2.3. Distillery Data

In de distilleerderij vinden nagenoeg alle stappen van het productieproces van whisky plaats : van het verwerken van het graan tot het bottelen van whisky. In vergelijking met andere whiskygebieden zijn het aantal distilleerderijen in Schotland over het algemeen kleinschaliger en liggen ze dichter geconcentreerd. Ook de samenwerking tussen verschillende distilleerderijen is in Schotland vanzelfsprekender dan elders. Schaalvergroting en specialistaie in bepaalde productieprocessen zorgde ervoor dat tegenwoordig niet alle productiestappen in de distilleerderij meer plaatsvinden. Zo laten de meeste distilleerderijen de mout leveren door gespecialiseerde firma’s, en laat men de whisky rijpen in gecentraliseerde opslagplaatsen, waar ook het blenden en bottelen van de whisky gebeurt.

Het mouten van de gerst gebeurt tegenwoordig nog maar zelden op de distilleerderij zelf. Grote geïndustrialiseerde complexen, zoals Port Ellen Maltings, vervangen de kleinschalige moutvloeren. Toch zien we (recentelijk) een aantal distilleerderijen die hun moutvloer opnieuw in ere herstellen. Zij mouten een deel van hun gerst zelf. Een werkende mouterij trekt ook bezoekers aan. Whiskytoerisme is een groeiende bron aan inkomsten voor heel wat distilleerderijen in Schotland. Distilleerderijen als Highland Park, Balvenie, Bowmore, Laphroaig, Springbank, Kilchoman en recentelijk BenRiach hebben een eigen moutvloer.

Ook het rijpen in houten vaten vindt vaker (deels) buiten de distilleerderij plaats. Grote concerns als Diageo verkiezen het om zo veel mogelijk whisky van hun verschillende distilleerderijen op één centrale plaats in de Schotse laaglanden te laten rijpen. Dit gebeurt voornamelijk uit logistieke en kostenbesparende overwegingen, en vergemakkelijkt het samenstellen van hun blended whisky. Wat omzet betreft zijn blends voor deze concerns veel belangrijker dan de single malt whisky. De omzet van blends als Johhny Walker of J&B ligt tot honderd maal hoger dan van de meest verkochte single malt whiskies. Soms wordt de new spirit ook in bulk (per tankwagen of tankschip) naar een centrale plaats getransporteerd waar de whisky op vat gezet wordt. Op die locaties gebeurt doorgaans ook het bottelen en verpakken van de whisky.

Informatie over Schotse distileerderijen is courant te vinden. Op sites als Malt Madness, Wormtub en Whiskybar Plaza vind je de meest courante informatie. Informatie over distilleerderijen buiten Schotland is moeilijker te vinden, zeker wat technische specificaties betreft. Ook ligt deze informatie meer verspreid en minder geactualiseerd. The Malt Whisky Yearbook geeft een actueel overzicht van distilleerderijen wereldwijd, maar beperkt zich tot enkel de ‘malt whisky’s’.

Nonjatta geeft een volledig en duidelijk overzicht van Japanse distilleerderijen en whiskies.

Voor andere gebieden zijn overzichtsites nauwelijks voorhanden. Maar ik ben van plan hier verandering in te brengen. Om te beginnen bieden wij u een kaart aan waarop alle Schotse distilleerderijen op zijn terug te vinden, met enkele basisgegevens (die steeds uitgebreider worden) en (eventueel) link naar hun website. Google biedt ook de mogelijkeid satelietbeelden van de distilleerderijen te bestuderen en ze met street view te bezoeken.

In deze sectie vind je binnenkort de meest complete en nauwkeurige database over distilleerderijen wereldwijd. Een belangrijk gedeelte van deze informatie heb ik verzameld uit publieke informatie op de websites van de distilleerderijen zelf en door middel van eigen bezoeken. Daarnaast heb ik mij, voor een aantal technische details, vooral gebaseerd op bovenvermelde bronnen. Niet het verzamelen van deze informatie was de moeilijkste opdracht, maar het up-to-date houden ervan zal dat zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s