Balvenie Tun 4101 batch 5

Eindelijk kon ik ‘m eens proeven, deze nieuwe rage van The Balvenie distilleerderij. Als tweede merk van het William Grant & Sons – imperium (Glenfiddich) kon Balvenie mij steeds bekoren, zeker ook door de constante kwaliteit van hun standaardbottelingen.

Sinds een jaar of twee brengen ze met tussenpozen een nieuwe batch uit van deze bijzondere expressie Tun 4101. Het concept is even eenvoudig als geniaal : een selectie uitzonderlijke vaten worden in een marriage tun samengevoegd om te vermengen. Door een tiental verschillende vaten met smaakvariatie bijeen te brengen in één groot vat en dat enkele weken te laten rusten, creëert men een gelijkvormige smaak voor men de whisky bottelt.

De marriage tun met nummer 1401

De marriage tun met nummer 1401

De eerste batches van deze fortuinlijke whisky werden voor net geen 100€ op de markt gegooid. Maar het grote succes heeft ook een scghaduwzijde. Wie deze batch 5 zelf wil, betaalt bijna het driedubbele.

Balvenie Tun 1401 batch 5 - balancerend op de grens van het betaalbare.

Balvenie Tun 1401 batch 5 – balancerend op de grens van het betaalbare.

Geur : overvloedig, vol. Heerlijke fruitigheid waait de neus binnen : sherry, sinaasappelschil, sappige eik. Karamelzoet, haast likeurachtig.

Smaak : Knisperend, krokant. Wat meteen opvalt is de evenwichtigheid tussen het hout en de sherry. Zonder elkaar te verdringen, zonder elkaar in de weg te zitten. En wat een kruidigheid ! Heerlijke complexiteit, waar je steeds nieuwe dingen in ontdekt. Opgelegde sinaasappelschil, Madeira-toetsen, een toefje abrikoos. Subtiele vanille in de ondertoon die het hout wat kracht bijzet.

Finish : Eindeloos blijven fruit, sherry en hout verder kringelen. Een licht gebrande toets maakt het geheel af. Rond, zonder ook maar één off-note te vinden.

Balans : Deze verbluffende complexiteit maakt deze batch ‘bezield’, in tegenstelling tot sommige bottelingen van andere distilleerderijen die eerder ‘perfect maar clean en geconstrueerd’ aanvoelen. Is hiermee een nieuwe standaard gezet?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Balvenie, Notes en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Balvenie Tun 4101 batch 5

  1. Pingback: The Balvenie Tun 1509 batch 1 (47,1%) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s