2.4. … over de producenten

Zicht krijgen op de whiskymarkt is geen sinecure. Degenen die een whisky op de markt brengen, zijn niet altijd degenen die de whisky ook stookten. In Schotland is er een zekere traditie die een onderscheid maakt tussen distillers, zij die whisky stookten, enerzijds en blenders, zij die de whisky versnijden en verkopen.

Doorheen de geschiedenis evolueerden de distillers en de blenders. Sommige blenders specialiseerden zich in blended whisky en werden grote concerns – denk maar aan Johnny Walker of Ballentine’s. Heel wat blenders gingen op in grotere concerns, bij wie whisky maar een aspect is van de economische activiteit. Sommige blenders kochten distilleerderijen op om de productie van hun blend te verzekeren. Maar ook omgekeerd kochten distilleerderijen blenders op omdat het verkopen van blended whisky in sommige periodes populairder was dan single malt. Andere distilleerderijen verenigden zich. En uiteraard hielden sommige distilleerderijen en blenders vast aan ambachtelijke kwaliteitsproductie.

In dit hoofdstuk maak ik het onderscheid tussen enerzijds producenten van whisky, de zogenaamde brands: bedrijven die in het bezit zijn van minstens één distilleerderij. Een tweede paragraaf bundelt de bottlers : bedrijven die actief zijn in het op de markt brengen van whisky, maar zelf geen whisky produceren. De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om deze categoriën uit elkaar te houden. Enkele bekende onafhankelijke bottelaars kochten een distilleerderij aan of rechtten er zelf één op. Gordon & MacPhail kocht Benromach en Signatory Vintage kocht Edradour. Duncan Taylor bouwt haar eigen Huntly Distillery en Adelphi opende in augustus 2014 haar gloednieuwe Ardnamurchan distilleerderij. Ondanks het feit dat ik achter de schermen heel wat voorbereidend werk voor dit hoofdstuk verrichtte, probeer ik de concepten te herdenken voor publicatie. De lezer blijft hier wellicht nog even op zijn honger zitten.

In een derde paragraaf som ik in een index de courantste labels (producenten, brands, blenders, merken) alfabetisch op. Deze lijst vertrekt van een brandlist die door ex-malt-maniac Johannes Van der Heuvel  werd opgesteld, maar door mij werd geactualiseerd en aangevuld. Zo nam ik, in tegenstelling tot Van der Heuvel, wel een hele reeks blended whisky in mijn lijst op (met het gevaar op onvolledigheid) – met de nadruk op blends die in België en Nederland verkrijgbaar zijn.

Brands – bottlers – index

Laatst bijgewerkt : 10/09/2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s