Whisky diner : evenwicht tussen smaken

Whisky bij het eten lijkt geen vanzelfsprekende combinatie. Gewoonlijk wordt een whisky als digestief na de maaltijd gedronken, en soms als aperitief. Maar whisky drinken tijdens het eten, lijkt voor velen een stap te ver. Toch kunnen, net zoals een bepaalde wijn beter aansluit bij bepaalde gerechten, ook bepaalde whisky’s uitstekend aansluiten bij bepaalde gerechten. The Tulip Glass ging voor u op avontuur.

De lucht hing vol spanning, die bewuste druilerige avond in februari, wanneer we voor ons eerste whisky diner naar Leuven afzakten. De tijd leek ons rijp, en er ging heel wat denkwerk en mail-verkeer aan de bewuste avond vooraf. Over whisky bij het eten is maar bitter weinig geschreven, zo was al snel duidelijk geworden. Naast het ‘klassieke’ eend met whisky, begeven we ons op haast onbegane wegen. Whisky in eten daarentegen, lijkt gemeengoed geworden. Kleine toepassingen zoals de scheut whisky in cocktailsaus, kennen we allemaal. Maar ook kookboeken met whiskygerechten veroveren langzaam de markt. Whisky vindt langzaam maar zeker steeds meer de weg naar de keuken. Wist je dat de turfige Ardbegwhisky zelfs in roomijs wordt verwerkt?

Glenfarcas_15_yo_Single_Highland_Malt_Scotch_Whisky_70cl_lWat ons snel duidelijk werd, is dat een whisky diner iets anders is dan je lievelingswhisky met je lievelingsgerecht combineren. Vaak hebben whisky’s een uitdrukkelijke smaak, en het is opletten geblazen hoe ze te combineren met voedsel. In Michael Jackson’s Whisky Encyclopedie vond ik enkele basisregels. Romige, aromatische whisky kan goed samengaan met herfstmaaltijden waarin eend of foie gras in zijn verwerkt maar werkt niet met lichte salades. Jonge malts met een lichte body passen goed bij lente- en zomermaaltijden met vis, schaaldieren en verse kruiden (basilicum, koriander). Gerookt eten combineert niet met geturfde whisky. Bij gerookte etenswaren past een moutige, honingachtige malt. Grasachtige malts komen beter tot hun recht wanneer een gerecht kruiden bevat als basilicum, dragon, munt of tijm. Zomerse vruchten geven de voorkeur aan lichte, fruitige, fleurige  lowland whisky’s, terwijl citrusvruchten het goed doen bij turfachtige Islay malts.

In Leuven waren we op zoek naar een evenwicht tussen kennismaken en genieten, waarbij whisky de bindende factor was. Mijn uitdaging was om bij verschillende gerechten een gepaste whisky te vinden. Uiteindelijk kwamen we bij de formule om samen een drie gangen menu te koken. Bij elke gang serveerden we twee whisky’s : één whisky die de smaken van het gerecht verstrekte, en één die tegen de smaken van het gerecht in ging. We begonnen met een uitgebreid aperitief met kaas, nootjes en fijne vleeswaren.  Daarbij serveerden we de zachte Glenfarclas 15yo, die wonderwel bij de kaas aansloot. De Bowmore 12yo sloot nauw aan bij de fijne vleeswaren.

Balvenie Portwood 1993Als hoofdgerecht kozen we voor kalfsniertjes in mosterdsaus. Een traditioneel Vlaams gerecht met een uitgesproken smaak, zodat het spel tussen eten en whisky naar voor kwam. De eerste whisky die we erbij serveerden was een Balvenie 1993 Portwood. Daarna volgde de Clynelish 15y (1997) van The Bonding Dram. Deze laatste omdat de fris-fruitige en licht zilte toetsen aansluiten bij het vlees. Toch was het de Balvenie met zijn ronde wijntoetsen die volgens de genodigden beter aansloot bij de maaltijd. De kalfsnietjes vroegen duidelijk om een whisky die in contrast ging.

Tenslotte genoten we van de klassieke combinatie chocolade en whisky. Brownie en verschillende chocoladepralines combineerden we met Glendronach  en Arran whisky. Met de Glendronach deden we een klein experiment : we zetten twee Cask in a Van editions naast elkaar : de 2nd edition (2002, 8y virgin wood) en 3rd edition (2002, 8y sherry cask). Twee whisky’s van éénzelfde distilleerderij, nagenoeg even oud, maar een verschillende rijping. Een wereld van verschil ! Afsluiten deden we met de fantastische Arran Devil’s Punch Bowl die geweldig goed bij chocolade past.

lp2407-arran---the-devil's-punch-bowl

Een geslaagde avond. En één ding is zeker : dit wordt herhaald !

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Reviews. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s