Ardmore Traditional Cask (46%)

Voor mij is Ardmore een flink onderschatte distilleerderij. Hij is wel geliefd bij kenners en bottelaars – relatief courant te vinden – maar niet gekend bij het grote publiek. En ongekend is vaak onbemind. Ardmore behoort tot het hart van de blend Teacher’s Highland Cream. De distilleerderij wer op het einde van de 19e eeuw gebouwd – in 1898 ging ze in productie – en ligt aan de voet van de Grampian Hills, het gebergte dat Speyside grotendeels van water voorziet.

Naast de 'moderne' Ardmore Distilleerderij bouwde men een spoorweg voor aanvoer van grondstoffen en afvoer van producten.

Naast de ‘moderne’ Ardmore Distilleerderij bouwde men een spoorweg voor aanvoer van grondstoffen en afvoer van producten.

Ardmore behoort ook tot één van de grootste distilleerderijen van Schotland. Capaciteit 4,2 miljoen liter. Er staan 8 distilleerketels om deze hoeveelheid mogelijk te maken. In 2002, net na ze haar honderste verjaardag vierde, veranderde men van warmtebron voor de distilleerketels : in plaats van rechtstreekse verhitting met steenkool dstapte men over naar inderecte verhitting van stoom. Volgens Michael Jackson, de welbekende whiskygoeroe, betekkende dit het einde van de typische karamelzoete toets in deze whisky.

Ardmore is één van de enige Speyside distilleerderijen die standaard haar whisky turft. Er bestaat ook een turfloze versie die niet op de markt komt als single malt, maar volledig in blends verdwijnt, namelijk Ardlair.

Ardmore Traditional Cask (46%)

De Ardmore Traditional Cask is een leeftijdloze botteling van de distilleerderij zelf. Het bevat vooral jonge whisky gerijpt op ex-Bourbon vaten.

Ardmore Traditional Cask

Ardmore Traditional Cask

Kleur : Goud

Neus : Licht en fris. Versgeperst citroensap, gedragen door een zoete vanille en rokerige turf. Rokerig als een gedoofd houtvuur, steenkool. Zacht en delicaat. Wat sinaasappel. Dieper in het glas iets medicinaler en wat meer appel op de neus. Zoete ondertonen en zacht rokerige turf verstrengelen zich als een dansend paar. Na een poos graniger en wat nadrukkerlijkere caramel.

Smaak : Groen fruit, granig. Zoete moutsuikers wekken een associatie met caramel. Turf blijft subtiel. Delicaat. Nectarines en mandarijn. Olieachtig. De zoete turfrook speelt subtiel doorheen dit pallet.

Finish : Dooft uit op een zachte rokerigheid. og even werkt vanille zich naar het oppervlak. Ingetogen en toch lang. Wat drop misschien.

Balans : Voor een jonge whisky erg evenwichtig. Het flinke alcoholpercentage stoort niet, maar geeft deze doorgaans delicate whisky net dat extra punch. Meer dan genietbaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ardmore, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s