BenRiach single casks batch 9 (new releases)

Benriach bracht zijn jaarlijkse editie vatbottelingen op de markt, en zet daarmee haar eindejaarsoffensief in. Ik kreeg de kans enkele van deze bottelingen te proeven. Ongetwijfeld gaat het ook hier om door Pernod-Ricard geërfde Bourbon-rijpingen die vakkundig gepimpt werden door Billy Walker, die een uitgesproken voorkeur heeft voor flink gesherryde finishes of nadrukkelijke Granny Smith. De samples die ik tot mij nam zijn van goede kwaliteit. Toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen, dat het ‘beste’ wat er lag al eerder op fles werd gezet. De buitensporige prijzen die je voor deze whisky’s neerlegt (tussen 100€ en 300€) geven me, samen met bovenstaande bemerking, een wat wrang gevoel.

 

Benriach Single Cask batch 9

BenRiach 1977 C#2593 34y Sauterne finish (44,2%)

BenRiach 1977 Sauterne finish : gele Frutella

KLEUR : Oker

 GEUR : Complex. Vol en fruitig. Geconfijte citrus, maar ook pruim en perzik. Onrijpe appel. Sauterneinvloed toont zich vooral in frisse, zure toetsen. Ook warm en peperig. Kruidig als anijs, bonenkruid. Rozijn nu. Dieper in het glas een notie van sherry : chewy.

 SMAAK : Kruidig-zoet. Zure van witte druivenschil. Houterige tannines er achteraan. Warm. best wat vanilles er achteraan. Vrij gesloten. Geconfijt fruit en scherpe frisheid mengen zich goed. In Frutella-termen : de gele.

 FINISH : Droog. Mineralig. Na een poos meer rozijn.

 BALANS : Herkenbare Sauterne-finish. Vanille op de achtergrond, wat doet vermoeden dat het bourbon vat waarin het de meeste tijd rijpte niet helemaal inactief was. Beloftevol complex. Hoewel naar mijn indruk de finish langer mocht.

 BenRiach 1977 C#2588 34y Rioja finish (44,1%)

KLEUR : Goud tot koper.

BenRiach 1977 Rioja finish : rode Frutella

 GEUR : Gewichtiger. Robuuster. Meer vanilla en hout. Toch ingetogener. Aangename, ronde houttoetsen. Melkchocolade. Vrij gesloten. een toffee ondertoon : boter en karamel.

 SMAAK : Kauwbaar. Rood fruit, flink wat wijntannines.  Vol en sappig, in tegenstelling tot de neus een stuk opener. Ronde, houterige vanille. In Frutella-termen : de rooie.

 FINISH : Aanzwellende vanillerijke houttoetsen. Behoorlijk.

 BALANS : Ook hier voegt de finish iets toe aan de oorspronkelijke bourbonrijping. Mooie interactie. De volle smaak is een apotheose na de eerder gesloten neus. Rode fruittoetsen toveren een straaltje Spaanse zon tevoorschijn.

 BenRiach 1984 C#1052 27y peated Pedro Ximines sherry finish (50,7%)

BenRiach 1984 Peated Pedro Ximines : perfecte symbiose met framboos

KLEUR : Koperrood

 GEUR : Zoete turf, Islay-style. Mengt zich wonderwel met de fruitage sherrytoetsen. Evenwichtige melange. Volle, warme sherrytoetsen maskeren scherpe alcohol. Weer dat geconfyte. Rode bes en framboos. Complex. Een flinke snuif zwarte peper. Heerlijk . Turf en frambooszachte sherrytoetsen houden elkaar in evenwicht, maar geven toch het gevoel dat dit evenwicht op een onstuimige ondergrond rust.

 SMAAK : Gewichtig. Eerst zoet, rood fruit. Aarbei, framboos. Dan rook als van een uitgedoofde kaars, dat zich vervolgens heerlijk mengt met de fruittoetsen. Een waterval die tot rust komt in een zacht stromende rivier. Wat een balans nu. Frambooszoete en turfrook dragen elkaar, versterken elkaar.

 FINISH : Lange heerlijke framboosturf.

 BALANS : Turf en sherry dragen deze dram. Ze overheersen ook – of straffer : er is niks anders. Meer dan geslaagd huwelijk tussen turf en sherry. Helemaal mijn smaak.

 BenRiach 1976 C#5317 35y Pedro Ximines sherry finish (54,1%)

BenRiach 1976 Pedro Ximines finish : de breekbare

KLEUR : goud met een okertoets

 GEUR : Scherp, frisfruitig. Houtzaagsel. Een eerste laag bevat vooral citrus : opgelegde citroenen, zure appel, de suggestie van onrijp fruit. Licht, fris, broos. Na een poos komen zachtere fruittoetsen los : gedroogde abrikoos, ananas. Proeft jong, ondanks het fruit de leeftijd verraadt. Komt dit door het alcoholpercentage? Voor die leeftijd mocht de neus voller. de suggestie van onrijp fruit blijft hangen. Onrijpe banaan?

 SMAAK : Bijtende alcohol. Zoet en fruitig. Gedroogde abrikoos, mango, ananas. Muntfris. Fruitigheid wordt gecounterd door een flinke portie houtzaagsel. Heerlijke aanvulling. Mooie speelsheid.

 FINISH : Lang maar breekbaar, broos.

 BALANS : Geeft een breekbare indruk. De turf en sherry verbergen niks, maar vormen het karakter van deze whisky.  Gelukkig is er voldoende alcohol om deze body te geven. Dat hoge alcoholpercentage roept trouwens ook vragen op : werd ze aan een hoger alcoholpercentage op vat gezet, of betreft het een zeer onactief vat?

BenRiach 1990 C#2596 22y Tawny Port Finish 53,4%

benRiach 1990 tawny Port finish : de onstuimige

KLEUR : Roest.

 GEUR : Ingetogen. Stroeve tannines van oude port. Wat stoffig, maar dat hoort. En vooral rood fruitig, zoet, vol. Gedragen door een flinke alcohol. De onstuimigheid van deze dram bevestigt zijn jonge leeftijd. Flinke alcohol. Ananas? Melige appel. Dit staartje verrast.

 SMAAK : Zoet, en volop de portkaart. Zoete karamel wordt gedragen door een flinke alcohol. De fruitigeheid maakt de ‘stoffige’ portotoets eerder tot een bijkomstigheid. Doet me eerder aan witte port denken : frisser, meer groen fruit dan wat ik gewoonlijk meteen portfinish associeer.

 FINISH : lang.

 BALANS : Krachtig, toegankelijk. Onstuimig en jong, overtuigend. Aangename ‘twist’ die je verwachtingen op z’n kop zet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in BenRiach, Notes en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s