Glendronach 21y Parliament

Na de Standard 12y, Revival 15y en Allardice 18y is dit de nieuwe expressie bij de Glendronach familie : de Parliament 21y. De naam voor deze nieuwste telg uit de sympathieke distilleerderij aan de buitenrand van Speyside verwijst niet meteen naar het Britse regeringssysteem. Een groep roeken, kraaiachtige vogels, wordt in het Engels aangeduid met ‘a parliament of rooks’. In het Engels krijgen troepen vogels wel vaker vreemde benamingen. Denk maar aan ‘a murder of crows’. Een anectdote wil dat in de buurt van de Glendronach distilleerderij al meer dan honderd jaar een kolonie roeken huist. Met hun nieuwe expressie bewijzen ze deze bewoners eer.

Roek of ‘rook’ in het Engels. Een troep van die vogels heet daar ‘a parliament’.

Glendronach 21y Parliament (48%)

Kleur : amber

Geur : Is dat zweet? Een vochtige kelder? Eens over het schrikken heen, ontwikkelt zich een mooie neus. Hout en flinke tannines. Volle sherry. Stroperig. Dadels en vijgen. Overdadig als de tuin van Eden.

Smaak : Warm als een haardvuur : ronde houttoetsen, rode vruchten. Zacht en zoet. Tropische fruitmand. Eerste keer nadrukkelijk chocolade vandaag. Maar er zit ook een twist in : een bepaald kruid? Een scherpe toets? Ik kan dit niet thuisbrengen. Maar wat een overdaad aan genoegens.

Finish : Drogend maar zoet. ‘Chewy’ sherry, kersen. Koffie? Kabbelt lang door. Heerlijk.

Balans : Overdadige, volle, warme sherrybom. Diep donkerrood van smaak. Nazicht bevestigt mijn vage vermoeden : er zit een toets zwavel in. Niet storend, hoogstens een ‘twist’ die de aandacht terugbrengt. Mengeling van op Pedro Ximines en Olorosso sherryvaten gerijpte whisky.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glendronach, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s