Smoking Buffalo 4th edition (Ledaig 8y, 56,4%)

Voor de vierde keer al brengen whiskyspecialist The Bonding Dram en voetbalclub KAA Gent een eigen whisky uit, Smoking Buffalo. Deze keer viel de Tobermory distilleerderij op het Schotse eiland Mull de beurt toe om een vat te leveren. De keuze viel op een  ‘Ledaig’ (speek uit : lètsich’), een meer rokerige variant van de ‘klassieke’ Tobermory whisky.

Smoking Buffalo 4th edition : een uitnodigende Ledaig 8y

Smoking Buffalo 4th edition : een uitnodigende Ledaig 8y

Kleur : zeer licht

Geur : Fel. Zoet en zweterig. Flink wat alcohol, die qua fruitigheid wat doet denken aan een jonge Ardbeg. Vooral de flinke portie citrus valt op. Mooie speelsheid tussen het fruitige (citroen, banaan) en het zweterig-phenolische. Met wat ademen wordt de frisse citrus zoeter, en neigt duidelijker naar vanille. Een stoffige noot geeft ‘m wat karakter, en vormt een subtiele verwijzing naar de ‘klassieke’ Ledaig 10y (official release, die heel wat vettiger en rubberachtiger is). Verfijnde neus.

Smaak : Duidelijker turf (‘plakaatverf’) en aangenaam ziltig. Licht en erg fruitig : wederom citroen, wat peer (wit fruit). Druivensuiker en zelfs rozijn. Zeer zoet – een zoetigheid die bij mij de herinnering aan Caperdonich oproept. Na een tijdje komt een subtiele rokerigheid opzetten. Vol, een jonge snaak op het toppunt van zijn kunnen. Zeer beheersd voor zo’n jonge whisky. Chapeau.

Finish : Volop de fruitkaart. Fruit wordt donkerder : perzik, rozijn, zelfs dadel. De zoete fruitigheid, en vooral de droge toets (kauwgom) roepen bij mij de associatie met sherry op. Maar Jeroen (The Bonding Dram) houdt het toch op een ex-Bourbon Hogshead vanwege de uitdrukkelijke zoetigheid. Onder het fruit blijft de rokerigheid lang doorschemeren, echter zonder zich op te dringen. Heerlijk.

Balans : Een whisky die uitnodigt om gedronken te worden. Niet bijzonder complex, maar wel erg onderhoudend. Een mooi evenwicht tussen de zoete fruitigheid en zachte rokerigheid die blijft boeien. Speels maar toch verfijnd. Uitgesproken maar niet opdringerig. Het levende bewijs dat een whisky niet per definitie langer dan 10 jaar in het vat moet rusten om ‘rijp’ te zijn. Meer alsjeblief !

De Smoking Buffalo 4th edition kost 58€ en is te vinden op volgende locaties : G-Huis in Melle, Soda in Zevergem, Café Koophandel in Baarle, Café De Karper in Gent, de Picasso in Lochristi of online bij The Bonding Dram.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ledaig, Notes, Smoking Buffalo (The Bonding Dram) en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s