Impressies (oktober 2010 tasting)

Eindejaar. Lijstjes worden afgesloten, gewikt, gewogen, opgesteld en gepubliceerd. Een flinke maagonsteking verdrong mijn lijsteswoede naar de achtergrond. Maar het is er nu toch van gekomen. Momenteel leg ik de laatste hand aan het oppoetsen van mijn whisky impressies 2011. En hop : daar ligt alweer het Whiskyfestival Gent in het verschiet, en loert Lindores alweer van om de hoek …

Tussen mijn papperassen, notities en schriftjes doken ook enkele vlugschriften van een tasting die ik in oktober hield. Het was geen makkelijke tasting die ik vrienden en collega’s laatst in oktober voorschotelde – zeker niet als eerste kennismaking, zoals dat voor sommigen gold. Maar liefst drie cask strenghts stonden er op het menu. Niks voor doetjes dus. En hoogst tijd voor mij om nog eens rustig door mijn line up te gaan.

Glenallachie 9y (Provenance) 46%

KLEUR : Zeer licht.

GEUR : Moutsuikers en citrus. Dan lichte turf? Fenolen die ik associeer met stal, rubber. Onderin vanillesuiker. Na een tijdje worden de fenolen sterker : zweetvoeten. Met de zoete ondertoon ruikt dit zeer aangenaam, verrassend.

SMAAK : Stroperig. Scherp als van citroen. Pompelmoes zelfs. Moutig en grassig. Drogend. Citrus en medicinale toetsen zwellen aan. Munt?

FINISH : Middel.

BALANS : Lichte kleur verraadt een refill vat. Deze geturfde Speysider is vooral in de neus een verrassing. Ook op de tong opent ze een nieuw pallet. Aangename opener, mooie kick-off.

Glen Elgin 12y (43%)

Glen Elgin 12y (Official botteling) 43%


KLEUR : Goud, 24 karaat.

GEUR : Warm en zoet. Vanille en citrus. Houterig al seen pas ontstoken haardvuur. Boterig. Frisse citrus, met een suggestie limoen of gember. Ja, gember. Aangenaam en complex : een gezellige combinatie. Klassieker : alle associaties van een Bourbon gerijpte speysider komen hier samen. Compact maar zeer evenwichtig. Houttoetsen geven een kruidig cachet. Peper. De verschillende componenten houden elkaar in evenwicht. Ja, inderdaad wat rokerigheid. Minder stroef van een Glenlivet 12, maar niet zo perfect rond als een balvenie Double Wood of Aberlour 1O.

SMAAK : Warm en zoet. Licht stroperig. Veel citrus maar ook een mooie vanille. Daarachter marsepein. Het warme, zoete, wat begrand-notige van appelsoufflé. Subtiel houterige vanille. Citroen als in citroenthee. Geroosterde appeltjes. In de over gegaarde citroenen. Gemberthee met peper. Cider.

FINISH : Vanille op de lippen. Lang. Vanille en langzaam opkomende houttoetsen, zonder storend of scherp te worden.

BALANS : Geslaagd met onderscheiding. Doorstaat makkelijk de test. Complex, vol verwarmend. De neus is prachtig, de smaak bevredigt de verwachtingen. Voor wie van bourbon-gerijpte en niet geturfde whisky houdt, is dat een klassevoorbeeld.

Old Pulteney 12y (43%)

Old Pulteney 12y (original botteling) 43%

KLEUR : Groene thee.

GEUR : Moutsuikers. Turfig, zoete rook. Kandijsiroop. Zilte, zeewierachtige toetsen. Lijkt solventer. Appel en perzik, met daaronder zoete turf. Zweem van plakaatverf, zacht hout. Met wat rusten ontwikkelt zich meer citrus en hout. Toch vooral toffee en crème-brullee. De turf uit zich ook in de Óban’-touch : brak water, moerassig.

SMAAK : Erg moutig. Maar al snel breken daar karamelzoete en zeezilte aroma’s doorheen. Breed uitwaaierend van crème brullee tot kandijsiroop, Bastogne-speculoos. Vanille dus. Dan ontwikkelt zich een verwarmende rokerigheid met subtiele turf. Houtvuurrook.

FINISH : Houtvuur blijft hangen. Zoet kabbelt deze dram verder. Best lang. Zeezout.

BALANS : Voor dagelijks gebruik. Mooie neus. Mooie smaak, al is de neus wat meer uitgesproken. Aangenaam.

Glendronach Cask in a van 2nd edition (Virgin Oak Finish) 8y (2002-2010) 58%

Glendronach 2008 (8y) cask in a van, 2nd edition – virgin oak finish

KLEUR : Goud, koperen schijn

GEUR : Fruitig als cognac. Veel rozijn, peer, veel houttoetsen. Vanillezoet, toffee, chocotoff. Gebrande toetsen als bij houtskool. Crème brulée. Nauwelijks alcohol in de neus bij deze cask strength, of toch – diep in het glas als ether-achtig. Na een tijd wordt hij duidelijk moutiger. Een plens water maakt ‘m nog levendiger : fruitig, appelsap. Wow. Perzik, appelmoes. Fruittoetsen komen nu sterker naar voor dan houttoetsen.

SMAAK : Bijt bij de eerste slok. Daar is dus de alcohol. Warm, verwarmend. Vers hout knisperend op het vuur. Rood hout, nadrukkelijk, zonder te bitter te smaken. Kandij als ondertoon, lichte vanille. Ook hier maakt water ‘m zoeter. Kandijstroop, duivensuiker, vanillepudding. Schipperend tussen de twee Glendronach versies. Na de Sherry finish worden de verse houttinten hier weer nadrukkelijker. Tandenstoker, knetterend haardvuur.

FINISH : Lang, zachte houttoetsen. Aangenaam en apart. Wat een heerlijke, notig-gebrande bruine suiker. Zeer lange finish met een subtiele vanilletoon die blijft sluimeren.

BALANS : Vlot, lekker en zoet. Hier zijn geen hoekjes af. Walst in de mond, rond als een waltz. Wat een evenwichtige sensatie. Vraagt om meer, meer, meer.

Glendronach Cask in a van 3rd edition (PX Sherry Finish) 8y (2002-2011) 55%

Glendronach 2008 (8y) cask in a van, 3rd edition – PX Sherry finish (foto : wee dram whisky club)

KLEUR : Rood koper

GEUR : Duidelijke PX-kaart. Rood fruit. Meer rozijn, minder appel-peer dan de virgin oak. Meer alcohol in de neus ook. Stoffig als wijndroesem. Warm en houterig. Beukenhout. Antieke meubelen. Wat vernis, of eerder boenwas. Vanille als in vanillepuddig (minder toffee). Rozijn, druivepit. Wijntoetsen, zonder te overdrijven. Met een plets water een stuk fruitiger. En solventer. Mooie, ronde houttoetsen. Subtiele sherry. De sherry is hier een gentleman die beleefd op afstand blijft. Zonder te domineren drukt hij toch zijn stempel op het geheel.

SMAAK : Veel sherry : rood fruit, zelf wat aardbei? Warm. Gekarameliseerd. Toffee en kers, zoals in rood snoepgoed of kriekbier. Zeer zoet. De alcohol wordt pas voelbaar na de fruitgolf. Deze sherrygolf breekt nog meer open met wat water. Zeer genietbaar. Chocolade met kers, Mon Cheri. Alcoholbonbons. Ja, zelfs aardbie. Heerlijk.

FINISH : Zeer lang, en o wat zoet. Rozijn en kers. Pas na een tijd komen houttannines op. Deze geven hem wat ‘m op het eind meer maturiteit.

BALANS : Na een wat ‘ingetogen’ en ‘trage’ neus, vooral met wat water een overtuigende smaak. Heerlijke sherrybom.

Ardbeg Corryvreckan (57,1%)

Ardbeg Corryvreckan (ofiicial botteling)

KLEUR : best licht

GEUR : Moutig. Zoete turf. Jonge whisky. Overweldigende citrus. Zeer fris. Aanzwellende turf, vooral plakaatverf. Net alsof je een nieuwe pul opent. Zoete, door citrusschil gedragen rokerigheid. Vers handgeperst citroensap met turf. Verfrissend. Diep in het glas vanille.

SMAAK : Zoete citrusrijke aanloop [gele tutti frutti]. En dan … rook en turf. Maar het is geen beest dat is losgebroken. Gestaag opkomend, waardig haast. Vanille duidelijker op de tong dan in de neus. Deze ardbeg lijkt op het eerste zicht een makkelijke, ronde turfwhisky die door citrusfrisheid in evenwicht wordt gehouden. Maar als je er grip op wil krijgen geeft hij geen geheimen prijs. Complex. Af.

FINISH : Lange turf, zoeter naar het einde toe.

BALANS : De Ardbeg 10 uitvergroot : zoet, heerlijke turf. Minder onstuimig, maar des te genietbaarder.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ardbeg, Douglas Laing, Glen Elgin, Glenallachie, Glendronach, Notes, Old Pulteney en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s