Bladnoch lightly peated 8yo (Bladnoch forum label) 2001-2009 56%

De Bladnoch distillery is een kleine distilleerderij (ongeveer 100.000 liter alcohol per jaar) in de Schotse Lowlands – samen met Auchentoshan en Glenkinchy de enige actieve distilleerderijen in de streek. Na een bewogen geschiedenis die in 1817 begon, werd de distilleerderij in 1993 door UDV (thans Diageo) op non-actief gezet. In 1995 werd ze door de Ierse whiskypassionate Raymond Armstrong opgekocht om er een bezoekerscentrum van te maken. Maar toen hij zag welke parel hij in handen had – een Schotse distillery waarvan de stills en mashtun intact waren – wilde hij deze zo snel mogelijk weer in productie brengen. Diageo, argwanend ten opzichte van een doorstart van deze site, stemde pas toe nadat ze hadden afgedwongen dat de productie zeer beperkt bleef(twee mashes per week). Zo duurde het tot 2000 voor de productie voorzichtig weer op gang kwam, onder het mom van een ‘actief’ whiskymuseum met whiskyschool – de eerste in Schotland. Deze 8yo is dus één van de eerste eigen expressies die weer op de markt verschijnen. Bovendien behoort deze botteling tot één van de experimenten die Raymond uitvoerde met zijn whiskyschool : geturfde malt van 22 ppm in plaats van de gebruikelijke 3 ppm.

De passie van Raymond Armstrong voor whisky uit zich ook op een ander gebied. Al jarenlang is hij een fervent verzamelaar van zeldzame en oude vaten. Deze bottelt hij zelf, en verkoopt hij via zijn Bladnoch forum. In principe kunnen enkel leden van het forum flessen bestellen, maar regelmatig worden er bottle shares door leden georganiseerd : bij nieuwe releases kunnen kennissen via een forumlid bestellen.

Ik was dan ook zeer vereerd toen mijn schoonbroer zijn Bladnoch met mij wilde delen. Ook al leidde dit meteen tot een groot probleem : zie je deze Bladnoch als een recente expressie van de heropgestarte distilleeerderij en ga je dus op zoek naar het tyypische smaakprofiel van Bladnoch? Of benader je ‘m als een onafhankelijke botteling en zoek je de afwijkende componenten in deze whisky? Dominiek Bouckaert typeert een onafhankelijke botteling immers als een ‘whisky met een hoek af’. Met andere woorden : ga je op zoek naar het smaakprofiel van de distillerderij, of naar de ‘hoek af’? Terwijl mijn schoonbroer de eerste benadering koos en deze Bladnoch als een fleurige en grassige whisky omschreef, ging ik vooral op zoek naar het afwijkende.

Kleur : goud

Neus : Alcohol. Zoete, moutige ondertoon bij een eerste sniff. Eerder medicinaal dan fruitig, maar niet rokerig of zweterig als bij een Islay turf. Eerder cleane turf zoals in Ardmore of Benromach. Zoet met een vuile veeg (fenolen? rubber, chemisch). Geen duidelijke fruitgeur. Misschien wat de scherpte van citrus. Ik heb het gevoel dat ik de herkenning van geuren eerder in een verfwinkel moet gaan zoeken dan in een verfwinkel. De halfvergane kurk van een oude portofles (stof, kelder).

Smaak : Prikkelend, sinaasappel. Kandijsuikerzoet. En dan door de prikkelende alcohol heen een vreemde smaak : metalig? Inkt? (Alsof je te lang op een balpen hebt doorgekauwd) Petrochemisch?

Bij een tweede slok al zachter. Gekauwd krantenpapier? Bittere groente. Warmoes of snijbiet. Drogend. Hoe langer, hoe zachter. De limoenversie van Parasollimonade.

Finish : Warm, maar de petrochemische toets blijft. Na een tijd zelfs wat rokerig.

Balans : Zeer moeilijke dram. Een onafhankelijke of een distillery-typische? Bovendien is dit mijn eerste tasting na een zomerpauze. Het instrumentarium is nog niet fijngestemd. Maar na een tijd wordt deze dram best genietbaar.

Zoals gezegd genoot mijn schoonbroer deze dram vooral als distillery-typisch. Zijn kernassociaties waren eerder huisstijlgericht : grassig, bitterzoet, gember als in vermout. Rijke vanille, Bastogne speculooskoekje (kandijsuiker!), drogend. “Dit smaakprofiel valt volledig samen met wat ik van een whisky verwacht,” besluit hij.

Dit bericht werd geplaatst in Bladnoch, Bladnoch Forum, Notes en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s