Dit was januari 2013

9 januari 2013 : De onafhankelijke bottelaar Wemyss gaat een eigen distilleerderij bouwen nabij St Andrews, Fifes. Deze Kingsbarns Distillery zal een eigen bezoekerscentrum krijgen. Wymess is een familybedrijf dat al lang banden met de whisky industrie heeft. In de 19e eeuw mocht John Haig zijn distilelerderij bouwen op grond van de Wemyss familie. de Cameron Bridge Distillery. Deze graandistilelerderij is vandaag de grootste in Schotland, in handen van Diageo. In 2005 begon Wemyss als onafhankelijke bottelaar. Wemyss bottelt hun whisky niet onder de naam van de distilleerderij, maar onder namen die verwijzen naar de smaak, zoals Spice King of Peat Chimney.

Wemyss%20Malts%20High%20Res%20Logo1

Wemyss is niet de enige onafhankelijke bottelaar die een eigen distilelerderij wil beginnen. Douglas Laing en Duncan Taylor zijn namen die regelamtig opduiken wanneer een gesloten (‘mothballed‘) distilleerderij te koop gesteld wordt. De onafhankelijke bottelaar Adelphi begon eind vorig jaar aan de bouw van een eigen distilleerderij op Ardnachmurhan, een schiereiland aan de Schotse westkust boven het eiland Mull.

21 januari – De Nieuw Zeelandse overheid brengt de drie flessen Shakleton Whisky terug naar de vindplaats. De whisky werd door de Antartica Heritage Thrust bij toeval ontdekt tijdens een expeditie in 2010. Toen ondekte men overblijfselen van de zuidpoolexpeditie van Ernest Shakleton rond 1901. Tussen de overblijfselen trof met elf flessen Mackinlay whisky aan. Mackinlay was een Schotse blended whisky, en wordt vandaag niet meer geproduceerd. De expeditie nam in 2010 3 flessen van de ontdekking mee, en overhandigde ze aan de Schotse Whiskymaker Whyte & MacKay en het Schotse Whiskyinstituut. De vondst was een unieke kans om deze meer dan 100 jaar oude whisky met moderne meetinstrumenten te onderzoeken. Ook reproduceerde master blender Richard Paterson van Whyte & MacKay een moderne versie van deze whisky. Richard Paterson kent u misschien van de Ken Loach film ‘The Angel Share’ (2012), waar hij een gastrol heeft als whisky connoisseur.

Richard Paterson, bijgenaamd 'The Nose' inspecteers de Shakleton Whisky

Richard Paterson, bijgenaamd ‘The Nose’ inspecteers de Shakleton Whisky

25 januari – China veroordeelde voor het eerst een chinees die whisky vervalste. Li Cuihong voegde smaakstoffen toe aan in China geproduceerde alcohol en verkocht deze als Schotse Whisky.  Li Cuihong kreeg 5 jaar cel en een boete van omgerekend £50.000. Met de veroordeling erkent China de toevoeging ‘Scotch’ als een handelsmerk dat enkel Schotland toekomt. China is momenteel de grootste potentiële groeimarkt voor Schotse whisky.

30 januari – Nog meer distilleerderijnieuws. Een andere nieuwe distilleerderij gaat in productie. Op 30 januari liep er voor het eerst new make spirit uit de nagelnieuwe alambieken van de Wolfsburn distilleerderij. Pas na drie jaar rijpen mag deze spirit whisky genoemd worden. We moeten dus tot 2016 wachten voor we deze nieuwe whisky mogen proeven.

Wolfburn-Whisky-Logo

In oktober 2012 startte een groep investeerders met de bouw van een nieuwe distuilleerderij op het noordelijke Thurso (Caithness), net onder het eiland Orkney. De nieuwe Wolfburn distilleerderij ligt op 350 meter van de plek waar bijna 200 jaar geleden een distilleerderij met dezelfde naam stond. Over de geschiedenis van deze oude distilleerderij is nauwelijks iets gekend. In de 19e eeuw moet een een grote distilelerderij geweest zijn. Wel wordt in 1872 melding gemaakt van een ruïne op de plaats waar de distilleerderij ooit stond. De nieuwe Wolfburn Distillery gebruikt dezelfde bron als de oude Wolfburn.

Wie de website van deze distilleerderij in het oog hield, kon dag na dag de vorderingen bij het opstarten van het productieproces opvolgen. Het werd een huzarenstuk om alle stappen in het productieproces minicieus op elkaar af te stemmen.

Pas gevuld met 'would-be whisky'. (photo : SubSeaSniper)

Pas gevuld met ‘would-be whisky’. (photo : SubSeaSniper)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was januari 2013

  1. Pingback: Dit was … april 2014 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s