Roseisle Distillery

In mijn zoektocht naar de specifieke locatie van Schotse distilleries, viel mijn oog op de nagelnieuwe Roseisle Distillery van Diageo, nabij Elgin (Speyside). Diageo wil met dit project een toonbeeld zijn van milieuvriendelijkheid : het duurzame complex stoot nauwelijks koolstof uit en draait volledig op natuurvriendelijke brandstoffen. Voornamelijk biogas die gewonnen wordt uit afvalproducten van de distillery zelf, zoals het graanafval na het mashen. Verder is er een waterzuiveringsstation op de site. De geproduceerde de hitte wordt afgevoerd naar de nabijgelegen mouterij voor hergebruik.

Roseisle Distillery, Elgin

In oktober 2010 vond de officiële opening plaats, maar de distillery was sinds april 2009 al in productie. Omdat whisky minstens drie jaar op eiken vaten moet rijpen, is de Roseisle whisky ten vroegste in 2012 rijp. Toch beweert Diageo dat het geen plannen heeft om deze whisky als single malt op de markt te brengen – ze zal volledig in de Diageo blends (zoals Johnny Walker en J&B) verdwijnen. Roseisle is, samen met de Ailsa Bay Distillery in Girvan van William Grant & Sons (Glenfiddich en Balvenie), de eerste nieuwe (actieve) Schotse distillery sinds de jaren ’70 (Auchroisk en Braeval in 1974 en Allt-A-Bhainne in 1975). De bouw van het complex nam minder dan 2 jaar in beslag. Maar aan de bouw ging een lang proces vooraf om de juiste vergunningen in handen te krijgen. Daarnaast zorgden de nieuwbouwplannen voor onrust bij de andere distilleries die in het bezit zijn van Diageo : zij vreesden éénzelfde sluitingsgolf van distilleries als in 1982. Eind de jaren ’70 stortte de whiskymarkt in, en zat Diageo met een overproductie. Diageo sloot toen in één beweging 13 distilleries (waaronder de sindsdien legendarische Port Ellen Distillery op Islay).

Binnen de distillery : de 'stils-room'

De distillery verzorgt drie fasen in het proces om tot whisky te komen. Het mashen (door heet water de suikers uit de gemalen gerst halen) gebeurt in 2 mash-tuns. Het fermenteren tot wort-bier gebeurt in 14 stalen iwash backs. Voor het eigenlijke distilleerproces tenslotte beschikt de still-room over 7 wash stills en 7 spirit stills. De distillery heeft een totale capaciteit van 10.000.000 liter alcohol per jaar.

Maar zoals gezegd, ik was op zoek naar de precieze locatie van deze nieuwe distillery. En bij het visualiseren van deze locatie, werd mijn aandacht getrokken door volgend opmerkelijk beeld :

Roseisle Distillery : maps en streetview. Zoek de drie verschillen ...

Op de satelietweergave in Google Maps is de distillery nog duidelijk in aanbouw : de fundamenten liggen er, en men is net begonnen met het metalen geraamte van het complex op te bouwen. Het Google autootje nam de beelden voor Street View duidelijk later : het gehele complex is reeds zichtbaar. Beide beelden dateren van voor 2009, toen de distillery in productie ging.

Meer afbeeldingen? Klik hier.

Het resultaat van mijn ultieme zoektocht naar whiskylocaties laat ik binnenkort zien op deze blogsite. Momenteel heb ik al 90 actieve distilleries gelokaliseerd, maar ook gesloten distilleries en opmerkelijk plaatsen die verbonden zijn met het begrip whisky. Samen goed voor bijna 200 markeringen …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News. Bookmark de permalink .

2 reacties op Roseisle Distillery

 1. Mark Dermul zegt:

  Jonas, als je in Google Earth de plaatsen bezoekt kan je ze ook markeren en dan het file bewaren en delen. Op die manier kan een andere gebruiker van Google Earth makkelijk de plaatsen terugvinden. Lijkt je dat wat? Ik zou graag over dat bestand beschikken! 🙂 Knap werk, by the way.

  • jonaspothelm zegt:

   Dat komt, Mark, dat komt.
   Ik ben alleen nog op zoek naar een gepaste formule om ze te publiceren, liefst in combinatie met mijn distillery-database. Alles in één oogopslag. Dat idee. Of liever : binnen één muisklik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s