Kavalan Whisky (part 1) [Onbedoelde winnaar – kanttekening – Kavalan Classic 40%]

‘Made in Taiwan’ lijkt me op het eerste zicht geen goede reclame voor een kwaliteitsvolle whisky. Toch bouwt de eigenaar King Car Compagny, sinds hun Kavalan Whisky in 2010 onverwacht op een blind tasting zijn Schotse Single malt rivalen versloeg, hard aan de weg naar de top. Geen nieuwigheid, want ook andere niet-whiskylanden deden het voor. Denk maar aan de populariteit van Japanse whisky, of aan het opmerkelijke verhaal van Mackmyra uit Zweden. Sinds kort is deze opmerkelijke whisky ook in België te koop. Een mooie gelegenheid om een week lang in te zoomen op deze nieuwe rage uit het Oosten. Deel 1 : een kennismaking.

In januari 2010 organiseerde de Britse krant The Times een blinde proeverij, waarbij enkele Schotse whisky’s naast een nieuwkomer op de markt werd gezet : de Britse St George Single Malt Whisky. Onder het motto ‘Wat de Schotten kunnen, kunnen wij Britten ook’ wou men de release van deze Britse malt onder de aandacht brengen. Iemand uit de jury had ook een staal meegebracht uit Taiwan, en plaatste dit bij de andere kandidaten. De uitslag was opmerkelijk. Kavalan eindigde met stip op de eerste plaats. Het Britse St George werd vierde, maar liet de Schotse single malt achter zich. St George noemde zich beter dan Schotse Single Malt Whisky, maar Kavalan werd de nieuwe hype.

kavalan 1

Toch zijn er enkele kanttekeningen aan dit verhaal te plaatsen. Zoals Fernand Dacquin terecht opmerkt, was de hele blinde proeverij er natuurlijk op gericht om de St George er beter te doen uitkomen. Naast de Kavalan stonden een drietal blends in de rij, en de Single malt was een zeer jonge (vijfjarige) Bruichladdich. Ook malt maniac Serge Valentin nam toen de blinde proeverij op de korren. In een lichtjes absurde en ironische line-up kwam de Kavalan whisky er pas als vierde uit. Even ‘ad random’ als The Times ons wou geloven, selecteerde Serge enkele whisky’s, waaronder een oude Bruichladdich en een 40-jaar oude blend. Niet om Kavalan een hak te zetten, maar om de nonsens van onvergelijkbare whisky’s in een blinde proeverij te zetten. Zo’n initiatief levert geen betrouwbare resultaten, en kan hoogstens wat ‘fun’ onder de ‘old lads’ brengen.

Kavalan Classic (40%)

kavalanKleur : Goud

Geur : Zeer fris en fruitig. Tropisch fruit voert de boventoon : abrikoos en mango. Ronde houttoetsen.

Smaak : Licht. Zacht. Warme gerst en zoete perzik. Warmer dan de neus doet vermoeden. Toch ook honing en cityrusfris. Evenwichtig.

Finish : Vrij kort.

Balans : Beloftevolle neus wordt waargemaakt in de smaak. Maar verdwijnt te snel.

Morgen kijken we naar de geschiedenis van Kavalan whisky.

Kavalan deel 2 ==>

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kavalan, News, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kavalan Whisky (part 1) [Onbedoelde winnaar – kanttekening – Kavalan Classic 40%]

  1. Pingback: Kavalan Whisky (pt 2) [Mr. Tian Tsai Lee en King car Food Compagny - King Car Whisky 46%] | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Gouden Carolus Single Malt (43%) Brouwerij het Anker | Daily expressions of sweet and sour

  3. Pingback: Paul John Brilliance (46%) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s