Dit was maart …

Een nieuwe lente een nieuw geluid : heel wat whiskyproducenten startten dit voorjaar met nieuwe producten. Verrassender echter waren de overnames en geruchten over heropening : Tamdhu lijkt bijna weer actief, Dallas Dhu droomt hardop, en Glenglassaugh verandert van eigenaar. Dit was maart …

29 maart : Tamdhu opnieuw in de rekken

Op het Spirit Of Speyside whisky festival in mei dit jaar verschijnt voor het eerst sinds de sluiting opnieuw een officiële botteling van de Tamdhu Distilleerderij. Tamdhu, één van de oudere Speyside distilelerderijen, werd in 2010 door toenmalige eigenaar Edrington Group (die onder meer Highland Park en Macallan bezit) gesloten. In 2011 verkocht Edrington Group de distilleerderij aan Ian MacLeod Distillers (eigenaars van Glengoyne). Sindsdien stelty deze alles in het werk om de distilleerderij opnieuw operationeel te krijgen.

Op 4 mei 2013, tijdens het Spirits Of Speyside whisky festival zal de Tamdhu distilleerderij open ziojn voor het publiek. Ook zal men dan een nieuwe botteling lanceren. Of de distilleerderij op 4 mei ook opnieuw productief zal zijn, flijft onduidelijk. Volgens distiollery manager Iain Weir zijn er al verschillende ‘test runs’ gebeurd in de distilleerderij, en is het een kwestie van afstemmen voor de productie opnieuw kan beginnen.

Wat de nieuwe botteling van Tamdhu zal worden, is nog niet bekend. Wel bekend is dat het een beperkte oplage van 1.000 flessen wordt. Bezoekers tijdens de opendeurdag op 4 mei krijgen de eerste kans een fles te kopen.

28 maart : NEW RELEASES : Kilchoman, Arran en Highland Park brengen nieuwe versies uit.

Kilchoman, de jongste distileerderij op Islay, kondigt een nieuwe lijn aan : Loch Gorm. Loch Gorm staat voor een zwaar gesherriede versie van hun whisky. De combinatie van turf en rijping op ex-sherry vaten slaat volgens eigenaar Anthony Wills erg aan bij de liefhebbers. Een eigen expressie dringt zich op.

De eerste versie van de Kilchoman Loch Gorm wordt op 8 april gelanceerd. Ze verschijnt n een uitgave van 10.000 flessen. Loch Gorm rijpte vijf jaar op ex-Olorosso sherry vaten, en werd daarna nog eens op kleinere Olorosso Hogsheads gefinished gedurende 6 weken, om zo de sherry accenten nog te versterken.

Kilchoman Loch Gorm : weldra in de winkel

Kilchoman Loch Gorm : weldra in de winkel

Ook Arran kondigt een nieuwe botteling aan : de Arran 16 – hun oudste expressie tot nu toe. Meteen kondigt de distilleerderij ook een 17-jarige expressie volgend jaar en een 18-jarige expressie aan.  Deze laatste verschijnt in het voorjaar van 2015 in een oplage van 9.000 flessen. Deze expressie wordt een mengeling van hun ongeturfde whisky die rijpte op ex-bourbon en ex-sherrie vaten. Na een excellente ‘bere barley’ doet ons dit al reikhalzend uitkijken.

Tenslotte kwam ook Highland Park met een nieuwe expressie uit in maart : Highland Park Loki. Loki is een exclussieve 15 jaar oude versie van Highland Park. Ze is de volgende expressie in de Valhalla collectie, en opvolger van de vorig jaar gelanceerde versie Thor. Edrington Group, eigenaar van Highland Park, kondigt nog twee opvolgers aan in de komende jaren. Wie een fles wil, moet daar zo’n slordige 160€ voor over hebben.

Highland Park Loki : Valhalla deel 2

Highland Park Loki : Valhalla deel 2

25 maart : Glengassaugh naar BenRiach

Het grootse nieuws van deze maand komt opnieuw uit de stal van Billy Walker. Na de succesvolle opstart van BenRiach en de succesvolle overname van Glendronach is hij klaar voor een derde stunt : op 25 maart werd bekend gemaakt dat BenRiach Distillers de Glenglassaugh Distillery van energiereus Scéant overkocht.

BenRiach lijkt hiermee zijn positie in de Schotse whiskymarkt te verstevigen. Opmerkelijk is dat deze distilleerderij eerder door een investeringsfirma werd aangekocht, maar dat deze zijn handen er nu lijkt van af te trekken. Terug in Schotse handen ziet Billy Walker voor Glenglassaugh een mooie toekomst weggelegd. Hij hoopt dat ze mee een antwoord zal bieden op de toenemende vraag naar kwaliteitswhisky’s in Azië en Oost-Europa (met name Rusland).

Glenglassaugh-2

Op de verkoopovereenkomst wordt Glenglassaugh door het Nederlandse Lumiere Holdings overgelaten aan BenRiach Distillers. Het is onduidelijk of Lumiere Holdings een dochteronderneming is van Scéant, of dat Scéant Glenglassaugh al eerder aan deze Nederlandse holding verkocht.

16 maart : World Wide Whisky Awards

Voor de 7e keer werden in Londen de World Wide Whisky Awards uitgereikt. Op initiatief van het tijdschrift Whisky Magazine werden ruim 3000 in 2012 verschenen whisky’s op de weegschaal gelegd, en gewogen. Door een jury met vertegenwoordigers uit de journalistiek, industrie en verkopers uit de hele wereld werden volgende winnaars gekozen :

–         World’s Best Single Malt Whisky : Ardbeg Galileo (Schotland, Islay)
–         World’s Best Blended Whisky : Hibiki 21y (Japan)
–         World’s Best Blended Malt Whisky : Mars Maltage 3 plus 25 (28y) (Japan)
–         World’s Best North American Whiskey : George T. Stagg (Straight Bourbon)
–         World’s Best Grain Whisky : Cape Mountain Whisky
–         World’s Best Whisky Liqueur : Speyside Whisky Liqueur 40y (Master of malt)

abgob_1999v1

Ardbeg galileo : world whisky of the year

13 maart : Dallas Dhu opnieuw open?

Er gaan geruchten rond dat de Dallas Dhu distilleerderij in Speyside opnieuw productief wordt. Dallas Dhu werd in 1983 door toenmalig eigenaar gesloten naar aanleiding vazn een recessie iop de whiskymarkt. Uit vrees voor overproductie sloot Diageo toen 13 distilleerderijen, waaronder de legendarische Port Ellen distilleerderij op Islay, Convalmore, Banff en Brora. In 1992 werd de vergunning om nog te distilleren ingetrokken.

Dallas Dhu werd daarna omgebouwd tot een museum over de whiskyproductie. Huidig beheerder, Historic Scotland, onderzoekt nu de mogelijkheden om er een ‘levend museum’ van te maken : een werkende whiskydistilleerderij die in hoofdzaak toch een museum blijft.

Hiermee treden zij in het spoor van de Bladnoch distilleerderij in de Lowlands. Deze distilleerderij werd in 19 door Diageo verkocht om er een museum van te maken. Bladnoch wilde echter opnieuw produceren, onder het mom een ‘levend museum’ te zijn. Na lange en moeilijke onderhandelingen stond Diageo een minimale productie toe.

dallas dhu affiche

Dallas Dhu : straks weer zactief?

12 maart : Suntory wil meer Yamazaki produceren

De Japanse whisky producent Suntory wil 50 miljoen dollar investeren in zijn Yamazaki distilleerderij om de productie te verhogen. Suntory verklaart hiermee tegemoet te willen komen aan de toenemende export van haar producten. Vorig jaar steeg de export van Yamazaki whisky met maar liefst 24%.

7 maart : Pernod Ricard lanceert een nieuwe Canadese whisky.

Pike Creek, zo heet de nieuwe worp van Pernod Ricard. Deze small batch Canadese whisky is vanaf april in de winkelrekken te verkrijgen. Met deze nieuwe expressie wil het in Frankrijk gevestigde Pernod-Ricard zijn overzeese positie verstevigen.

Pike Creek rijpte in ex-bourbon vaten en kende een finish op porto vaten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., Reviews en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s