Dit was … juni 2013

Terwijl de zomer zich eindelijk voorzichtig laat zien, zet ik nog even de belangrijkste feiten uit juni op een rij. Wie dacht dat in de zomer een rustpunt betekent in de whiskycultuur – whisky, da’s voor koude, gure wiinteravonden – komt bedrogen uit. Niet alleen is er nieuws over nog maar eens een nieuwe distilleerderij, en nog maar eens een closed distillery die weer in productie gaat. Ook kwam een verrassend bericht uit ‘The States’ over een ‘ongerijpte gerijpte’ whisky …

4 juni 2013 : Whisky in weken

In een distilleerderij in Cleveland, Ohio is men er in geslaagd om een whisky – of beter Bourbon – in enkele dagen te laten rijpen. Door de druk in de vaten op te voeren en deze te zwieren, wordt een intensere wisselwerking met het hout geforceerd. Eigenaar Tom Lix verklaart dat zijn Cleveland Whisky per draai evenveel rijpt als 24 uur in een rustend vat. Met een behoorlijke zwier-snelheid wordt het effect van jaren rijpen in enkele dagen al bereikt. De wijze waarop whisky op het rime van de seizoenen het hout indringt en er weer wordt uitgeperst – het proces waaraan whisky of bourbon zijn kleur en smaak deels te danken heeft – wordt zo kunstmatig geïmiteerd.

In een fimpje legt Lix uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

11 juni : Benromach verdubbelt productie.

Gordon & MacPhail, Schotlands grootste onafhankelijke bottelaar, besluit om de productie van haar distilleerderij Benromach, één van Schotlands kleinste distilleerhuizen, te verdubbelen. op die manier wil Gordon & MacPhail tegemoetkomen aan de internationaal toenemende vraag. de productieverhoging gaat gepaard met de bouw van twee nieuwe lagerhuizen en er wordt ook een derde distilleerder aangeworven.

In 1993 kocht Gordon & MacPhail deze slapende distilleerderij op en wekte ze weer tot leven. De definitie van ‘onafhankelijke bottelaar’ – die whisky op de markt brengt zonder ze te produceren – kwam zo flink onder druk te staan. Bij mijn weten bracht Gordon & MacPhail nog geen ‘onafhankelijke’ botteling van Benromach uit, bijvoorbeeld onder hun Connoisseurs Choice label.

benromach Distillery (bron : wiki)

Benromach Distillery (bron : wiki)

14 juni : Strathhearn distilleerderij bijna operationeel

Er zijn nog meer durvers op deze wereld, zoals Tony Reedman-Clark, David Lang en David Wight. Sinds een jaar bouwen ze een 160 jaar oude boerderij om tot – ja hoor – de kleinste distilleerderij van Schotland. een claim die eerder door onder meer  Edradour en Kilchoman reeds werden gemaakt. Als we naar de cijfers kijken, heeft Edradour een maximale productiecapaciteit van 90.000 liter alcohol per jaar. Kilchoman 110.000. Maar dit zegt niks over wat effectief wordt geproduceerd. Benromach bouwt wel opslagruimte bij voor een productieverdubbeling, maar geen stookcapaciteit (maximaal 250.000 liter per jaar – en niemand zegt dat ze met hun verdubbeling daar al zitten). Werkelijke productiecijfers houden distilleerderijen voor zichzelf.

De Strathearn distilleerderij proefdraait al, en wil naast whisky ook bieren produceren. Omdat whisky minstens drie jaar moet rijpen, hebben de initiatiefnemers ook al plannen om de ongerijpte new spirit als gin op de markt te brengen – Heather Rose gin. Hun whisky wordt in kleine vaten opgeslagen (50 liter). Halverwege juli willen ze de productie werkelijk opstarten. op facebook kan je het allemaal volgen.

21 juni : Glen Keith officieel weer open

Pernod Ricard kreeg de Glen Keith distilleerderij in … euh … Keith, hartje Speyside, in een mum van tijd weer operationeel. Om snel aan de stijgende productievraag te voldoen worden wel meerdere distilleerderijen heropend. In Schotland bestaat er de gewoonte om in ‘moeilijke’ periode distilleerderijen niet meteen af te breken, maar om de productie voor (on)bepaalde tijd stil te leggen – mothballed distilleries noemt men deze stille productiehuizen. Wanneer de vraag weer toeneemt, heropent men deze slapende plekken. De Glen Keith distilleerderij fungeerde voor Pernod-Ricard, de tweede grootste speler op de whiskymarkt, al een tijd als opleidingscentrum. Nu wordt de stokerij weer ingezet om aan de groeiende vraag van Ballentine’s en Chivas Regal tegemoet te komen. Daarmee neemt de distilleerderij haar oude rol weer op. Naast deze blended whisky’s zijn de paradepaardjes van Pernod-Ricard de single malt The Glenlivet en Aberlour. eerder al schroefde Pernod-Ricard de productie van The Glenlivet op naar 75% van haar maximale capaciteit (wat op 10.000.000 liter alcohol per jaar ligt).

Glen Keith Distilleerderij

Glen Keith Distilleerderij

28 juni : falkirk Distillery Compagny maakt (nog maar eens) plannen

En tenslotte nog een nieuwe speler op de markt. De Falkirk Distillery Compagny wil al langer de whiskyproductie in Falkirk nieuw leven in blazen. Sinds de sluiting van de Rosebank distillery in 1993 wordt er geen whisky meer gemaakt. Tot 2002 hoopte de Falkirk Distillery Compagnie nog om de mothballed distillery nieuw leven in te blazen. Maar de site werd opgekocht voor een huisvestingsproject. In 2006 schraapte de Falkirk Distillery Compagny, die een belangrijk deel van de origine uitrusting van de Rosebank distilleerderij bezat, om een nieuwe distilleerderij met de originele uitrusting te bouwen. Helaas werd in de kerstvakantie 2008-2009 de koperen uitrusting door metaaldieven gestolen. Tot op vandaag zijn de daders spoorloos. Bovendien weigert Diageo, die de naam Rosebank in bezit heeft, tot op vandaag elke mogelijkheid om onder die naam opnieuw whisky te stoken.

Maar misschien keert het tij. De Britse overheid heeft maar liefst 440.000 pond over om de Falkirk Disitllery Compagny te helpen de nieuwe Falkirk Distilleerderij af te werken. Zo zie je maar, al is de wanhoop zo nabij …

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s