Whisky battle : Goldlys 12y Pedro Ximénez finish VS Goldlys 12y Amontillado finish

Een Belgische whisky? Jawel, van het Oost-Vlaamse jeneverhuis Filliers. Deze stokerij in Deinze brengt al sinds de jaren ’80 whisky uit, met wisselende successen. Vooral een ‘Limousin Cask’ van enkele jaren geleden maakte indruk, als ik de whiskybloggemeenschap mag geloven. Maar laten we kijken hoe deze distilleerderij het er vandaag van af brengt …

Dankzij de nieuwe site van Ruben (bekend van whiskynotes) weten we allemaal het verschil tussen Pedro Ximénes en Amontillado. Pedro Ximénez verwijst naar een zoete druivensoort die gebruikt wordt om de zoetere Cream Sherry’s mee te vervaardigen. Amontillado verwijst naar een medium dry stijl van Sherry. Bij Sherry (sherry komt van Jerez, Jerez-wijn) is de invloed van een flor op de rijpende wijn van belang. Afhankelijk van of deze flor niet of juist wel doorzet, ontstaat een eerder zoete (door oxidatie – zoals Olorosso sherry) of droge wijn (zoals Amontillado, of als de flor nog verder doorzet Palo Cortado Sherry). De sherry’s die wij kennen zijn doorgaans Fino sherry (een mengeling van Palo Cortado en Amontillado) of Cream Sherry (eerder Olorosso, verder gezoet door toevoeging van wijn op basis van Pedro Ximénez druiven).

Goldlys : Pedro Ximénez VS Amontillado.

Goldlys : Pedro Ximénez VS Amontillado.

Maar is dit verschil ook merkbaar als we beide Goldlys whisky’s tegenover elkaar plaatsen? Voor de duidelijkheid : het zijn finishes, geen volle rijpingen.

Goldlys 12y (Pedro Ximénez finish) 43% Goldlys 12y (Amontillado finish) 43%
Kleur : met een voloranje schijn Kleur : met een koperrode schijn
Geur : Warm en zoet, met een licht gebrande toets. De typische Goldlys toetsen (rogge-speculoos-kandijsiroop). Een toets warmer en voller dan de Amontillado. Een vleugje lijm. Zoetig. Wat gekonfijt fruit – mandarijn. Amandel.  Geur : Ook hier de typische Goldlys-toets (rogge-speuculoos-kandijsuiker). Fris-fruitig. Citroen en witte druif (dat frisse en zoete van frisse druif). Frisser maar een tikkeltje meer ingetogen dan de Pedro Ximénez. Kruidig. Complexer ook. Hazelnoot.
Smaak : Warm en rond – volop rogge. Vanille. Een vleugje koffie op het eind. Kandijsuiker, bruine suiker (en pannenkoek). Kruidig als pepernoot, met kaneel. Mandarijn. Algeheel fruitiger en zoet (amandel, marsepein). Ik kom moeilijk bij het fruit – de verwachte tutti fruti toetsen blijven uit. Smaak : Verfijnder, als een zoete dessertwijn. Astingenter. Vanille blijft meer op de achtergrond. Verfrissend, best complex. Citroen en meloen. Kruidig, maar minder peperkoek. Komijn? Eucalyptus?
Finish : verwarmend. Vooral de vanille houdt aan. Romig en licht notig (van het hout). Finish : Zacht en fris. Druivensuiker. Langer.
Balans : Goldlys doet me altijd aan Bastogne koekjes (speculaassoort) denken. Een heerlijke ervaring, maar meteen ook een ‘marker’. In mijn mening blijft ze ergens hangen tussen Schotse en (Amerikaanse of Canadese) Rye Whisky, zodat een definitief oordeel of vergelijking erg moeilijk te maken is.   Balans : Soms zijn verschillen tussen twee batches van éénzelfde expressie (ik denk spontaan aan Aberlour A’Bunadh of Bowmore Tempest) nadrukkelijker dan deze verschillende rijpingen van Goldlys. Waarom met zo veel nadruk een range uitbouwen die zo dicht bij elkaar ligt? In dezelfde reeks verscheen ook een Olorosso en een Manzanilla expressie van deze Goldlys 12. Hopelijk liggen deze laatste meer uiteen dan bovenstaande expressies. En als ik dan toch een voorkeur moet geven? De Amontillado finish. Het frisse, speelse houdt me net iets alerter dan de wat lome PX-versie.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Goldlys, Notes, Whiskybattle en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Whisky battle : Goldlys 12y Pedro Ximénez finish VS Goldlys 12y Amontillado finish

  1. Bedankt voor de links! Mag ik toch enkele dingen rechtzetten?

    Flor of geen flor heeft niets te maken met resulterende zoetheid. Zowel Oloroso (gerijpt zonder enige flor) als Amontillado / Palo Cortado (deels grijpt onder flor) als Fino / Manzanilla (volledig onder flor) zijn van nature beendroog (minder dan 5g suiker per liter). Enkel PX en Moscatel zijn van nature zoet (soms 250g en meer): de druiven worden gedroogd in de zon en de most is nauwelijks gefermenteerd. Alle kunstmatig gezoete sherry (medium, cream, dulce, amoroso…) wordt gezoet door toevoeging van een soort siroop of PX sherry.

    Fino sherry is geen mengeling van Amontillado en Palo Cortado, het is de basis-sherry waaruit Amontillado en Palo Cortado ontstaan nadat de flor afsterft.

    Ik zou daAltijd welkom voor een kleine sherry tasting 😉

  2. Pingback: Whisky Battle : 2x Glendronach for Colruyt | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s