nieuwere distilleerderijen en distilleerderijen buiten Schotland nemen hier het initiatief.

Dieper graven :

 

Productieproces

Gerst en graan (grondstoffen)MoutenBeslaan van moutFermentatieDistillatieRijpen

Laatst bigewerkt : 18/03/2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s