Dit was … februari

13 februari : Makers Mark zorgt voor rel

De Amerikaanse Bourbonreus Beam Inc. kondigt aan dat ze hun Bourbon Maker’s Mark aan een lager alcohol percentage zullen uitgebrengen. Beam Inc. verklaart niet langer aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Om het aanbod te verruimen willen ze meer water aan de bourbon toevoegen – dus meer volume aan een lager alcoholpercentage – om zo beter op de vraag te kunnnen inspelen. Meteen breekt de hel los, en krijgt Beam Inc. de wind van voren. Andere producenten, liefhebbers, recencenten en belangenorganisaties voeren een hard protest. Het ‘verwateren’ van de boourbon, zo argumenteren ze, heeft een nefaste invloed op de smaak. Enkele dagen later bezwijkt Beam Inc. voor de kritiek, en trekt ze haar beslissing weer in.

makers-mark-bottle-image

17 februari : Ierland krijgt nieuwe whisky

Na een stilte van 231 jaar krijgt het Ierse Teeling Whiskey een nieuw bestaan. Het in 2012 opgerichte teeling Whisky Compagny heropent in Dublin een distilleerderij. Daarmee krijgt Ierland een vijfde actieve distilleerderij, naast Cooley (die onlangs in handen van Beam Inc. kwam), Middleton (Pernod-Ricard), Bushmills (Diageo) en Kilbeggan (Beam Inc.). Daarmee krijgt Ierland opnieuw een onafhankelijke whiskyproducent.

Op dit moment wordt er voor de Teeling Whiskey Compagny al gedistilleerd door de Cooley distilelerderij.

Teeling-Logo-TWC-Seal-HR-1024x1024

19 februari 2013 : Nieuwe ‘Imperial’ open in 2015

Pernod Ricard, het whiskyconcern die onder meer de merken Chivas Regal, Aberlour en The Glenlivet op de markt brengt, kondigt aan dat hun nieuwe distilleerderij die ze op dit moment bouwen op het terrein van de voormalige Imerial distilleerderij tegen 2015 in productie zal gaan.

19 februari 2013 : Texelse whisky in de maak.

Josha Schoots, van de Texelse stokerij de Lepelaar, sleutelde de voorbije 4 jaar aan een receptuur om een eigen whisky te maken op zijn domein De Bonte belevenis. En nu is hij klaar voor de wereld : het juiste recept is gevonden. Maar Schoots kan nog niet spreken van whisky : daarvoor moet zijn distillaat of spirit nog minstens 3 jaar rijpen op eikenhouten vaten. We kijken alvast benieuwd uit wat het resultaat wordt. Zal de zilte lucht op het waddeneiland een invloed hebben op de smaak van de whisky? Kenners verwijzen alvast naar het pre-salé Texelse lamsvlees. Maar de discussie of whisky zoutig kan smaken woedt nog volop.

Met deze Texelse whisky krijgt Nederland een zesde whiskyproducent. De bekendste Nederlandse whisky’s zijn Millstone uit Zuidam en Fryske Hynder uit Bolsward, Friesland.

whiksy texel

20 februari : Talisker Storm gelanceerd

Diageo kondigt nieuwe expressies van Talisker aan. Als eerste van een aantal nieuwe Talisker expressies komt de Talisker Storm op de markt, een meer rokerige versie van Talisker. NAS. Diageo hoopt door jongere whisky’s te versnijden in een leeftijdsloze variant van Talisker beter aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Misschien is dit een elegantere oplossing dan whisky meer te verdunnen zoals Markers Mark voorstelde?

Feb13-TaliskerStorm-1

28 februari : Whiskyspoeling

Duizenden liters whisky gaan verloren als een medewerker de opslagvaten wil schoonmaken. Het gebeurde op de Chivas site in Dumbarton. Zeg maar de grote fabriek waar geblend en gebotteld wordt. Gelukkig kon het Schotse waterbeheer op tijd verwittigd worden, zodat de whisky niet in de rivieren terecht kwam.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was … februari

  1. Pingback: Dit was … mei 2013 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s