Classics : Balvenie Double Wood VS Glenlivet 12yo

Een heerlijk experiment : twee klassiekers met hetzelfde smaaprofiel tegenover elkaar plaatsen, om de nuances te ontdekken. Balvenie en Glenlivet zijn twee whisky’s uit de Speyside-regio – het whiskyhart van Schotland. Beide worden gekarakteriseerd als vanillerijke drams. Maar liggen ze werkelijk zo dicht bij elkaar? Om een antwoord te vinden zette ik twee van hun standaardexpressies naast elkaar …

Balvenie 12yo Double Wood en Glenlivet 12yo

KLEUR : Glenlivet kleurt goud. Balvenie is wat donkerder.

GEUR : De Balvenie voelt zacht en rond aan. De Glenlivet is wat hoekiger en houtiger. Bij de Balvenie wordt de vanille getemperd door karamel en honingtoetsen. Bij de Glenlivet wordt de vanille versterkt door de scherpe houttoetsen. Daardoor geurt de Balvenie smoothier, en wat vettig. De Glenlivet lijkt dan weer krachtiger, karaktervoller.

SMAAK : De Glenlivet start moutig, dan neemt de houterige vanille het over. Bij de Balvenie is de vanille egaler, ronder, met meer honing. De moutsuikers blijven dieper verborgen.

De Glenlivet kent een mooi smaakverloop : van mout naar vanille met houttoetsen. De Balvenie kenmerkt zich door een consistentere smaak. De alcohol laat zich iets meer voelen.

FINISH : Glenlivet kent een langere finish, met vooral houterige vanille’s. Na uitvoerig proeven komt er een steeds nadrukkelijkere vanille boven, maar van welke is deze afkomstig?

BALANS : Een heerlijk experiment, deze ronde Balvenie tegenover de wat weerbarstige Glenlivet. Ik weet niet wie de voorkeur heeft : de Balvenie is meer relax. De Glenlivet laat zich, tegenover de Balvenie, iets moeilijker drinken, maar houdt beter de aandacht vast.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Balvenie, Glenlivet, Notes, Whiskybattle en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Classics : Balvenie Double Wood VS Glenlivet 12yo

  1. Pingback: Whisky Battle : Glenlivet Founders reserve VS Glenlivet 12y | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s