Dit was … mei 2013

Deze maand lag mijn focus minder op Schotland. De Schotse distilleerderijen kregen de laatste flink wat ‘air play’ met de lancering van nieuwe bottelingen. De nieuwe Ardbeg expressie Ardbog en het experiment Glenlivet Alpha op kop. Maar ook buiten Schotland beweegt de markt : Japan, Ierland en India dobberen vlot mee op de whiskyhype. Hup met deze groeiende gebeurtenissenlijst …

3 mei : The Whisky Shop breidt uit

The Whisky Shop kocht de whiskyverdeler Loch Fyne Whisky’s op. The Whisky Shop beweert met deze overname de grootste whiskywinkel van Groot-Brittannië te worden. Ze heeft 21 verkooppunten in the UK. De winkelketen heeft een jaarlijkse omzet van 12 miljoen Britse pond.

Loch Fyne Blend Logo

Naast de winkel kreeg The Whisky Shop ook de andere Loch Fyne producten in handen, onder meer een blended whisky, een whisky likeur en een flinke voorraad bijzondere en zeldzame vaten die het label op voorraad had.

Voormalig eigenaar Richard Joynson werd in 2011 nog Master of the Quaich, een wereldwijd gezelschap van 140 leden die verkozen werden omwille van bijzondere verdiensten aan de whiskyindustrie.

7 mei : Japan mikt op productiegroei

Het grootste Japanse whiskyconcern Suntory die onder meer Yamazaki Single Malt bezit, neemt de nieuwe graan distilleerderij Hakushu in gebruik. Aan de distilleerderij, een onderdeel van de Hakushu malt distilleerderij, werd in 2010 met de bouw begonnen. Na een uitgebreide testfase, is ze eindelijk in gebruik. De graan distilleerderij is een eerder kleine distilleerderij in vergelijking met de andere graan distilleerderij van Suntory, Chita. Deze laatste blijft de voornaamste bron voor graanwhisky. De Hukushu graan distilleerderij zal vooral gebruikt worden voor experimenten met verschillende graansoorten. Stefaan Van Laereverwoordt het als volgt : “we zijn heel blij dat de Japanse whiskyindustrie niet op haar lauweren rust, maar blijft investeren in vernieuwing en verbetering.”

10 mei : Ook Ierland beweegt

In Campsie, Londonderry, in het Noorden van Noord-Ierland, werd groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe distilleerderij. Het initiatief werd genomen door Niche Drinks een producent van Ierse koffielikeur. Het bedrijf investeert 12 miljoen Britse pond in de nieuwe whiskey distilleerderij. Over de maan en het merk van whiskey is nog niets bekend. Niche drinks gelooft dat zij een stevige plaats kunnen innemen in de Ierse whiskey-industrie, die haar export naar Amerika het voorbije jaar met maar liefst 22,5% zag stijgen.

Niche Drinks produceert onder meer Shannon's koffie likeur

Niche Drinks produceert onder meer Shannon’s koffie likeur

Zo krijgt het merk Jack Teeling opnieuw een eigen distilleerderij. In Dublin Jack Teeling wordt tot nu in de Coolley distilleerderij geproduceerd. Slane Casteeen merk van ‘blended Irish whisky’, bouwt in het graafschap ‘County Meath’ in het oosten van Ierland, de nieuwe Slane Castle Distillery. Zij hopen in 2014 operationeel te zijn. Inmiddels zijn de Dingle Irisch Whiskey Distillery enCarlow Brewery al in productie, maar nog niet verkrijgbaar. Whisky moet minstens drie jaar in eikenhouten vaten rijpen eer het zijn naam verdient …

Dit brengt het aantal actieve Ierse whiskey distilleerderijen momenteel op zeven.

De gevestigde distilleerderijen, Tullamore Dew, Jameson, Bushmills en Cooley/Kilbeggan verklaren inmiddels fors te investeren en willen hun productie fors opdrijven. Het Schotse William Grant’s investeert 35 miljoen Britse pond in een nieuwe Tullamore Dew distilleerderij. Het Franse Pernod Ricard heeft maar liefst 100 miljoen Britse pond over om haar merk Jameson te versterken.

15 mei : John Distillers, de nieuwe Indische …

Amrut is niet langer de enige Single Malt Whisky uit India. Sinds mei hebben we er een tweede bij. John Distilleries, die al de Indische blended whisky ‘Original Choice’ op de markt bracht, lanceert een Single Malt Indische whisky : Paul John Indian Single Malt. Ze verschijnt in Europa in twee versies : Paul John Edited (licht geturfd) en Paul John Brilliance (niet geturfd). Eerder verschenen al enkele single casks op de markt. John Distilleries hoopt in de loop van dit jaar ook naar Canada en Amerika te kunnen  exporteren.

Paul-John-Brilliance-and-Edited

16 mei : Tamdhu 10 op de markt

Op het Speyside Whisky Festival lanceert Tamdhu haar eerste officiële release sinds de heropening. Het wordt een 10-jaar oude botteling gerijpt op voornamelijk ex-sherryvaten. Voor mij was het al een tijd uitkijken naar deze release, en blijft het uitkijken naar wat er binnenkort nog van deze fantastische distilleerderij verschijnt …

Was dit de enige nieuwe release? Neen, natuurlijk niet. Maar deze Tamdhu verdient wat meer aandacht. Onbekend hoeft niet altijd onbemind te zijn. Verder was er de nieuwe Ardbeg, de “Ardbog”, die op 1 juni gelanceerd werd – tastnotes vind je hier bij mijn goede collega Marc Dermul. Rond de nieuwe Glenlivet Alpha werd een mysterie geweven. Glenlivet bracht een fles op de markt waar niks over bekend was – geen leeftijd, geen alcoholpercentage, geen informatie over  het soort vaten waar deze whisky op rijpte. Zo kon de whiskyliefhebber onbevooroordeeld genieten van deze expressie, wat de zintuiglijke sensatie weer centraal stelt, aldus Glenlivet.

22 mei : Ook Buffalo Trace vreest stock tekort

De groeiende vraag naar whisk(e)y en Bourbon daagt de industrie uit. Immers, whisky maken vraagt tijd. Het gedistilleerde levenswater moet nog enkele jaren rijpen voor het geconsumeerd kan worden. De stock die nu ‘rijp’ is werd 10, 12 en soms langer geleden geproduceerd, toen men alleen kon dromen van de omzet die men vandaag draait. Er dreigt tekort, en dat tekort is niet zomaar één, twee, drie aan te vullen. Sommige (Schotse) distilleerderijen lossen dit op door naast hun ‘vaste’ range een (leeftijdsloze) standaard whisky aan te bieden. Maar er bestaan ook andere creatieve oplossingen om dit tekort aan te vullen. Ook al worden deze niet altijd in dank afgenomen.

Makers_Mark_Bourbon_Barrel

Onlangs nog wou de Amerikaanse Bourbon Maker’s Mark het alcoholvolume van hun bourbon verlagen – met meer water krijg je een grotere hoeveelheid, dus meer (maar lichtere) Bourbon, dus minder tekort. De geplande verlaging van 45% naar 42% alcohol werd na massaal protest van Bourbon liefhebbers ingetrokken. Deze maand uitte een ander Bourbon merk Buffalo Trace de vrees dat de stock de vraag niet kan bijhouden. Doorgaans rijpt hun bourbon 8 tot 10 jaar. Maar ze voegden er snel aan toe ‘geen maatregelen zoals Maker’s Mark aankondigde te zullen nemen.”

Maker’s mark probeert inmiddels via een andere weg de productie kunstmatig op peil te houden. houden. “Barrel rinse” noemen ze deze procedure – vaten spoelen. Hoe het precies in zijn werk gaat, wil eigenaar Jim Beam niet kwijt. Maar het komt er op neer dat geleegde vaten deels met water worden gevuld. Dit water vermengt zich dan met de bourbon die nog in de vatwand zit. Vervolgens wordt dit alcoholrijke water gebruikt om de Bourbon op gewenste alcoholsterkte voor het bottelen te brengen. met andere woorden : er zal meer (met bourbon aan gelengd) water nodig zijn om de (pure) Bourbon te laten zakken tot het alcoholpercentage waarop deze op fles wordt gezet – dus een groter volume en dus minder tekort. Afwachten hoe de fans op deze maatregel zullen reageren …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was … mei 2013

  1. Pingback: Paul John Brilliance (46%) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s