Dit was april

Net wanneer we denken dat de rust in het whiskylandschap is teruggekeerd, wordt de keet weer ondersteboven gekeerd. Diageo breidt uit. Bunna verandert van eigenaar.  Douglas Laing, wordt verdeeld. De impact van deze verschuivingen moeten nog blijken …

Stewart Buchanan (Glenglassaugh) liet intussen weten dat hij opnieuw distillery manager wordt, deze keer van de Glenglassaugh Distillery. Werken op een steenworp van het strand ziet hij wel zitten deze zomer … Zijn grootste zorg gaat uit naar de warehouses, waarvan enkele dringend gerenoveerd moeten worden. Zijn eerste werk zal het inventariseren zijn van de rustende vaten. Er zouden ook vaten uit de ’60 rusten in de warehouses. Binnenkort mogen we dus ook een single cask release van Glenglassaugh verwachten, die vlot naast die van BenRiach en Glendronach kunnen staan. Maar goed, eerst april.

3 april 2013 : Diageo onthult plannen eerder aangekondigde nieuwe distilleerderij

Diageo, grootste whiskyproducent ter wereld, ontvouwt de plannen  van de vorig jaar aangekondigde nieuwe distilleerderij. Deze nieuwe distilleerderij, waar Diageo 50 miljoen pond voor over heeft, komt naast de Teaninich distilleerderij te liggen in de Schotse Highlands, nabij het dorpje Alness. De distilleerderij krijgt een eigen naam en identiteit, los van Teaninich distilleerderij. De nieuwe distilleerderij  krijgt 16 koperen ketels en zal een jaarlijkse productie van 13 miljoen liter alcohol per jaar aankunnen. Daarmee wordt zij de grootste distilleerderij in Schotland. Voorlopig delen nog twee distilleerderijen  die eer : de Glenfiddich distillery (W. Grant) en de Roseile distillery (Diageo), elk goed voor maximum 10 miljoen liter alcohol per jaar.

de nieuwe Dieageo distillery : ontwerpstudie

de nieuwe Dieageo distillery : ontwerpstudie

Teaninich en Roseile zijn geen erg gekende distilleerderijen uit het Diageo imperium. Zij worden vooral ingezet om bulkwhisky te maken, bedoeld om in blended whisky zoals J&B en Johnny Walker te versnijden. Samen met de nieuwbouw, krijgt ook Teaninich een opfrisbeurt van 12 miljoen pond. Haar capaicteit wordt van 4 naar 8 miljoen liter alcohol per jaar verdubbelt. Ook wordt een bio-energie installatie op de terreinen gebouwd, die zal zorgen voor een groene energievoorziening voor beide sites.Diageo hoopt begin  2014 met de bouw te kunnen starten.

Naast deze nieuwe distilleerderij kondigt Diageo ook een investering van 30 miljoen pond aan in Speyside distilleerderij. Vermoedelijk om de ontgoocheling weg te spoelen – er deden geruchten de ronde dat de nieuwe Diageo distilleerderij nabij Fores in Speyside gebouwd zou worden. Deze investeringen omvatten een uitbreiding van de Mortlach distilleerderij in Dufftown. De distilleerderij krijgt onder meer een nieuw stillhouse – de plaats waar de distilleerketels opgesteld staan – en men wil het triple distillation proces die deze distilleerderij ooit uniek maakte, opnieuw invoeren. De Glendullan nabij Keith krijgt een bio-gas installatie. Daarmee maakt Diageo duidelijk dat deze site een belangrijke plek wordt naar uitbreidingen in de toekomst toe.

Tenslotte kondigde Diageo ook forse investeringen aan. Ze hebben 40 miljoen pond over om in de nabije toekomst distilleerderijen als Linkwood, Mannochmore, Glendullan, Dailuaine, Benrinnes, Inchgower, Cragganmore en Glen Elgin te vernieuwen en/of uit te breiden. Ze plannen ook bio-energie installaties voor de Dailuaine en Glenlossie distilleerderijen.

15 april 2013 : Burn Stewart verhuist van Trinidad & Tobago naar Zuid-Afrika

Burn Stewart Distillers, die onder meer de Bunnahabhain Distilleerderij op Islay, Deanston distillery in Doune, en de Tobermory distilleerderij op Mull bezitten, werd voor 160 miljoen pond verkocht. Het bedrijf was voorheen in handen van het in Trinidad en Tobago gevestigde CL Finance. Nieuwe eigenaar is de in Zuid-Afrika gevestigde Distell Group. Ook de blends die eigendom zijn van Burn Stewart, Black Bottle en Scottish Leader, veranderden mee van eigenaar.

Distell Group,Africa’s grootste wijn en alcoholproducent, wil met deze investering zijn positie in Afrika en Europa versterken. Op die manier hiopen ze de import van blended whisky in Afrika te vergemakkelijken. Daarnaast heeft Burn Stewart reeds een stevige poot in Azië (de grootste groeimarkt voor whisky), en in het bijzonder in Taiwan..Distell had reeds een aandeel in Burn Stewart, maar kocht zich dus volledig in. In 2009 kocht Distell het cognac merk Bisquit over van het Franse  Pernod Ricard.

De Tobermory distilleerderij kwam ook op een andere manier in het nieuws. Ondanks alle vooroordelen over het Schotse klimaat, is Mull één van de droogste plekken in Groot-Brittanniê. Dit voorjaar viel er zo weinig regen dat de distilleerderij in april enkele weken de productie staken wegens een tekort aan water. Boosdoener is het uitblijven van regen. Ook vorig jaar moest Tobermory om dezelfde reden even de deuren sluiten.

18 april 2013 : De ‘Storm’ is nog niet geluwd, of daar is de ‘Port Ruighe’ al.

talisker Port Ruighe

talisker Port Ruighe

Amper een maand na de lancering van de ‘Storm’, voegt Talisker alweer een nieuwe expressie toe aan zijn vaste curriculum Talisker Port Ruighe. De nieuwe expressie werd genoemd naar de hoofdstad van het eiland Skye, waar de distilleerderij is gevestigd. De nieuwe Talisker is een jonge expressie die gefinished werd op ex-porto vaten. Ze verschijnt op 45,8% ABV en ligt in dezelfde prijsklasse als de Storm. Men verwacht ‘m voor de zomer in de winkel/speciaalzaak.

30 april 2013 : Douglas Laing splitst zich op.

Schotlands onafhankelijke bottelaar nummer twee, Douglas Laing, kondigt aan dat zij zich vanaf 1 mei 2013 opsplitst. De broers Laing – Stewart en Fred – willen hun belangen veilig stellen naar hun nakomelingen toe. Een verdeling van de bedrijfsactiviteiten drong zich op. Fred Laing ziet op deze manier een oude droom in vervulling gaan om de leiding van het bedrijf dat zijn vader Fred Douglas Laing in 1948 opstartte volledig in handen te krijgen. Zijn dochter Cara neemt de plaats van zijn broer in. Ook Cara verdiende haar sporen in de whisky industrie. Zij werkte als Marketing Manager bij Morrison-Bowmore, en daarvoor was ze Global Brand Manager bij Whyte & MacKay.

Douglas Laing houdt een deel van de eigen bottelingen, waaronder Provenance, Directors Cut en Premier Barrel. Ook de Clan Denny graanwhisky’s en de blends Big Peat, Double Barrel, King of Scots en McGibbons blijven in huis. Ook Malt Ambasador Jan Beckers blijft op post.

Hunter Laing & Co

Hunter Laing & Co

Stewart Laing start zijn eigen zaak, Hunter Laing & CO. Hij neemt het Old Malt Cask label mee, alsook Old and Rare en Douglas of Drumlanrig. Stewart krijgt ook de blended whisky’s House of Peers en John Plaer Special. Zijn zonen Andrew en Scott helpen mee deze nieuwe bottelaar uit te bouwen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was april

  1. Pingback: Dit was … januari 2016 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s