Whisky in Japan (deel 1)

Whisky en Japan : een blijft een vreemd verhaal. Japan is één van de grote en traditionele whiskyproducenten, maar heeft in tegenstelling tot de meeste andere geen koloniale band met Engeland. In die voormalige Britse kolonies brachten Ierse en Schotse soldaten hun gebruiken en gewoontes mee, ook whisky. Zelfs een land als Indië kent een rijke whiskycultuur, ontstaan vanuit de vraag van de Britse troepen die er legerden. Maar Japan vertelt een ander verhaal.

 MeijiIn de tweede helft van de 19e eeuw evolueerde Japan van een pre-industrieel, feodaal bestuurd land naar moderne wereldmacht. De man die bijna in zijn eentje verantwoordelijk was voor deze revolutie was keizer Meiji. Hij werd in 1852 geboren als prins Mutsuhyto, tweede zoon van keizer Komei en zijn concubine Nakayama Yoshiko. Zij hadden samen vier kinderen, maar de andere kinderen stierven voor hun derde levensjaar. Mutsuhyto werd op zijn 14e keizer, nadat zijn vader in 1857 een pijnlijke dood stierf. In het machtsvacuüm dat daardoor ontstond, heerste een strijd tussen revolutionairen en conformisten – deze laatste vooral aangevoerd door het Japanse ridderleger. Meijri brak in 1867 de macht van het leger, en koos resoluut voor hervormingen. Verregaande democratisering en economische modernisering naar Amerikaans en Brits voorbeeld waren de kernpunten van zijn politiek. Samen met golf en rugby werd voor de elite ook whisky en bourbon geïmporteerd. Deze drank kreeg makkelijk ingang in de Japanse cultuur, onder meer omdat Japanners gewoon zijn om hoog alcoholische dranken (zoals sake) bij hun eten te drinken.

 

Whisky werd dus al gedronken in Japan, en het duurde niet lang voor er mensen nadachten over een eigen whisky produceren. De Japanse saké-producent Settsu stuurde in 1916 één van zijn medewerkers, de chemicus Masataka Taketsuru, naar Schotland om er de kneepjes van het vak te leren. Taketsuru studeerde aan de Universiteit van Edinburgh, en volgde stage bij verschillende distilleerderijen. In 1919 leerde hij tijdens zijn stage in de Springbank Distilleerderij zijn toekomstige vrouw Jessie Roberta Cowan kennen. Zij keerden in 1920 samen naar Japan terug, waar Taketsuru te horen kreeg dat de interesse van zijn werkgever om whisky ‘Scotisch style’ te maken verdwenen was. Liever bracht deze gearomatiseerde alcohol onder de naam ‘Japanese Whiskey’ op de markt.

Masataka Taketsuru

Masataka Taketsuru

Maar het sake bedrijf Settsu was niet de enige die toen flirtte met het idee een volwaardige Japanse whisky te maken. Ook de Japanse wijnhandelaar ShinjiroTorii wou een eigen whisky distilleren. In 1923 ontmoette hij Masataka Taketsuru die meteen enthousiast werd voor diens plannen. Torii had het geld, Taketsuru de kennis. En zo bouwde Torii nabij de stad Osaka de Yamazaki distilleerderij naar Schots voorbeeld. Taketsuru leidde het productieproces. In 1929 brachten ze hun eerste whisky op de markt. Het was een blended whisky – een mengeling van hun malt whisky met een neutraal alcoholdistillaat.  

 nikkaIn 1934 komt het echter tot een breuk tussen Torii en Taketsuru. Taketsuru is er van overtuigd dat, om de Schotse whisky te benaderen, ook het Schotse klimaat zo nauwkeurig mogelijk benaderd moet worden. Torii wilde zijn productiecentrum dichter bij de grootsteden, en dus de afzetmarkt, houden. Hij zag vooral transportproblemen in een ver afgelegen en geïsoleerde distilleerderij op het noordelijke eiland Hokkaido. Taketsuru nam het heft in eigen handen, en richtte zijn eigen Yoichi distillery op in het noorden. Zo legde hij de basis voor een eigen bedrijf, Nikka. Torii bleef in Osaka en bouwde er het Suntory imperium uit. Tot op vandaag zijn deze twee bedrijven – Suntory en Nikka – de grootste spelers op de Japanse whiskymarkt. Japan mag zich het tweede grootste malt whisky producerende land ter wereld noemen.

 

De Yamazaki distilleerderij ligt in een groen gebied.Hier komen drie rivieren samen : de Katsura, de Kizu en de Uji. Volgens de legende komen deze drie rivieren samen met een verschillende temperatuur van het water, waardoor de vallei haast altijd onder een dichte nevelverscholen ligt. Suntory beweert dat deze nevel ideaal is voor het rijpen van de whisky, en ervoor zorgt dat het Angel Share minimaal blijft.

De Yamazaki distilleerderij ligt in een groen gebied. Volgens de legende komen hier drie rivieren samen met een verschillende temperatuur van het water, waardoor de vallei altijd onder een dichte nevel verscholen ligt. Suntory beweert dat deze nevel ideaal is voor het rijpen van de whisky.

Toen Torii en Taketsuru in 1929 hun eerste blended Japanse whisky op de markt brachten, was dit geen groot succes. Pas in de jaren ‘50’ werd whisky populairder. Vanaf die periode kende de whisky industrie een grote vlucht. In het kielzog van Nikka en Suntory, doken steeds meer whiskyproducenten in Japan op. Maar de voorsprong die deze twee pioniers inmiddels uitbouwden, werd nooit bedreigd. In 1973 opende Suntory een tweede distilleerderij, Hakushu. In 1984 verscheen Yamazaki als single malt op de markt. Ook Taketsuru maakte met  Nikka een soortgelijke evolutie door.  Zoals aangegeven bouwde hij in 1936 zijn eigen distillery in het noorden – Yoichi – waar het klimaat vergelijkbaar was met het Schotse. N ook hij profiteerde van de toenemende aandacht voor whisky vanaf de jaren ‘50. In 1969 bouwde Taketsuru een tweede distilleerderij : Miyagikyo.

 Zowel Suntory als bij Nikka hebben een variatie aan malt whisky’s nodig om hun blends samen te stellen. In Schotland was dit de drijfveer voor een aantal distilleerderijen om op het eind van de 19e eeuw te fusioneren tot Distillers Compagny Ltd. (DCL), het latere Diageo – ’s werelds grootste alcoholproducent. Hun Johnny Walker Black bijvoorbeeld bevat een cocktail van maar liefst 48 verschillende malt whisky’s. In Schotland is het gebruikelijk dat distilleerderijen vaten met whisky uitwisselen om de variëteit en smaakstabiliteit van hun blended whisky’s te bewaren. Doordat de Japanse markt sterk is gepolariseerd – Torii versus Taketsuru of Suntory versus Nikka – is het uitwisselen van vaten tussen de distilleerderijen uitgesloten. Suntory bouwde daarom in hun Yamazaki distilleerderij 12 distilleerketels met 3 uitdrukkelijk verschillende vormen. Zo verzekeren ze de nodige variëteit van hun whisky’s.

Suntory, een merk dat voorkomt in de film 'Lost in Translation', is in Japan de marktleider, Ze heeft een marktaandeel van 70%. De 5e grootste drankenproducent ter wereld.

Suntory, een merk dat voorkomt in de film ‘Lost in Translation’, is in Japan de marktleider, Ze heeft een marktaandeel van 70%. De 5e grootste drankenproducent ter wereld.

 Na de jaren ’70 wordt Japanse whisky ook in het buitenland populairder. Een aantal sake distilleerderijen zien hun kans schoon, en schakelen deels over op whisky. Maar over deze

In 2008 werd de Yoichi 20 Year Old door de World Whisky Awards verkozen tot beste malt whisky van het jaar.

In 2008 werd de Yoichi 20 Year Old door de World Whisky Awards verkozen tot beste malt whisky van het jaar.

andere spelers hebben we het een volgende keer. Vanaf 1984 brengt Suntory de Yamazaki whisky als single malt op de markt. En zowel Nikka als Suntory verankerden zich in de Schotse whiskyindustrie. Nikka kocht de Ben Nevis distilleerderij op in 1989. Deze was door de vorige eigenaars in 1986 gesloten. Nikka startte de Schotse distilleerderij in 1991 terug op. Ben Nevis zit inmiddels in de top 10 van best verkochte alcoholische dranken in Japan. Concurrent Suntory kocht in 1994 Morrison-Bowmore op, waardoor ze drie Schotse distilleerderijen in bezit kreeg, namelijk Auchentoshan Glen Garioch en Bowmore.

 

 

wordt vervolgd …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s