Bruichladdich 14y Sassicaia American Oak

BRUICHLADDICH 14 years 46% alc. vol. Dist. 1993

Double matured in Sassicaia and American Oak 

Sinds het interbellum staat het traditionele rijpen van whisky op sherry vaten onder druk, eerst door het toenemend gebruik van (goedkopere) Bourbon vaten. En vervolgens vanaf de jaren ’70 door het verbod van Spanje om nog met sherry gevulde vaten te exporteren. Recentelijk boog de trend om creatief met sherry vaten om te springen om naar de trend om alternatieven te zoeken. De nieuwe boost die de whisky industrie sinds de jaren ’90 kreeg, en daarmee de opkomst van nieuwe of kleinere distilleerderijen en concerns die zich niet op een stevig akkoord met Iberische leveranciers kunnen beroepen zijn daarin bepalende factoren.

Ook deze 14 jaar oude Bruichladdich sluit aan bij deze trend. Hij past binnen een zeldzaam geworden serie die Bruichladdich in 2007 lanceerde als ‘the Italian collection’, met finishes op 6 soorten Italiaanse wijnvaten :  Bolgheri, French Oak from Barolo (Gaja), Brunello di Montalcino, French Oak from Barbaresco en twee Bolgheri expressies van de ‘super-Toscaan’ Sassicaia – één op French Oak en één op (vanillerijke) American Oak. Het is deze laatste die ik enkele jaren terug kreeg voor mijn verjaardag, en genoot hem al enkele keren.

Een ideale whisky voor wie even van het geijkte pad wil afdwalen. Bruichladdich is een distilleerderij die bekend staat om zijn experimenten met houtfinishes. Het is een jonge producent, een heropstarten van een in 1994 gesloten distilleerderij op het Schotse eiland Islay – vooral bekend om zijn geturfde whisky’s zoals Bowmore, Lagavulin, Laphroaig en Ardbeg. Het brein achter deze heropleving is voormalig Bowmore ‘distillery manager’ en ‘master blender’ Jim McEwan. Naast de gedurfde experimenten van Bruichladdich zette hij ook twee nevenlijnen uit, de Port Charlotte-serie en het turfmonster Octomore.

In het glas kleurt deze whisky whisky roest, met een licht roze accent. Deze heldere kleur verraadt de impact van het Sassicaia vat.

In de neus valt meteen het samenspel van rokerige turf op een wolkje van bloemige zoetheid op. Als een uitgedoofd haardvuur, met rozenwater besprenkelt. Een aparte en verrassende opener die op z’n minst belangstelling wekt. En wat een gelaagdheid, die zich slechts met veel moeite bloot geeft. Onder het bloemige aroma dit een dikke laag vanille, maar weinig houterigheid. Eerder vanille uit vanilleijs. Het bloemige aroma gaat langzaam over in wijndruif. De rode aroma’s maken de turf zoet. Diep in het glas ook wat medicinaal, en enkele wrange toetsen (als de schil van druif). Een verdomd complexe dram in de neus, waarbij de turf (rokerigheid en ‘plakaatverf’) flirt met de bloemige wijntoetsen enerzijds en breed uitgesmeerde vanille anderzijds. In dit samenspel krijgt niemand echt de bovenhand.

In de mond is de eerste associatie snoeihout en vanille. Waar is de turf gebleven? Waar is de rokerigheid gebleven? Tannines kleven aan de tanden. En dan een aanzwellende maar hevige piek esters : een geparfumeerd boeket die aan frambozen doet denken. Aan druiven, maar ook wat aan druivenpit, aan hout, met een lichte stoffigheid. Een prachtig samenspel van wijn en whisky. Helaas verdwijnt ze snel. Wat blijft is een suggestie van turf en rood fruit.

Na het dipje breekt echter de vanille open. Een lichte hint van chocolade die overgaat in een houterige en droge smaak. Pas veel later kleeft tabak en rook in de mond. De vanille blijft als waren het kristallen aan de lippen plakken. Deze finish is lang maar niet nadrukkelijk.

De aroma’s laten je een speelse, gelaagde en complexe whisky verwachten. Wat in de neus nog verstrengeld lijkt, valt echter in de smaak uiteen. Hoewel dit een complexe en vooral gedurfde dram is, maakt ze de verwachtingen niet volledig waar. Met een verbluffende neus is dit een uitstekende whisky die slechts op seconden van de ware toppers blijft. Een mening die ook door anderen gedeeld wordt.

(Doorgrond op 09/07/2009 en 05/11/2010)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bruichladdich, Notes en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s