Jim Murray’s Whisky Bible 2013

Jim Murray belooft dit jaar nog meer besprekingen van whisky’s dan de jaren ervoor. De tiende uitgave van zijn Whisky Bible belooft een feest te worden voor elke whiskyliefhebber, maar botst Murray hier niet op zijn grenzen?

Toegegeven, een whiskygids waarin meer dan 4.500 whisky’s worden besproken, gewogen en gequoteerd is meesterlijke prestatie. Voor de tiende keer verscheen deze week Jim Murray’s Whisky Bible. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren blijven commentaren vooralsnog uit. Toen werd op internetfora  al in september druk gespeculeerd naar welke bovenaardse truc Jim Murray zou uithalen met zijn World Whisky Awards, traditioneel uitgereikt met de lancering van zijn Bible. Weer een Ardbeg? Een niet-Schot? Een blend? Stunts die hij in het verleden reeds uithaalde. Niets was minder waar : Old Pulteney 17y ging toen met de eer lopen. Is het deze ‘brave’ keuze die de aandacht van de Whisky Bible 2013 wegleidde? Of is er meer aan de hand?

De Whisky Bible 2013 is een ietswat misleidende naam. Terwijl heel wat distilleerderijen in het najaar hun nieuwe releases uitbrengen, komt Jim Murray zijn Bible net nu uit. Het pretendeert dé whiskygids voor 2013 te zijn. Heel wat besprekingen echter dateren uit van vorig jaar, vaak zelfs van releases uit 2011 of eerder. Deze strategie is het gevolg van zijn keuze om met een gedrukte uitgave te werken, en slechts éénmaal per jaar zijn proefnotities vrij te geven. Maar op het moment van publicatie zijn ze haast al verouderd. Andere beoordeelaars pakken hem in snelheid met webpublicaties : als een een whisky nog maar uitkomt verschijnen hun taste notes, verslagen, aanprijzingen en besprekingen op blog- of websites. Wat kan Jim Murray nog nieuw brengen?

Daarenboven zijn bottelingen met een beperkte oplage reeds uitverkocht wanneer Jim Murray met zijn score naar buiten komt. Als nieuwe bespreking staat in zijn Whisky Bible 2013 bijvoorbeeld de Port Ellen 11th release (2011) vermeld, terwijl deze versie al lang uitverkocht is. Inmiddels bracht Diageo een 12th release (2012) uit die de Whisky Bible niet haalde. De beste Schotse Single Cask whisky dit jaar, de Balblair 1965, is zefs een release uit 2008. Uit een enquete dat de sociale netwerksite voor whiskyliefhebbers Whiskybase eerder dit jaar hield, blijkt dat whiskyliefhebbers zich thans meer op de scores van bloggers als Serge Valentin en Ralfy baseren dan op die van Jim Murray. Toch bijt Jim Murray van zich af, en lanceert hij sinds vorig jaar een app voor smartphones.

Een andere reden waarom de geloofwaardigheid van Jim Murray afneemt, is zijn imago van whiskygoeroe. Steeds minder nemen whiskyliefhebbers het voor waar dat één persoon bepaalt welke whisky’s er goed of slecht zijn. Zelf ga ik ook steeds vaker verschillende blogs en sites af op zoek naar besprekingen van één whisky om zo tot een genuanceerd beeld te komen. Daarom zijn ook de Malt Maniacs in mijn ogen de meest objectieve bron om een whiskyscore te raadplegen : zij baseren zich niet op één oordeel, maar quoteren een whisky door een gemiddlede te nemen van alle scores van hun leden. Zo wordt het geheel een stuk genuanceerder.

Maar goed. We blijven benieuwd naar de Awards die Jim Murray dit jaar uitbrengt. Hier kome ze :

World Whisky Of The Year 2013 : Thomas H. Handy Sazerac Rye (128,6 proof)
Second Finest Whisky in the World : William Larue Weller (133,5 proof)
Third Finest World Whisky in the world : Ballantine’s 17 years old

Andere opmerkelijke nominaties :

– Scotch Single Malt of the year (multiple casks) : Ardbeg Day
– Scotch Single Malt of the year (single cask) : Balblair 1965
– Irisch Whisky of the year : Redbreast 12y Cask Strenght
– Japanese whisky of the year : Hanyu Final Vintage 2000
– European whisky of the year (multiple casks) : Penderyn Portwood Swansea City Special

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s