Ardbeg Galileo

Een ruimtewhisky? Het verhaal achter deze nieuwe Ardbeg expressie is behoorlijk spectaculair. In 2011 werd Ardbeg gevraagd om deel te nemen met een Amerikaans ruimteonderzoek naar micro-graviteit op het internationale ruimtestation ISS. Met deze botteling vieren ze deze heuglijke gebeurtenis.

Deze expressie bestaat uit een selectie van ‘klassieke’ (first fill en second fill) bourbon gerijpte Ardbeg met Ardbeg gerijpt op ex-Marsala wijnvaten uit Sicilië. Na twaalf jaar werd deze whisky op fles gezet.

Ardbeg galileo mét promotiefilmpje

En voor alle duidelijkheid : er zit geen ruimtestof in deze Galileo. Deze whisky is een eerbetoon aan de vader van de moderne astronomie, Galileio Galilei, en aan het ruimte experiment dat in 2011 werd opgezet. Bij dat ruime experiment werden drie recipiënten Ardbeg (flessen? vaten? metalen containers?) gevuld. Eentje bleef op Islay (Warehouse 3), ééntje rust in het ISS en ééntje wacht bij het onderzoeksinstituut te Houston. Daar blijven ze minstens twee jaar, vooraleer ze geofferd worden aan wetenschappelijk onderzoek.

Ardbeg Galileo 12y (1999-2012) 49%

Kleur : Licht granig. Maar wat is dat donker voor een Ardbeg !

Geur : Typische rokerige zoetheid van een Ardbeg. Hemels. Maar iets dieper neigt het zoete meer naar sinaasappel dan naar citroen. Doorgaans zoeter dan de 10y. Sinaasappel, perzik. Gewichtiger en rokeriger dan de Blasda, dat wel.

Smaak : Mooi en evenwichtig. Volmondig de turf. Minder citrus dan je van een Ardbeg gewoon bent, maar rodere vruchten. Perzik, mandarijn. Neigt naar een Lagavulin sherry, maar mist dekruidige en peperige touch.

Finish : Zeer lang. Warme, zoete turf.

Balans : Ardbeg blijft top. Met dit zoete experiment. Misschien zullen de ‘enge’ Ardbeg-fans dit niet appreciëren, maar deze dram blijft overeind. Krachtiger, dankzij de marsala finish, dan de wat iele Blasda.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ardbeg, Notes en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s