Old Pulteney (1997-2012) Gordon & MacPhail for ALS-Liga – 57%

De Clercq Drinks & Zoon en The Bonding Dram slaan de handen ineen voor ALS. Zij vroegen Eric Vermeire van Whiskywarehouse een vat Old Pulteney te selecteren bij Gordon & MacPhail. Old Pulteney is de favoriete distilleerderij van Alain Verspecht, drijvende kracht van de Laarnse whiskyclub Friends of the Quaich en ALS-patiënt. Het hele project werd in het grootste geheim voorbereid. Alain kreeg de verrassing van zijn leven toen hij met een smoes naar de presentatie werd gelokt. Bennie Vanderpiete maakte een sfeervolle fotoreeks van de presentatie. Zijn foto’s vind je hier.

Per verkochte fles wordt er 4€ aan “een hart voor ALS” gestort, de campagne van Alain Verspecht om fondsen te werven voor organisaties en initiatieven die zich inzetten in de strijd tegen ALS. ALS of Amyotrofe Laterale Sclerose is een ongeneeslijke ziekte die verlamming veroorzaakt door het afsterven van zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam.

Deze fles kost 65€, en wordt exclussief bij The Bonding dram en De Clercq Drinks verkocht. Per verkochte fles wordt er 4€ aan “een hart voor ALS” geschonken.

Old Pulteney 1997-2012 for ALS-liga (foto : Bennie Vanderpiete)

Old Puklteney 15y (1997-2012) Gordon & MacPhail for ALS (57%, first fill Bourbon barrel #199, 224 flessen)

KLEUR : Zacht goud met een oker toets.

GEUR : Sinaasappelschil en moutsuikers worden gedragen op flink wat alcohol. Stevig, overtuigend. Gebrande nootjes mengen zich met de fruittoetsen, en geven de sinaasappelschil een fenolige toets. Ook de karameltoetsen hebben dat gebrande, en doen me vreemd genoeg aan cola denken. De vanille blijft vreemd genoeg verborgen. Met een druppel water wordt ze zachter en frisser : meer citrus dan sinaasappel, wat rokiger zelfs dan gebrand. Hoe langer hoe meer citroenschil en vanille. Geduld wordt meer dan beloond !

SMAAK : Vol, toonaangevend. Fruitiger en minder prikkelend dan verwacht. Zoete, ronde moutsuikers. Herfstthee met sinaasappel. Fris en evenwichtig. Sinaasappel met kruidige toetsen. Ook hier met een druppel water steeds meer citroenschil.

FINISH : Wat een ontwikkeling. Een vleugje perzik breekt door de met ronde houttoetsen versierde vanille heen. streelzacht. De warme fruitigheid blijft lang, de vanille zwelt aan.

BALANS : Herkenbare Old Pulteney, hier en daar wat uitvergroot. Speels. Gelaagd. Wie deze whisky laat ademen wordt meer dan ooit beloond. Een druppel water (meer niet) maakt flink wat fruitige esters los. De nieuwe (first fill) Bourbon-vaten voegen aan deze Old Pulteney een extra dimensie toe, verrassend genoeg niet met een vanilleboost, maar door een heelrijke fruitmelange die afwisselend sinaswarm en citroenfris aanvoelt. Wie complexiteit waardeert, zal aan deze whisky veel plezier beleven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Notes, Old Pulteney en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s