Kilchoman Machir Bay (batch 2) 46%

Kilchoman is een betrekkelijk jonge distilleerderij. Ze werd als micro distilleerderij in 2005 opgericht. Bij mijn eerste bezoek aan Islay in 2008 was hun eerste, de Ignaurual Release, net niet uit. Vorig jaar verscheen hun eerste standaard botteling – de Machir Bay. Het was een vatting van 3,4 en 5 jaar oude Kilchoman whisky, waarbij de 4-jaar oude 8 weken op oloroso sherry vaten werd gefinihed. Deze werd enthousiast ontvangen. Dit jaar verscheen een tweede release. Deze keer werden enkel vaten van 4 en 6 jaar gekozen. De 4-jarige werd enkele weken op een oloroso sherryvat gefinished. Tijdens een bezoek aan de distilleerderij in maart kreeg ik de kans om ‘m alvast te proeven …

Plaats op de boerderij-distilleerderij om vaten te stockeren is er nauwelijks. Gelukkig kunnen ze bij collega-distilleerders terecht. En is men bij Kilchoman begonnen met de bouw van extra warehouses.

Plaats op de boerderij-distilleerderij om vaten te stockeren is er nauwelijks. Gelukkig kunnen ze bij collega-distilleerders terecht. En is men bij Kilchoman begonnen met de bouw van extra warehouses.

Kilchoman machir Bay (batch 2, 2013) 46%

machir_bay_2013Kleur : Licht.

Geur :  Nat leder. Zachter dan de Kilchoman 100% barley bijvoorbeeld. Warmer ook. Nadrukkelijker rood fruit in vergelijking met de 1st edition (als ik het mij goed herinner). Aardbeikauwgom, snoep met framboossmaak. Tutti frutti. Cuberdon. Vanille zoals in roomijs. Best nadrukkelijk, die vanille. Een aangename, droge rokerigheid zet op.

Smaak : Hoewel er bij aanvang een nadrukkijke assigheid opvalt, geeft deze whisky een warme, zachte en ingetogen indruk. Evenwichtig. Meer vanille, maar ook meer rrod fruit en wat astringenter dan de 1st release. Best pittig – wat peper? Meer hout? En een droge, assige rook die opkringelt en zich met elk smaakonderdeel verstengelt.

Finish : Eerst valt vooral de sherry op. Maar een lange, flinke rokerigheid neemt het over. Alsof je echt vuur kunt spuwen.

Balans : De vergelijking met de eerste batch zit me te ver. Misschien is deze iets ‘ronder’, wat nadrukkelijker sherry. Wat meer Kilchoman ‘op leeftijd’ in deze vatting gemengd? Volgens de kruidigheid alvast wel, dunkt me. Minder de ‘frisse jeugd’ uit de 1st release, meen ik me te herinneren. Maar daar is een ‘meer volwassen’ (meer gebalanceerde, ernstiger?) whisky voor in de plaats gekomen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kilchoman, Notes en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s