Kavalan Whisky (part 6) [Holstein Still – over ketels – Kavalan Concertmaster Port Finish 40%]

Twee productielijnen garanderen bij Kavalan 9 miljoen liter alcohol per jaar. De eerste lijn naar Schots model, is goed voor 3 miljoen liter. De tweede, met Holstein ketels, neemt de andere 6 miljoen voor zijn rekening. Maar pardon : Holstein ketels?

In Schotland gebruikt men voor de distillatie van single malt whisky over het algemeen de klassieke koperen alambieken of distilleerketels – pot stills. Het zijn buikvormige reservoirs die naar boven toe versmallen, en een knik maken met de lyne arm die de alcoholrijke gassen naar een condensator leidt. Daar slaat de new make spirit neer in zijn vloeibare vorm. Graanwhisky’s echter worden meestal (op grotere industriële schaal) gestookt met kolomvormige distillatie installaties, gebaseerd op de Coffey still. Deze zijn opgebouwd uit een aantal doorlatende modules die enerzijds de alcoholrijke gassen laat stijgen door geperforeerde platen en anderzijds de vloeibare en zwaardere elementen naar beneden laat sijpelen via afvoeren. Daarbij geldt : hoe hoger de gassen komen, hoe lichter en dus hoe geconcentreerder de alcohol wordt. De plaats waar de gassen worden afgetapt bepaalt de alcoholzuiverheid, die doorgaans boven de 80% ligt. Meer alcohol betekent een lichtere spirit waar minder andere smaakbepalende elementen in zitten. Maar historisch gezien gaat het bij de productie van graanwhisky niet in de eerste plaats om smaak, maar om opbrengst in alcohol.

De stap van alambiek naar distilleerkolom werd voor het eerst gezet in de 19e eeuw, tijdens de Industriële Revolutie. Een zekere Aeneas Coffey uit Dublin perfectioneerde een eerdere uitvinding van (de Schot) Robert Stein. De Coffey of Patent Still was geboren. Het idee achter deze kolomopstelling of continuous still was even eenvoudig als geniaal : in plaats van het distilleerproces in verschillende ketels te laten gebeuren, plaatste Coffey een opstelling die de ‘ketels’ met elkaar verbond en van distilleren een continue proces maakte. Al snel werd de Coffey still de nieuwe maat in de graanwhisky industrie.

Coffey Still in de Kilbeggan Distillery (Ierland) (foto : wikipedia)

Coffey Still in de Kilbeggan Distillery (Ierland) (foto : wikipedia)

Maar tussen de pot still en continuous still liggen natuurlijk een aantal alternatieven of variaties. De Penderyn distilleerderij bijvoorbeeld, pakt graag uit met hun Faraday still. Niet een uitvinding van de beroemde Faraday met zijn kooi, maar wel van zijn kleinzoon. Hij maakte een opstelling waarbij een ‘klassieke’ pot still aangesloten wordt op een kolomopstelling. In plaats van de dampen af te voeren naar een condensator, wordt het alcohol verder opgedreven in een distilleerkolom. Dit resulteert in een tot 92% geconcentreerde spirit – het hoogte alcoholpercentage voor whisky ter wereld.

Faraday Still in de Penderyn Distillery (Wales) (Foto : Penderyn)

Faraday Still in de Penderyn Distillery (Wales) (Foto : Penderyn)

Is het toeval dat Jim Swan van Penderyn naar Kavalan wordt gehaald, en dat ook daar een moderne variant van deze technologie meebrengt? Kavalan liet in Duitsland een distilleeropstelling op maat maken die eveneens de ‘klassieke’ ketel met een kolomopstelling in zijn verlengde combineert. Deze ketels zijn erg populair bij de productie van distillaten met een hoge alcoholconcentratie, bijvoorbeeld wodka, rum of slivovitsj. Deze Holstein stills hebben een bijkomend voordeel dat de ‘kamers’ in het kolomgedeelte verstelbaar zijn, zodat de doorstroom van alcoholhoudende dampen beïnvloedt kan worden. In die mate dat een andere spirit als eindproduct uit de ketel komt. Op die manier kan Kavalan verschillende stijlen spirit maken, die ze als basis gebruiken voor het samenstellen van hun blends. Terwijl in Schotland een grote variatie aan distilleerderijen bestaan met elk hun eigen stijl whisky, compenseert Kavalan deze handicap door zelf die verschillende stijlen te produceren.

Holstein Still (Foto : Arnold Holstein GmbH)

Holstein Still (Foto : Arnold Holstein GmbH)

Morgen sluiten we de Kavalan week af met een blik in de warehouses.

Kavalan Concertmaster Port Finish (40%)

kavalan concetmaster portKleur : Oker

Geur : Warm met veel druivepit. Wat stoffig ook, maar vooral een mand vol rood fruit en rozijn. Portozoet.

Smaak : Warm en wijnerig. Vooraan een jonge moutigheid, met daaronder een warme houterige vanille. Boomgaardvruchten. Zoet en suikerig als Porto.  Voelt zwaarder op de tong.

Finish : Na een zoete portpiek en wat aarzelende vanille dooft deze dram snel uit.

Balans : Minder indrukwekkend dan de cask strength finishes. Toch verdienstelijk. En prijselijk (rond 60€)

<== Kavalan deel 5 – Kavalan deel 7 ==>

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kavalan, News, Notes en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kavalan Whisky (part 6) [Holstein Still – over ketels – Kavalan Concertmaster Port Finish 40%]

  1. Pingback: Kavalan Whisky (pt 5) [Productieproces 1 - 'Schotse' lijn - Kavalan Solist Vinho Barrique 59,2%] | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Kavalan (Pt 7) [Warehouses - wood policy - evaluatie - Whisky en Azië - bronnen - Kavalan kopen] | Daily expressions of sweet and sour

  3. tetman zegt:

    mooie uitleg en beschrijving van de processen, illustratie’s duidelijk kortom smullen voor deze fanaat !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s