Ardbeg’s Ardbog

Is de hype al wat gaan liggen? Goed, dan durf ik er over te berichten. Want de emoties laaiden hoog op vlak na de lancering van deze nieuwe Ardbeg-expressie, naar aanleiding van het Islay Whisky Festival (of de zelfverklaarde Arbeg Day, like you wish). Volgens de makers bevat deze batch een mengeling van 10 tot 12 jaar oude Ardbeg gerijpt op ex-Bourbon en ex-Manzanilla vaten. Volgens de die-hard fans de beste expressie sinds jaren, of toch sinds de Galileio (want zo lang duren jaren in hype-termen uitgedrukt). Volgens de de immer sceptici het bedroevendste wat Ardbeg (vingerwijzend naar het enkel op winstbejag beluste luxemerk LVMH dat achter dit merk de scepter zwaait) tot vandaag op de markt bracht, deze ‘Ard-bucht’. Het zal de op speculatie beluste aanbieders zorg wezen.

Manzanilla is een Spaanse versterkte wijn (zoals sherry of porto) uit Andalusië. Deze sherry heeft de reputatie een ziltig karakter te hebben. Door het brede estuarium van de Gualdalquivir rivier stroomt bij vloed het zoute zeewater ver landinwaarts, en helpt mee deze wijn zijn typische karakter te geven. In 1995 verwees Michael Jackson (de whiskygoeroe, niet de popzanger) naar Old Pulteney whisky als de ‘Manzanilla van het Noorden’, omwille van zijn uitgesproken ziltige karakter. Sindsdien woedt een hevige discussie onder whiskyliefhebbers of een whisky echt wel zilt kan zijn.

Is er nog een genuanceerd oordeel mogelijk over deze nieuwe Ardbeg expressie, vraag ik me af. Want de wereld lijkt verdeeld in twee kampen : Ardbegliefhebbers en Ardbegsceptici. Maar misschien kan nuance nog, denk ik dan. Als de hype even is gaan liggen. Want zo gaat dat met luxemerken : de drijven mee op het komen en gaan van de golven van hypes. En hoe lang duurt een hype? Zo lang ze gezien of gelezen wordt. Dat merkte ik aan hoe de ‘leescijfers’ van deze blog twee weken lang piekten nadat ik mijn recensies van Asta Morris’ Dalmore en de Braeval 1991 van Brachadair publiceerde. En na twee weken weer even snel zag zakken. Is twee weken dan de prijs voor een whisky die jarenlang in alle stilte rustte, 10, 11 en soms tot 21 jaar lang?

Meedrijvend op de laatste golven van deze hype : ik nam de “Ardbeg 10” als maatstaaf.

imagesKleur : Wat donker voor een Ardbeg !

Geur : Meteen de overbekende ‘plakaatverf’-geur van zwaargeturfde Islay whisky. Ziltig, wat rubberachtig zelfs. Volle, eerder zware neus. Wat een verschil met de citrusfrisse Ardbeg 10. Flink gezouten spek op de barbecue. Een buitenband nog in het rek bij de fietsenmaker. De Manzanilla doet zijn werk.

Smaak : Scherp, maar ook warm-zoetig. Toch geen uitgesproken fruitigheid. Boterig qua mondgevoel, ja, dat wel. En wat tannines. Kastanjepuree – die combinatie van tannines, zoet en bitter. Vol en zwaar, anders dan we van een subtiele Ardbeg 10 gewoon zijn. En veel ziltiger ook. Gerookte makreel. Met gedroogde kruiden op een krokant toastje. En olijfolie.

Finish : Zoet (eerder karamel en rietsuiker dan fruitig) en volle, boterige turf (eerder dan rokerig). Het uitgesproken zoutige karakter onderdrukt de anders zo typische rokerigheid.

Balans : Afwijkend voor wat we van de klassieke Ardbeg 10 gewoon zijn. Dat doet Ardbeg de laatste tijd vaker met nieuwe expressies. Moeten we dit toejuichen? Wie van de ‘klassieke’ Ardbeg 10 houdt, zal ontgoocheld zijn. Wie meer van ‘zwaardere’ Islay whisky’s houdt, Laphroaig of Lagavulin, zal zich eerder in deze stijl herkennen. Hoewel deze Ardbog subtiliteit (ten opzichte van een Laphroaig) en complexiteit (ten opzichte van een Lagavulin) mist.

Ardbeg Distillery, april 2012 - Werknemers legen vaten om een nieuwe batch Ardbeg 10 te mengen

Ardbeg Distillery, april 2013 – Werknemers legen vaten om een nieuwe batch Ardbeg 10 te mengen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ardbeg, Notes en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s