Kavalan Whisky (part 2) [Mr. Tian Tsai Lee en King car Food Compagny – King Car Whisky 46%]

‘Made in Taiwan’ lijkt me op het eerste zicht geen goede reclame voor een kwaliteitsvolle whisky. Maar al van in 2006 distilleert Mr. T.T. Lee een eigen Taiwanese whisky die nu ook de wereld verovert. Sinds kort is deze opmerkelijke whisky ook in België te koop. Een mooie gelegenheid om een week lang in te zoomen op deze nieuwe rage uit het Oosten. Deel 2 : hoe het begon.

Kavalan Single Malt Whisky is een product van de King Car Food Compagny in Taiwan. Het bedrijf is eigendom van Mr. Tian Tsai Lee, die in 1956 zijn zaak begon met het maken en verkopen van insecticiden. In 1959 lanceert Mr T.T. Lee ook huishoudproducten, voornamelijk schoonmaakmiddelen. In 1979 bundelt hij zijn activiteiten onder de naam King Car Food Compagny. De naam van zijn firma verwijst naar een jeugdpassie van Mr T. T. Lee : vintage Amerikaanse auto’s. De directe aanleiding voor het voedselbedrijf, was de lancering van King Car Root Beer, een frisdrank die onder meer wortelextract (zoethout) bevat en schuimt als bier. Root Beer is vooral in Noord-Amerika een populaire drank.

Ian Chang, a blender for Kavalan Whisky, walks past barrels inside an aging warehouse and distillery in Ilan

In de jaren ’90 breidde het bedrijf zijn activiteiten verder uit. Noedels producten, snoep, kauwgom en microgolfoven maaltijden werden aan het curriculum toegevoegd. In 1997 opent Mr. T.T. een onderzoekscentrum voor microbiologie. Vandaag de dag is het een bedrijf dat meer dan 2.000 werknemers telt, en wereldwijd een rol speelt met producten zoals koffie, fruitsap en soepen, maar ook orchideeën en geneesmiddelen. Vooral in Azië heeft het bedrijf een grote afzetmarkt. De koffie van het merk Mr Brown, dat door King Car Food Compagny in 1982 werd gelanceerd, is één van hun grootste sterktehouders.

Het plan om whisky te maken speelde al langer in zijn hoofd, maar werd pas rond 2006 gerealiseerd. Samenwerking en hulp van verschillende in Schotland gevestigde distilleerderijen gingen de bouw vooraf. Vanaf 2009 verschijnt Kavalan op de markt. In 2010 komen, naast de classic, speciale versies op de markt. Kavalan Concertmaster en Solist kapen internationale prijzen weg. Per jaar brengt Kavalan ongeveer 9 miljoen flessen op de markt, en dit is nog maar een begin. Kavalan wil tot 24 miljoen flessen per jaar produceren.

King Car Whisky (46%)

KING_CARKleur : Goud.

Geur : Fris kruiidig. Anijs. Vers gemaaid gras. Sprankelend.

Smaak : Warme vanille en heel wat boomgaardfruit. Appel. Licht kruidig en citroenfris. Best veel citrus. Mooie balans tussen fruit, vanille en fris kruidige eik.

Finish : Eerder kort.

Balans : Verdienstelijke, ‘klassieke’ whisky.

Morgen gaan we in op de relatie tussen Taiwan en whisky

<== Kavalan deel 1 – Kavalan deel 3 ==>

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kavalan, News, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kavalan Whisky (part 2) [Mr. Tian Tsai Lee en King car Food Compagny – King Car Whisky 46%]

  1. Pingback: Kavalan Whisky (pt 1) [Onbedoelde winnaar - kanttekening - Kavalan Classic 40%] | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Kavalan Whisky (Pt 3) [Taiwan en alcohol - Kavalan Solist First Fill Ex-Bourbon 57,8%] | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s