Kavalan Whisky (part 7) [Warehouses – wood policy – evaluatie – Whisky en Azië – bronnen – Kavalan kopen]

Kavalan sloeg de wereld met verstomming, kaapte prijzen weg en wil China veroveren. Loopt Mr T. T. Lee, het brein achter Kavalan en het moederbedrijf King Car Campagnie, naast zijn schoenen, of ligt de wereld voor het rapen? Maar eerst : een blik in de warehouses.

Met een gemiddelde temperatuur van meer dan 26°C heeft Taipei een iets anders klimaat dan Schotland. De zomers zijn heet en vochtig, en gaan gepaard met hevige onweders. De winters zijn kort en mild. Koude lucht uit de Himalaya zorgt er voor hardnekkige mist wanneer het botst met de warme zeewinden in de baai van Taipei. Kavalan hoeft niet te rekenen op een gemoedelijke rijping van de whisky, zoals dat in Schotland het geval is. Een vergelijking met Japan, India of de Amerikaanse Bourbon lijkt meer op zijn plaats. Daar verloopt de rijping op vat hevig : warme temperaturen overdag en koude achten zorgen voor een flinke interactie tussen de whisky en het hout. Dit betekent niet alleen dat de whisky een stuk sneller rijpt dan in Schotland – na vier tot zes jaar is ze behoorlijk op smaak – ook het Angel share – het deel dat uit het vat verdampt tijdens het rijpen – ligt hogen dan in de Schotse hooglanden. In Schotland is die Angel share 2% per jaar : 2% van de inhoud van het vat verdampt per jaar. Bij Kavalan kan dit oplopen tot 15%. Jim Swan pareert dit euvel met een strikte spirit run tijdens de distillatie : zo blijft het alcoholgehalte groter (en de spirit zachter), ook in de vaten. Bovendien ligt het aklcoholgehalte in de vaten lager dan in Schotland – 59,9% in plaats van 63,5%.

Kavalan Warehouses

Kavalan Warehouses

Die vaten liggen vijf hoog opgestapeld in de lagerhuizen op het terrein. De temperatuursschommelingen tussen de bovenste rij vaten en de onderste is groot. Het grootse deel van de vaten worden trouwens staand gestapeld, en stevig ingebonden tegen mogelijke aardbevingen. Het tropische klimaat zorgt voor een snellere rijping. Na drie tot vijf jaar staat de whisky op punt. Het was tevens Jim Swan die achter het uitgekiende houtbeleid van de distilleerderij zat. Met het oog op de uitbouw van een breed gamma zorgde hij voor een voorraad uit tien verschillende types vaten, van verschillende afkomst. De meeste vaten zijn ex-Bourbon vaten uit Amerika en ex-Sherry-vaten (Pedro-Ximines en Fino) uit Spanje. Maar ook Spaanse rode wijnvaten en Portugese witte wijn- en portovaten maken een belangrijk deel van de voorraad uit.

Het resultaat van dit hele productieproces is een zachte, romige en voorral fruitige whisky. Ondanks de korte rijpingstijd voelen de meeste expressies niet jong aan. De standaardbottelingen (King Car Whisky en Kavalan Classic) zijn mooie standaardwhisky’s – zachte ronde en fruitige toetsen, met een medium tot korte afdronk. De meer exclusieve bettelingen in de Solist-range imponeren, maar betaal je doorgaans duur. De strategie van Jim Swan was om eerst het Westen te overtuigen om daarna met een indrukwekkend palmares China in te nemen. Whisky’s uit het oosten liggen steeds beter in de markt. De hype van Indische Amrut whisky houdt aan, Japan ligt weer helemaal ‘in the picture’ met de indrukwekkende Karuizawa whisky – zwaar gesherriede whisky van een closed distillery, zeg maar de Port Ellen van Japan – en ook Kavalan hoort in dit rijtje thuis. Het whiskyvirus slaat intussen ook in het oosten hevig toe, in die mate dat Schotse whiskyproducenten steeds nadrukkelijker hun pijlen op Azië richten. Dat Billy Walker, de man achter Glendronach, BenRiach en sinds kort ook Glenglassaugh, naar Mongolië reist, Diageo een Johhny Walker huis in Beijing (Peking) opent en de blik van de onafhankelijke bottelaar Blackadder steeds nadrukkelijker op India gericht staat, zijn maar enkele tekenen in die richting.

Bronnen gebruikt bij deze serie :

–          Masterclass met Jim Swan en Ian Chang (Gent Whisky Festival 2013)
–          Fernand Dacquin (blog – bevat ook foto’s van zijn bezoek aan Kavalan)
–          Charles McLean – Malt Maniacs epistel #2010-07
–          Whisky for Everyone
–          Site over Taiwanese drinkgewoontes
–          The Whisky Exchange
–          Kavalan website

Kavalan wordt te koop aangeboden op volgende Belgische sites :

(Staat uw whiskywinkel er niet tussen? Contacteer hem indien je interesse hebt in Kavalan. Misschien kan hij het wel bestellen voor u)

–          Drankshop Broekmans (Heusden Zolder)
–          Jurgen’s Whiskyhuis (Zottegem)
–          The Bonding Dram (De Pinte) (Op aanvraag)

Online (internationaal) :
–          The Whisky Exchange (UK)

<== Kavalan deel 6

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kavalan, News, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kavalan Whisky (part 7) [Warehouses – wood policy – evaluatie – Whisky en Azië – bronnen – Kavalan kopen]

  1. Pingback: Kavalan Whisky (pt 6) [Holstein Still - over ketels - Kavalan Concertmaster Port Finish 40%] | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s