Jenever

Van mijn schoonvader nam ik de notoire gewoonte over regelmatig een jeneverke tot mij te nemen. U weet wel, dat graandistillaat dat zich geen whisky mag noemen. Niet omdat het minderwaardig is, maar omdat er naast de granen ook andere additieven worden toegevoegd – jeneverbes bijvoorbeeld, of koriander.

En dat het niet minderwaardig is, liet mijn schoonvader mij onlangs proeven met volgende uitzonderlinge jenevers :

Petermans Platinum 40%

Petermans Platinum

KLEUR : amber

NEUS : Zoet als karamel, erg grassig. Fris en houterig. Ether, solvent. En wat zacht !

SMAAK : Honing, toffee, citrusfris. Kruidige jonge jenever. Wat elexir d’Anvers. Tijm? Gentiaan? Anijs!  Rond en zacht. Verfijnde houttoetsen. Wat kandij en koffie.

FINISH : Lang. Zoet als honing en complex in de wisselwerking met het hout. Ja, wat lang !

 

 

Filliers pure en zeldzame. Vintage 1990 (1990-2009) 43%

Filliers pure en zeldzame 1990-2009

KLEUR : Amber.

GEUR : Fruitige aanloop. Hoho, zoet als vanillepudding. Wat is dat, zeg. Zoet als pinot de charente. Maar dan met vanille bij, en notig. Amandel. Vanille ontwikkelt zich sterker en sterker.

SMAAK : Zoet, zacht en rond. Vanille op notige en houterige toetsen. Wat verfijnd. Kruidig : peper, sinaasappelschil. Heerlijke fruitigheid. Appeltaart. En nouga !

FINISH : Lang en complex.

BALANS : Als Filliers zulke complexe en rijke jenever kan maken, waarom lukt hen dat niet met hun whisky (Goldlys)?

Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jenever

  1. jonaspothelm zegt:

    Inmiddels ook de Filliers pure en zeldzame. Vintage 1992 (1992-2011) 43% in handen gekregen. Opnieuw was ik erg enthousiast over deze dram. Benieuw om deze twee vintages eens naast elkaar te proeven …

    KLEUR : Goud.

    GEUR : Wow ! Wat een fruitbom in de neus ! Zoet, passievrucht, perzik, rijpe meloen. Zacht en romig. Vol. Honing en lichte houttoetsen. Zo evenwichig, zo zacht. Dit lijkt een oude – een écht oude – Speysider. Na een tijdje wat solventer. Slevovich, ether.

    SMAAK : Warm en moutig. De typische speculoos-broodpudding toets van de rogge wordt serieus getemperd door de rijke fruittoetsen. Pruim, passievrucht, erg veel honing. Zeer zoet. Minder solvent dan de 1990 meen ik mij te herinneren, en minder karamel ook dan de Goldlys Rye and Malt 1989. Maar erg warm en romig. Boter en honing komen naast de fruittopetsen het sterkst naar voor. Vanille blijft op de achtergrond.

    FINISH : Lang en zoet. Fruitig ook. Wat meer appel, wat meer speculoos komt opzetten. Zacht en rond. Subtiele vanille achteraan de staart.

    Alweer een werelddram. Een prachtige whisky, zo zou ik ‘m willen noemen. Maar het etiket vermeldt dat het jenever is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s