Dit was november 2012

Naast de stroom juichende berichten over de  groeiende whisky markt, stijgende winsten bij concerns als Diageo en bottelaars als  Gordon & MacPhail of Douglas Laing sprokkelden we ook volgende nieuwtjes bij elkaar :

5 november : Master Distiller Ian MacMillan vindt een whiskyvat van 40 jaar oud in de lagerhuizen van de Bunnahabhain distilleerderij op het eiland Islay  Bunnahabhain bottelde 750 flessen in speciale release, bedoeld voor verzamelaars en investeerders.

8 november : Spanning ten top. Speyside distilleerderij BenRiach start haar eigen mouterij weer op. Billy Walker kocht de distilleerderij in 2004 over van Pernod Ricard, die de stokerij in 2002 sloot. Bij de heropstart raakte productie manager Stewart Buchanan enthousiast over de goede staat waarin de mouterij verkeerde. Sindsdien werd er hard gewerkt om deze weer operationeel te krijgen. De mouterij kan nooit de volledige capaciteit van de distilleerderij aan, maar laat Billy Walker toe volop te experimenteren met gerstsoorten. 

BenRiach Maltings in actie (foto : Dramming news)

BenRiach Maltings in actie (foto : Dramming news)

 

10 november :Diageo, ’s werelds grootste whisky producent, koopt een meerderheidsaandeel van 53,4% in United Spirits. Daarmee versterkt zij haar positie als marktleider. United Spirits is het concern waarin de Indiase zakenman Vijay Mallya zijn Schotse whisky activiteiten bundelde. Financiële moeilijkheden noopten Mallya ertoe zijn activiteiten in Schotland te verkopen. United Spirits heeft onder meer de blended whisky Whyte & Mackay en Single Malts als Tamnavulin, Dalmore, Fettercairn en Isla of Jura.

16 november : William Grants & Sons, eigenaar van onder meer de Balvenie en Glenfiddich distilleerderijen, lanceert een 25 jaar oude blend, Grant’s 25. Alle ingrediënten van deze blended whisky rijpten minstens 25 jaar op eik. In deze blend zijn, naast de Girvan graan whisky, 24 verschillende Schotse malts verwerkt. William Grants & Sons kondigt ook festiviteiten aan rond het 125 jarig bestaan van de Glenfiddich distilleerderij. 

Grant's 25 year

Grant’s 25 year

 

16 november : Diageo, ’s werelds grootste whisky producent, opent een nieuwe bottelaarij nabij de stad Fife. Deze nieuwe bottelarij vervangt de oude in Kilmarnoch die te klein was geworden. De nieuwe fabriek stelt 400 mensen te werk. naast Johnny Walker, Old Parr en Cardhu zal Diageo er ook rum en vodka bottelen. Diageo investeerde tevens in de nabijgelegen Cameronbridge graan distilleerderij om te voldoen aan de groeiende whiskyvraag.

22 november : De Isle of Arran Brewery Compagny koopt de site van de voormalige lowland distilleerderij Rosebank. De nieuwe eigenaar wil er bier brouwen en een bezoekerscentrum oprichten. De vorige eigenaar, Diageo, legde hen de bijkomende voorwaarde op dat er tot en met 2017 geen whisky gedistilleerd mag worden. Diageo sloot de distilleerderij in 1993. Af en toe verschijnen nog bottelingen van deze zeldzaam geworden Lowland Single Malt whisky. De Isle Of Arran Brewery mag niet verward worden met de Isle Of Arran Duistillers, die de gelijknamige whisky produceren.

Rosebank distilleerderij

Rosebank distilleerderij

 

22 november : de Macallan distilleerderij benoemt Stuart PcPhersson als Master in Wood. MacPhersson, die voorheen in de Clyde Cooperage (waar vaten worden vervaardigd en herstelt) nabij Glasgow zijn sporen verdiende, krijgt de eindverantwoordelijkheid over het houtbeleid van de distilleerderij, inclusief het beheer van de houten vaten.

27 november : Speyburn Single Malt voegt een nieuwe whisky toe aan hun vaste aanbod. Het is een expressie van 25 jaar, gerijpt op Amerikaanse eik waar voorheen Fino sherry en Bourbon in rijpte.

Speyburn 25 year

Speyburn 25 year

30 november : Een man uit Nieuw-Zeeland van 65 jaar krijgt zijn gezichtvermogen terug nadat dokters Johnny Walker whisky in zijn maag injecteerden. De man was tijdelijk blind geworden na een nachtje wodka drinken. De dokters vermoedden een formaldehyde vergiftiging, en wilden alcohol als tegengif toedienen. Toen bleek dat er in het ziekenhuis geen ethyl alcohol aanwezig was, kochten ze whisky in de plaatselijke supermarkt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was november 2012

  1. Pingback: Dit was … mei 2014 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s