Kavalan Whisky (part 3) [Taiwan en alcohol – Kavalan Solist First Fill Ex-Bourbon 57,8%]

Taiwan en whisky lijkt op het eerste zicht geen logische combinatie. Toch heeft Taiwan een lange traditie in sterke alcoholhoudende dranken. Een traditie die mee aan het succes van de Kavalan Single Malt whisky lag. Deel 3 : Pas als je drinkt besta je.

In Taiwan is er een langere traditie van sterke drank en whisky. (Alcohol) drinken heeft een sterke connotatie in Taiwan, en staat zowat synoniem voor erbij horen. Niet drinken staat gelijk aan jezelf buitensluiten. Voor tijdens en na een diner wordt uitvoerig getoast, vaak met sterke drank. Het doel is siociale banden aan te halen of vriendschap te bevestigen. De toaster houdt daarbij met één hand het glas vast en houdt zijn andere hand onder het glas. Na de toast drink je het glas uit ‘ad fundum’, of in het Taiwanees ‘gan bei’, en zet het ondersteboven weer neer op tafel, om te tonen dat het leeg is. Drinken staat nooit los van poëzie, dans en literatuur (1). Kaoliang is de meest verkochte (sterke) drank in Taiwan. Het is een distillaat van Sorghum gras (verwant aan rietsuiker) dat normaal gekweekt wordt voor de zaadjes die als graan worden gebruikt. Het goedje is ongeveer 70° sterk  en wordt gewoonlijk puur gedronken. Ook de plaatselijke rijstwijn of Saoxing is zeer populair.

tawanees drinking

De vertrouwdheid met sterke alcoholische dranken in de Taiwanese cultuur zorgde er voor dat ook Europese distillaten relatief makkelijk ingang vonden in de Taiwanese markt, zoals cognac (brandy) en Schotse whisky. Opnieuw ga ik bij Fernand Dacquin te rade voor cijfers. Hij zoocht uit dat Taiwan in 2009 24 miljoen flessen whisky importeerde, waarvan 84% uit Schotland. Macallan, Singleton, Glenfiddich en Balvenie zijn zeer populair. Taiwan is ongeveer het enige land ter wereld waar even veel single malt dan blended whisky wordt verkocht, verklaarde Ian Chang, master blender bij Kavalan op het Gentse Whiskyfestival dit jaar. Dit blijkt niet eens overdreven. Dure premium malts verkopen er beter dan zoete broodjes. Niet zelden brengen distilleerderijen zoals Glenfarclas of BenRiach dure bottelingen uit exclussief voor de Taiwanese markt. Met speciale bottelingen als Solist en Concertmaster sluit Kavalan bij deze traditite aan.

Morgen gaan we samen met Dr. Jim Swan op bezoek naar de Kavalan distilleerderij.

Kavalan Solist (first fill ex-bourbon) 57,8%

Kavalan%20Solist%20ex-Bourbon%201Kleur : Goud

Geur : Warm en vol granen. Banaan en vanille. Vol. Je proeft de nabijheid van de evenaar. Alcohol stoort niet. Een medicinale (gebrande?) toets : uit de houtskoollaag van de first fill ex-bourbon?

Smaak : Warm, stringent en vooral vol fruitig. Erg zoet. Veel rozijn, wat perzik. Best moutig ook. Aanzwellende perzik en mango. Citroenfris ook. Na enkele minuten aanzwellende vanille. Wat een smaakevolutie.

Finish : Heerlijk lange finish. Drogend en toch ook een massieve fruitigheid. Ook vanille. Wat lang.

Balans : Prachtig. Hier word ik lyrisch van. Overtreffende trap van de ‘classic’.

<== Kavalan deel 2 – kavalan deel 4 ==>

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kavalan, News, Notes en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kavalan Whisky (part 3) [Taiwan en alcohol – Kavalan Solist First Fill Ex-Bourbon 57,8%]

  1. Pingback: Kavalan Whisky (pt 2) [Mr. Tian Tsai Lee en King car Food Compagny - King Car Whisky 46%] | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Kavalan Whisky (Pt 4) [Jim Swan - man met een mening - Kavalan Solist Fino Sherry 58,6%] | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s