Caperdonich 1999 (Gordon &Macphail, Connoisseurs Choice) 46% (1999-2012)

Met Gordon &MacPhail is het altijd een beetje zoeken : hoe oud is die whisky die ik nu voor mijn neus heb? Op de fles vermelden ze graag het jaar van distillatie. Maar met wat zoeken vind je ook precies de datum van botteling op de fles. Wist je dat je voor de Connoisors Choice betreft aande kleur van het etiket kunt afleiden uit welke streek de whisky komt? Bruine labels wijzen op eiland whisky, maar voor Islay zelf kozen ze aubergine. Oranje staat voor een highland whisky, turkois (groen) voor Speyside en blauw tenslotte voor een lowland whisky.

En Caperdonich is altijd een mooi begin voor een whiskyavontuur. Caperdonich werd door de eigenaars van Glen Grant aan het eind van de 19e eeuw gebouwd – de vraag naar whisky was toen enorm groot. Maar had een kort leven : slechts vier jaar bleef ze open. De distilleerderij werd bijna volledig ontmanteld, want veel van de toestellen waren een exacte kopie van Glen Grant. Pas in 1965 ging ze opnieuw open, volledig voorzien van nieuwe apparatuur, en kreeg ze haar naam Caperdonich. Het werd één van de modernste distilleerderijen op dat moment. Toch ging ze in 2002 opnieuw dicht. De huidige eigenaar Pernod-Ricard is op dit moment op zoek naar meer capaciteit. Sinds 2010 zijn er enkele vage geruchten dat de distilleerderij opnieuw open zou gaan, maar tot op heden zonder resultaat. Pernod-Ricard investeert (voorlopig) liever in een grootschalige nieuwbouw dan bestaande distilleerderijen te heropenen.

connoisseurs_choice_caperdonich_1999_signatory_unchillfilteredKLEUR : Mooie gouden kleur.

GEUR : Aangename mix van hout en citrus. Zeer zoet, sinaasappelschil. Wat scherp en aceton. Een lichte, rokerige ondertoon geeft deze whisky speelse, gebrande toetsen. Vanille. Met wat ademen verdwijnen de scherpe randjes naar de achtergrond, en wordt deze whisky vooral fruitiger. Zure appeltjes, peer, zelfs wat ananas. Aceton blijft, maar mengt zich met het mierzoete en maakt zo de whisky best licht. Lente in het glas. Na lang ademen wordt de vanille banaan en brengt de aceton een suggestie van niet onaangenaam overrijp fruit.

SMAAK : Zacht, fruitig. Op het romige af. Anijs? Zoete vanille en banaan. Naar het einde toe wat meer bittere houttoetsen die deze dram wat ‘hard’ maken.

FINISH : medium. Mierzoet. Waar is de vanille?

BALANS : Zoete en onderhoudende whisky. Soms laat ze zich van haar scherpe kant zien. maar geef haar tijd, en ze ontplooit zich tot een zoete, fruitige en elegante dame.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Caperdonich, Gordon & MacPhail, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s