Jim Murray’s Whisky Awards 2012

Deze week maakte Jim Murray zijn Whisky Awards 2012 bekend. Jim Murray is een authoriteit op het gebied van whisky proeven. Jaarlijks publiceert hij zijn Whisky Bible, een verzameling proefnotities van relevante whisky’s over de hele wereld. Bij elke editie komen er ruim 1.200 nieuwe besprekingen bij. Deze publicatie gaat samen met het uitreiken van zijn Whisky Awards :  de nieuwe bespreking met de hoogste score krijgt per categorie een nominatie. Degene met de allerhoogste score mag zich World Whisky of the Year noemen.

Jim Murray's Whisky Bible 2012

De nominaties van Jam Murray bezorgen de winnende producenten steevast een grotere omzet. Murray’s Whisky Bible is dus ook een omstreden document, en verdeelt de whiskyliefhebbers in twee kampen : voorstanders vinden zich in de beschrijvingen van Jim Murray en volgen zijn aanprijzingen haast blindelings. Tegenstanders staan kritische tegenover zijn vaak lyrische beschrijvingen van whisky’s, en verwijten hem dat hij zijn ‘favorieten’ heeft die telkens weer in de prijzen vallen. Zo werd Ardbeg drie keer op rij World Whisky of the Year (met de 10y in 2008, de Uigedail in 2009 en de Supernova in 2010). Om die kritiek te parreren verdeelt Jim Murray zijn prijzen nu gelijkmatiger over de verschillende spelers op de whiskymarkt.

De grootste verdienste van Jim Murray is ongetwijfeld dat hij whisky mee op de kaart zet. Jaar na jaar kunnen de Whisky Awards op een grotere media aandacht rekenen. De controverses van voorbije jaren (naast zijn ‘favoriet’ Ardbeg bekronen, bekroonde hij vorig jaar een blend als World Whisky of the Year : Ballantine’s 17y) dragen daar zeker toe bij. Een aantal van Jim Murray’s nominaties zijn ongetwijfeld al uitverkocht. Zeker wat betreft de single cask bottelingen, gezien de beperkte oplages. Maar hoe zit het met de andere nominaties? Zijn aze nog te vinden? En welke bedrag moet daarvoor neergeteld worden? Een snelle zoektocht op drie gespecialiseerde webwinkels* leverde het volgende resultaat op**:

Overall Winners

2012 World Whisky of the Year – Old Pulteney 21 Years old – Anverness (122,75€), Jurgen’s WH(97,99€) en The Bonding Dram (87€)
Second Finest Whisky in the World – George T. Stagg – Bonding Dram (117€)
Third Finest World Whisky in the World – Parker’s Heritage Collection Wheated Mash Bill Bourbon Aged 10 Years – nergens

World Whisky of the Year 2012

Single Malt Scotch

No Age Statement (Multiple Casks) – Glenmorangie Sonnalta PX – Anverness (48€), Jurgen’s WH (52,99€) en The Bonding Dram (52€)
No Age Statement (Runner Up) – Laphroaig Quarter Cask – Anverness (37,75€), Jurgens WH (32,99) en The Bonding Dram (36€)
10 Years & Under (Multiple Casks) – Ardbeg 10 Years Old – Anverness (39,50€), Jurgens WH (38,99) en The Bonding Dram (42€)
10 Years & Under (Single Cask) – SMWS 126.2 Aged 10 Years (Hazelburn) – nergens
11-15 Years (Multiple Casks) – The Macallan Fine Oak 12 Years Old – Anverness (40€), Jurgen’s WH (41,5€)
11-15 Years (Single Cask) Berry’s Own Selection Clynelish 1997 – Jurgen’s WH (61,99€)
16-21 Years (Multiple Casks) – Old Pulteney 21 Years Old – zie hierboven
16-21 Years (Single Cask)  – The GlenDronach Single Cask 1992 – nergens
22-27 Years (Multiple Casks) – Highland Park Aged 25 Years – Anverness (145€), Jurgen’s WH (159,99€) en The Bonding Dram (160€)
22-27 Years (Single Cask)  – Malts of Scotland Port Ellen 1983 – Jurgen’s WH (188,99€), (The Bonding Dram had een voorraad, maar deze is reeds uitverkocht)
28-34 Years (Multiple Casks) – Benromach Years Old 30 – Jurgen’s WH (197,99€)
28-34 Years (Single Cask)  – Scott’s Selection Highland Park 1981 – nergens
35-40 Years (Multiple Casks) – Balvenie Aged 40 Years Batch 2 – nergens
35-40 Years (Single Cask) – Peerless Glen Grant 40 Years Old – nergens
41 Years & Over (Multiple Casks) – Highland Park 50 Years Old – nergens
41 Years & Over (Single Cask) – Gordon and MacPhail Glenlivet 1954 – Jurgen’s WH (1.521,99€)

De conclussie van deze snelle en oppervlakkige zoektocht is dat in Vlaanderen het gros van de prijswinnaars courant te vinden zijn. Oudere en single cask whisky’s zijn duur (+100€), maar jongere winnaars zijn courant te vinden aan een aanvaardbare prijs (-60€).

* = Anverness (Antwerpen), The Bonding Dram (Gent), Jurgen’s Whiskyhuis (Zottegem)

** = OPMERKING : prijzen onder voorbehoud, aanbod gebasseerd op wat op het moment van schrijven aangeboden werd op de site. Deze flessen kunnen inmiddels uit stock zijn, onvermelde flessen kunnen aangekocht worden, er werd geen rekening gehouden met de mogelijkheid op vraag te bestellen. Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden of prijzen afgedwongen worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News. Bookmark de permalink .

4 reacties op Jim Murray’s Whisky Awards 2012

  1. current postage rate zegt:

    going to distillery district for my city shoot project 🙂

  2. De Old Pulteney 21 Y kost by Anverness 92€. geen 122€, dat waren eerdere versies…

  3. de fles van de 21 y is trouwens niet de zelgfde dan de winnaar: heeft een groebne doos.

  4. jonaspothelm zegt:

    Met productprijzen voor de dag komen in een blog-recentie is een risicovolle onderneming. De markt fluctueert, en prijzen reageren snel op de actualiteit. Mijn bedoeling was niet meer dan een indicatie geven – zo’n nominatie in Murray’s Bible lijkt plots een andere waarde te krijgen als er een prijskaartje tegenover staat. Met mijn voetnoten probeerde ik het risico voor te zijn.
    Wat me meer verwondert, is de lay out van de fles. De fles die ik afbeeldde heb ik rechtstreeks van Jim Murray’s site geplukt in de veronderstelling dat dit de afbeelding was van de winnaar. Bedankt voor de correctie, Peter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s