Bruichladdich Bere Barley 2006

De Bruichladich distilleerderij op Islay stond sinds haar heropstart in 2001 nooit weigerachtig tegenover experimenten. In eerste instantie experimenteerde de distilleerderij vooral met whisky gefinished op wijnvaten. Ze brachten onder meer een reeks uit gefinished op Franse of Italiaanse wijnvaten, en verschillende Sherry en Porto expressies.

Bruichladdich distilleerderij : de ‘still house’ waar whisky gestookt wordt. (foto : Islay.org)

Vandaag de dag verschuiven whisky experimenten naar eerdere fases in het productieproces. Terwijl commerciële distilleerderijen bezorgd zijn over de alcoholopbrengst per ton gerst, herwaarderen kleinere distilleerderijen de teelt oude gerstsoorten opnieuw. Enkele jaren geleden bracht de Benromach distilleerderij een reeks ‘origins’ uit, met onder meer een whisky gestookt uit het gerstras ‘Golden Promess’ dat in de jaren ’60 populair was. Maar ook één van de oudste gerstrassen, de Bere, trekt nu de interesse van whiskymakers. Deze soort met korte steel en kleine korrel gedijt uitstekend op de ruwe en winderige Schotse vlaktes, maar bevatten minder zetmelen per ton. De opbrengst uitgerekend in liters alcohol ligt dus een stuk lager. Maar dit houdt de zoektocht naar ‘authentieke’ whisky niet tegen …

Dit najaar verschijnen maar liefst twee whisky’s die uit deze antieke Bere gerst gestookt werden : Bruichladdich Bere Barley 2006 en (eind deze maand) Arran Bere Barley 2004. Arran liet de bere gerst speciaal op Orkney telen.

Bruichladdich Bere Barley 2006 (50%)

Neus : Moutig, wat duf misschien – moutzolder. Maar ook licht en fruitig : zoet als rietsuiker. Krachtige, knisperende graantoetsen. Een gerstweide in volle bloei. Wat appel en peer in de staart. Subtiel. Ver weg een hint van boerderij-achtige turf.

Smaak : Zacht en zoet, moutsuikers zoals in donker bier. Mondvullend. Wat boter misschien, en hier meer peer en appel. Abrikoos misschien. Wat een mooie fruitpiek – maar voor je ‘m echt kan grijpen verglijdt hij in krachtige graantoetsen.

Finish : Medium-kort. Een mooie aanzet wordt wat snel afgeremd.

Balans : Een aparte ervaring om de delicate graantoetsen zo aanwezig te hebben. Maar net zoals dit met Bruichladdich wel vaker het geval is, is deze whisky als benieuwend experiment zeer geslaagd, maar kan mij niet blijvend boeien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bruichladdich, Notes en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s