BenRiach heropent moutvloer

Het gerucht hangt al een tijd in de lucht : BenRiach heeft plannen om zelf gerst te mouten. In een officiële persmededeling kondigt distillery manager Stewart Bucchanan aan dat het testen van de moutzaal voorspoedig verloopt. Na 13 jaar zwijgen ronken de machines nog geweldig goed, zo zegt hij trots. Zeer binnenkort mout BenRiach weer een deel van de gerst zelf.

Malt house en kiln van de BenRiach distilleerderij. Het gebouw bevindt zich tegenover het still house.

Tijdens ons bezoek aan de BenRiach distilleerderij in 2010 was het opstarten van de moutzaal nog een verre droom. Er zijn slechts een handvol distilleerderijen die een deel van hun gerst zelf mouten : Bowmore, Springbank, Laphroiag, Highland Park, Kilchoman en Balvenie. En binnenkort komt er dus een zevende actieve moutzaal bij.

traditioneel mouten in de Talsiker distilleerderij

Gemoute gerst is onontbeerlijk bij whisky. Enkel op die manier kunnen zetmelen in de graankorrels afgebroken worden tot suikers, die op hun beurt in alcohol omgezet kunnen worden. Het traditionele mouten van de gerst was een arbeidsintensief gebeuren. De gerstkorrels worden geweekt om het kiemen te bevorderen. Tijdens dat kiemen onstaan de gewenste enzymen. Uitgespreid over de moutvloer worden de kiemende korrels voortdurend omgewoeld om beschimmeling en rotting te voorkomen. Dit gebeurde vroeger handmatig met een grote schep (malt shiel). Industrialisering en schaalvergroting zorgden er in de jaren ’60 voor dat deze traditie nagenoeg verloren ging. Het mouten gebeurt voortaan in grote trommels, drum maltings, of cilinders op een industriële schaal. Een heropleving van de whiskyindustrie, en whiskytoerisme in het kielzog daarvan, en bij sommioge distilleerderijen een hang naar authenticiteit maakt het opnieuw gebruiksklaar en/of publiek toegankelijk maken van deze moutzalen interessant. Zes, en binnenkort zeven, Schotse distilleerderijen mouten (een deel van) de gerst ter plaatse. Volgens mij is het enkel de Springbank distilleerderij die zelf de volledige gerstcapaciteit mout.

‘drum maltings’ in de Speyburn distillerderij

Wanneer de gerstkorrels zijn gekiemd en de nodige enzymen aanwezig zijn, wordt de gerst geëest : door de gerst te drogen wordt het kiemproces stop gezet. In Schotland gebeurde dit traditioneel boven een oven of kiln – de pagode-achtige ‘hoedjes’ op distilleerderijdaken in Schotland zijn de schoorsteen van dergelijke kilns. In sommige streken gebeurt dit drogen op een turfvuur. Stewart Buchanan laat weten dat ook de kiln in de Benriach distilleerderij opnieuw werkzaam is. Hij en zijn team zijn momenteel bezig de werking ervan op punt te stellen. Buchanan hoopt volgende week alles productiegereed te hebben.

De volledige persmededeling van Stewart Buchanan vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s