Whisky battle : twee maal Springbank 10 (oude en nieuwe versie)

Een klassieke standaardbotteling, die Springbank 10. Vandaag plaatste ik twee versies tegenover elkaar : een botteling uit de jaren ’90 en een recente. De eerste heeft een ijzeren reputatie, de tweede mist volgens sommigen wat diepgang. Wat is er van aan? We moeten het dringend over subtiliteiten hebben.

Springbank 10 : jaren '90 versus een recente botteling

Springbank 10 (46%) oude versie Springbank 10 (46%) nieuwe versie
Kleur : goud Kleur : zelfs een tikkeltje gouder?
Geur : Verfijnd en erg fruitig. Zacht en fris. Citroen bijvoorbeeld, neigt naar limoen. Een warme ondertoon van karamel (Veurnse babelutten). Wat medicienaal, of is het de alcohol? Best kruidig ook. Venkel. Na wat ademen wordt ze pittiger. De houttoetsen komen meer op de voorgrond. Kastanjepurree. Geur : Wat scherper en graniger. Warme ondertoon van karamel mengt zich met krokante graantoetsen. Stroopwafels. Fruitigheid zit meer op de achtergrond, maar is ook zachter. Sinaasappelschil. Voller. Minder notig. Licht geschroeide planken en een duidelijkere suggestie van turf. Best kruidig. Maar ook de anijs-associatie mengt zich meer met de karamel : drop (die toets zoethout doet het ‘m).
Smaak : Crême Brulée. Warm en zoet. Mokka koffie, honingwafels, vanille met zelf een suggestie van banaan. Wat me bij het fruit brengt, dat opvallend aanwezig is. Rozijn, citroen en perzik mengen zich met zoete moutsuikers. Wat nodig, en best pittig. Zwarte peper. Smaak : Broodpudding met rozijnen. Warm en rond. Granige toetsen zijn op het eerste zicht nadrukkelijker aanwezig dan het fruit. Dan rozijn en karamel. Langzaam geeft ook het fruit zich bloot : sinaasappelzeste, en steeds meer appel (het sappige vruchtvlees) op de voorgrond.
Finish : medium. Finish : medium en kruidig. Meer steranijs en iets rokeriger.
Balans : ingetogen en subtiel. Maar teglijkertijd ook fris. Meer lente. Balans : opgejaagder, compacter. Maar tegelijkerijd ook erg gelaagd. Meer herfst.

Wat vooral opvalt aan deze beide Springbank expressies is hun gelijke karakter. Beide hebben een nadrukkelijk fruitig karakter met een opvallende karameltoets. Ook de typische anijs is iets wat in beide versies duidelijk naar voren komt. Pas als je ze echt naast elkaar zet, worden de verschillen duidelijk. Maar zoals gezegd : we spreken hier over subtiele verschillen. En in subtiliteit is de eerste versie iets beter. Daar tegenover staat dat de recente versie duidelijker laat zien waarvoor ze staat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Notes, Springbank, Whiskybattle en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s