Braeval 21y (1991-2013, Brachadair) 53,1%

Gisteren blind een fles van een nieuw label mogen proeven tijdens een top-tasting van The Bonding Dram : een Braeval 1991, de eerste worp van de Belgische bottelaar Brachadair. Belgische bottelaars van single malt whisky schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. The Nectar, Thosop en The Whiskyman kennen we al even, we zijn nog maar pas gewoon aan The Whisky Mecenary, of daar is Brachadair.

 brachadair

Brachadair is het geesteskind van Patrick Vanderlinden, en betekent zoveel als ‘de moutman’. Als lid van de whiskyclub Clan Maccurve uit Betekom was Patrick al langer bezig met whisky. Het zakelijke instinct leende hij van zijn neven, die hem in het Brachadair avontuur met woord en daad bijstaan.

Brachadair mocht zich al voorstellen op het Whiskyfestival voor Onafhankelijke Bottelaars in Geraardsbergen, onder de beschermende vleugels van Jurgen Vande Wiele. En nu was het Jeroen van The Bonding Dram die deze nieuwkomer voor de leeuwen gooide. In een fantastische line-up met heel wat closed distillery’s en oude knarren, mocht hij opkomen na een geweldige Caol Ila 25y. En wat? Hij bleef overeind staan, en veroverde zelfs een plaats in het klassieke ‘top 3’ lijstje op het einde van de avond. Met andere woorden : deze Braeval 1991 doorstond de test glanzend.

 De distilleerderij Braeval (ook gekend als Braes of Glenlivet) is bijna net zo’n nobele onbekende als het label waaronder deze expressie ervan verschijnt. Ze werd in 1974 door Chivas gebouwd, en geldt als een moderne distilleerderij. Bedoeling was om bulkwhisky te produceren en zo aan de stijgende vraag van Chivas Regal te voldoen. De distilleerderij werd, net als Alt-a Bhainne, in 1997 aangepast zodat ze door één enkele werknemer bestuurd kon worden.

 Braeval 1991/2013 (Brachadair) 53,1%

Braeval 21y (1991-2013) met het stijlvolle Brachadair logo (foto : whivie)

Braeval 21y (1991-2013) met het stijlvolle Brachadair logo (foto : whivie)

 Kleur : Opgepoetst goud

 Geur : Grassig en zoet in de neus. Een hooimijt op een warme zomeravond. Best complex, een frisse toets. Een subtiele ondertoon van vanille. De zoetigheid blijft me intrigeren. Ik moet denken aan de Ardmore 1991 (Rum Barrel) van Malts Of Schotland die ik onlangs proefde : dezelfde zoetigheid zonder uitgesproken fruitigheid. En dan weet ik het : kokosnoot. De schilfers kokosnoot die in mijn ontbijtgranen verwerkt zitten. Mijn tafelgenoten houden het bij kokosmelk. Er zit ook een petrochemische toets in (die niet stoort, maar juist een verrassende ‘twist’ geeft). Rietsuiker. Kokos zwelt aan. Er ontwikkelt zich ook een aangename kruidigheid. Tijm, en wat munt misschien.

 Smaak : Fruitiger dan de neus doet vermoeden : wit fruit. Granny Smith (het witte vruchtvlees), kokosnoot. Ook de vanille is hier wat nadrukkelijker. Bitterfood koekjes. Man, dat is lang geleden. Rozijnzoet. Vol mondgevoel. Heerlijk. Met wat ademen wordt hij zachter. Uiterst genietbaar.

Finish : Lang, complex. Rondom de kokos die lang aanhoudt haken zich heel wat speelse toetsen vast. Kruidig, zelfs wat rokerig. Mooi.

Balans : Bijna was ik op het verkeerde been gezet : een rum tussen de whisky’s? Zou Jeroen durven? Deze Braeval trok een (in de context van deze tasting) een ander register open, en verraste daarom menig proever die avond. Houdt de aandacht vast, en trekt je mee met zijn speelse karakter. Nodigt uit. Top !

 Brachadair kondigt nog twee bottelingen aan : een Laphroaig 1998/2013 en een Arran 1996/2013. Daar ben ik nu zeer benieuwd naar geworden …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Brachadair, Braeval (Braes of Glenlivet), Notes en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Braeval 21y (1991-2013, Brachadair) 53,1%

  1. Whiskyhuis zegt:

    De Laphroaig 1998/2013 en de Arran 1996/2013 waren respectievelijk de 1ste en 2de botteling van Brachadair en zijn al verkrijgbaar sedert eind februari 2013, beide waren ook voor het eerst te proeven op het Whisky festival in Gent.

    Naast tal van samples van andere invoerders heeft Jurgen’s Whiskyhuis Brachadair 2 samples bezorgt. De verrassing was dan ook groot toen onze beide samples verkozen werden als beste.

    De Braeval 1991/2013 is al de 3de botteling uit de reeks en was pas enkele dagen voor het festival in Geraardsbergen rechtstreeks vanuit Schotland bij Jurgen’s Whiskyhuis afgeleverd om dan nog snel de inklaring en de betaling van de accijnzen in orde te brengen zodat die inderdaad op het Whisky-Festival voor onafhankelijke bottlers kon voorgesteld worden.

  2. Pingback: Ardbeg’s Ardbog | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s