Aberlour : 10y VS 15y Marie d’Ecosse VS A’Bunadh VS 12y Douglas Laing

Je moet maar durven. Acht maanden na een reis de rekening vereffen. Gauw gauw nog voor het einde van het jaar, om met een schone lei te kunnen beginnen. Maar vooral, om de vriendschap te bezegelen, en om de reis in herinnering te brengen. Misschien reeds voorzichtig te hopen op een vervolg. En hoe kan je dat beter doen dan met een geheven glas? Een dram op de vriendschap, op Speyside.

Maar eerst even terug naar de Speyside-reis. Reizen is kiezen, en al zeker als je op whiskyreis gaat naar een streek waar de distilleries dichter op elkaar staan dan de frituren in Vlaanderen. We hadden een diepdoordacht en druk reisschema voorbereid, waarbij we naar een evenwicht streefden tussen gevestigde distillerijen en opkomend talent. De gaten in het programma werden gevuld door sight-seeing en onverwachte gebeurtenissen. En toch. Allemaal in de hand heb je het nooit. We waren amper op de terugweg, of we hadden al spijt dat we de Aberlour distillery niet bezochten.

Hoe konden we dus de reis meer eren dan met een Aberlour-avond, niet als gemiste kans, maar meteen als een vlucht vooruit. Op het programma 3 distillerie bottelingen en één independent.

Aberlour Collection

Aberlour collectie

Aberlour 10y db 40%

Kleur : Goud

Geur : Duidelijke cream sherry vooraan in de neus. Fluweelzacht. Gestoofde appeltjes met rozijn. Toffee. Een vleugje vanille. Aanzwellend.

Smaak : Deze dram heeft twee gezichten. Rood fruit (sherry) en houterige vanille. De Bourbon-invloeden zijn sterker in de mond. Romig. Vanille, ook boomgaardfruit, wat tannines in de staart.

Finish : Brede vanille. Wat chocolade?

Balans : Een evenwichtige symbiose tussen Bourbon en Sherry. Deze whisky kan niet ontgoochelen.

Aberlour 12y Refill Hogdhead, Douglas Laing sample, 50% (1997-2009)

Kleur : zeer licht

Geur : Als het vruchtvlees van Granny Smith, ook rozijn. Vol. Fruitige esters op een bedje vanille. Delicaat. Abrikoos en rozijn. Toch zit er een duidelijke ‘twist’ in die voor verwarring zorgt : medicinale toetsen? Turf? Wat rokerig? Vraagt tijd.

Smaak : Vanille onderdrukt fruitige esters. Helemaal voorin tropisch fruit. Mango? Banaan? Toffee en haardvuur (daar heb je de ‘twist’ weer) in de staart.

Finish : Vanille en melkchocolade. Daarna boomgaardfruit. Gestoofde appeltjes. Een metalige off-note komt op. Zout op de lippen.

Balans : Verrassende dram. Het lijkt alsof een Islay in deze refill sherry-vaten rijpte voor de Aberlour aan de beurt was. Dit sample is een geschenk van ons bezoek aan Douglas House in Glasgow. De ‘twist’ werkt verrassend en roept verwondering op.

Aberlour 15y db Cuvée Marie d’Ecosse 43%

Kleur : diep geel.

Geur : Daar is de sherry weer, maar danst meer met de houterige vanille. Overweldigender dan bij de 10y.  Druivepitjes. Aardbei. Vers gesnoeide twijgjes. Vanille ondertoon.

Smaak : Warm en kruidig. Romige wordt zelfs kauwbaar. Kleverig. Na een eerste houterige vanillepiek barst de sherry open. Rood fruit, kers, peper als in Shiraz-wijn, Dan nemen vanille en houtsnippers het over. Wat een complexiteit. Wat meer op temperatuur breekt de vanille open. Knabbelend genieten.

Finish : Sherry keert terug. Monddrogend. Wat tannines. Chocotof (niet alleen de chocolade-karamel-combinatie, maar ook het kleverige, het kauwen). Maar als je de chocolade wil fixeren, is de sherry daar weer … Eindeloos.

Balans : Wat een dram ! Jim Murray zweert dat deze botteling bedoeld voor de franse markt lichter is dan de 10y. Maar voor mij is ze vooral stroperiger. Weegt in de mond. Een eindeloos dessertbuffet van rood fruit, chocolade en vanille. Verveelt nooit.

Aberlour A’bunadh db 60,6% (batch 26)

Kleur : diepgeel met een vuurhouten toets.

Geur : Fruit-orgie met alcohol. Kersen, overrijpe aardbeien, pruimen. Ontsmettingsalcohol. Ik moet denken aan confituur-in-de-maak die op het vuur pruttelt. Karamel. Rubber als in een pantoffelwinkel. Heel diep in het glas nog een vleugje vanille.

Smaak : Gewichtig. Rood fruit domineert. Tannines en rubber. Stroperig. Meer port dan sherry. Warm hout, kruidig en peperig. Gezellig.

Finish : Warm, rood fruit. Zoooo lang. Wulps.

Balans : Hier word je sprakeloos van. Wat een sublieme sherry-bom. Overdadig, volumineus en vooral verwarmend.

Aftermatch

Na de A’Bunadh nog eens – met een verzadigde sherry-neus – naar de Marie d’Ecosse terug gegrepen. Daar was alle fruit uit de neus verdwenen, en bleef enkel de houterige vanille over. Onder die vanille komt nu een mout naar boven. In de smaak overheerst de citrus : limoen en mandarijn. Verrassend. Zo laat de Marie d’Ecosse zijn jaren in het hout voelen tegenover de vermoedelijk jongere A’Bunadh.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Aberlour, Douglas Laing, Notes, Whiskybattle en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aberlour : 10y VS 15y Marie d’Ecosse VS A’Bunadh VS 12y Douglas Laing

  1. Tommie Jones zegt:

    ‘Rubber als in een pantoffelwinkel’
    Waw. Dat omschrijft goed wat de essentie van whisky is: herinnering.

  2. Pingback: Bowmore | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s