2.2.5. Distillatie

Bij het distilleerderijbezoek is de stillroom steevast een hoogtepunt. Het blijft een magisch moment om de zalen binnen te komen waar de koperen ketels met hun sierlijke nekken, de zogenaamde stills of alambieken, dampend en sussend alcohol en water scheiden.

Maar wat is distilleren? Distilleren is een scheidingstechniek, bedoeld om een mengsel van verschillende stoffen (bijvoorbeeld water en alcohol) van elkaar te scheiden. De distillatietechniek vertrekt daarvoor vanuit het gegeven dat de verschillende stoffen een verschillende kooktemperatuur hebben (alcohol verdampt of kookt sneller dan water). Door de emulsie te verwarmen maar de temperatuur onder 100° C te houden, verdampt wel de alcohol, maar niet het water. De alcoholdampen worden daarna weggeleid en gekoeld, zodat ze weer vloeibaar worden. Het water blijft achter in de alambiek.

Distillation

Distilleren is nog steeds een taak die grote precisie vereist : welk deel van de neerslaande dampen wordt behouden en welk deel niet, hoe lang het distilleren duurt en aan welke temperatuur, dat zijn beslissende factoren die de uiteindelijke smaak van het eindproduct bepalen. Volgens sommigen zelfs de meest bepalende factor tijdens het hele productieproces. De stoker (Still man) is de vaste hand die dit proces leidt.

Lees hier meer over de geschiedenis van distillatie.

Schotse whisky wordt meestal twee keer gedistilleerd in een pot still of alambiek, Ierse drie keer. De Schotse uitzondering is Auchentoshan die net als de Ierse whisky drie keer distilleert. Connemara is dan weer de Schotse uitzondering : deze Ierse whiskey wordt maar twee keer gedistilleerd, en de mout wordt geturft.

Ook graan whisky wordt meestal niet in een pot still maar in een column still gedistilleerd. Deze laatste is een geperfectioneerde versie van de Coffey Still of patent still. Een laatste variant van distilleerketel is de Lomond still, een tussenvorm tussen de pot still en de Coffey still.

In Amerika wordt in bepaalde Bourdon distilleerderijen ook een Dumper gebruikt. Een laatste distilleerwijze die ik wil toelichten is de Silent Malt, een experiment waarbij malt whisky werd geproduceert in een colulmn still.

Dieper graven :

Pot Still (distillatie) – Column Still (distillatie) en Coffey Still of Patent Still – Dumper (Bourbon) – Lomond Still – Silent Malt (distillatie)

Productieproces

Gerst en graan (grondstoffen)MoutenBeslaan van moutFermentatieDistillatieRijpen

Laatst bijgewerkt : 10/09/2014

 

Advertenties

2 reacties op 2.2.5. Distillatie

  1. Pingback: Profiel : Filliers distilleerderij (Goldlys whisky) | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Profiel : Mortlach distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s