Chichibu, The First (2008-2011) 61,8%

De provinciestad Chichibu, op een half uurtje treinen van Tokyo, heeft naast het bloemenrijke Hitsujiyama park en 43 tempels sinds 2007 ook een eigen whiskydistilleerderij. In 2011 verscheen hun eerste botteling op de markt : Chichibu, the first.

 Maar eerst terug naar 2007. Op een stuk onbebouwde grond nabij de stad Chichibu vindt een opmerkelijk tafereel plaats. Een Shinto priester offert voedsel aan de goden, en stemt de goden goedgezind vooraleer de grond wordt opengebroken voor de bouw van een nieuw fabriekscomplex. Daarna snijdt eigenaar Ichiro Akuto de grond open en offert hij sake. Met geruste gemoedsgesteldheid kan hij aan de bouw van zijn nieuwe Chichibu distilleerderij beginnen. Bij Ichiro Akuto zit distilleren in het bloed. Zijn voorvaderen stookten al in de 17e eeuw sake. De grootvader van Ichiro, Isouji Akuto, liet kort voor de Tweede Wereldoorlog de rijstbrandewijn los, en stortte zich in een whiskyavontuur. Shinjori Torii en Masataka Taketsuru, twee whiskyliefhebbers die tijdens het interbellum de whisky in Japan groot maakten gingen hem in het succes voor. Isouji bouwde in 1941 zijn eigen distilleerderij : Hanyu. In 1946 produceerde de distilleerderij whisky, vooral mett de bedoeling om als blend op de markt brengen. In 1980 schakelde hij over op een eigen single malt, Schotse stijl – toen een markt met groeipotentieel in Japan. Maar de investering woog zwaarder dan de verhoopte winst : single malt whisky van hoge kwaliteit blijft langer op eik rusten voor ze wordt verkocht. Den omschakeling naar malt gaf investeringsproblemen, die uiteindelijk in 2000 tot de sluiting van de Hanyu distilleerderij leidden.

Kleinzoon Ichiro, opgeleid als whiskymaker bij Suntory, was toen al werkzaam in het bedrijf van zijn grootvader. Hij wilde diens erfenis niet verloren laten gaan. En met de hulp van een investeerder kocht hij een aanzienlijk deel van de in Hanyu rustende vaten op. Die bracht hij op de markt als ‘Ichiro’s Choice’, inmiddels een legendarisch geworden ‘Cards’–serie.  Onder meer met de opbrengst van die vaten financierde hij een nieuwe, kleinschalig distilleerderij in Chichibu – de stad waar zijn voorouders ooit sake distilleerden.

Ichiro Akuto bij de Chichibu stills (foto: John Hawkins for Nonjatta)

Ichiro Akuto bij de Chichibu stills (foto: John Hawkins for Nonjatta)

 De Chichibu distilleerderij ging in 2007 in productie. Voor de whiskygeschiedenis van Japan was dit een bijzondere gebeurtenis. Het was van 1973 geleden dat er een nieuwe whiskydistilleerderij in gebruik ging. Het hele project van Ichiro balanceert trouwens op de rand van waanzin. Ichiro legt grote nadruk op de in Japan geërfde traditie van Schotse whisky, en streeft punctueel authenticiteit na.  Daarbij zoekt hij verzoening tussen Japanse traditie en de Schotse vakmanschap van het whisky maken. De distilleerketels liet hij bijvoorbeeld in Schotland bouwen door een gerenomeerde kopersmid, om deze daarna naar Japan te verschepen. De gerst die hij gebruikt wordt deels uit Schotland geïmporteerd. Maar hij stimuleert Japanse boeren gerst voor hem te telen, en droomt ervan ooit een whisky te distilleren uit 100’Japanse gerst. Ook wat betreft het maken van vaten zoekt hij verzoening tussen Japanse en Schotse. Zo experimenteert hij met vaten vervaardigd uit Japanse eik. En zijn coopers ­of vatbouwers worden opgeleid door een tachtigjarige Japanner die op traditionele wijze vaten maakt.

 Met veel bombast verscheen vorig jaar de eerste botteling van Chichibu. Op visite bij mijn whiskycompagnon kreeg ik de kans deze bijzondere fles te proeven.

 Ichiro malts : Chichibu, The First (2008-2011) 61,8%

KLEUR : Mooie gouden kleur, en dit voor een 3-jarige. Actieve, kleine bourbonvaten en flinke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zorgden voor een snelle rijping.

 GEUR : Scherpe vanille, alcohol bijt – zoals je van een jonge whisky verwacht. Zoete moutsuikers. Fris, met een groene ondertoon : grassig. Levendig en complex. Wat een verrassing voor zo’n ukkie ! Na een poos ademen wordt ze fruitig. Zure appel. Mirabelle pruimen : fris en zoet. Suggestie van aceton of overrijp fruit (banaan, mango). Ook wat phenolen op de achtergrond. Met een druppel water komen de phenolen meer op de voorgrond : wat zweterig, wat rubberlaarzen, die door zoete moutsuikers worden ingetoomd. Doet denken aan een turfige Ardmore.

 SMAAK : Warm en kruidig. Tijm en anijs. Gebrande mouttoetsen. Stroperig zoete moutsuikers, krachtige vanille. Kruidig hout. Warm als groene thee met peper. Rijk. Met water breekt ze open. Houterige kruiden en likeurzoet. Na wat ademen citrusfrisser. Sinaasappelschil. Meer vanille ook.

 FINISH : Stevige houttoetsen. Appelmoes. Behoorlijke finish.

 BALANS : Geeft de indruk al twaalf jaar rijping achter de rug te hebben. Soms wat onstuimig, maar wat een complexiteit, wat een aroma’s voor een amper driejarige whisky ! Verdraagt een druppel water. Levendig, en niet onstuimig zoals verwacht. broos evenwichtig – dit evenwicht is sowieso verrassend voor deze jonge snaak.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Chichibu, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s