Dit was … sepetember 2013

Een nieuwe maand, een nieuwe distilleerderij. Ja hoor, ook nu kunnen we weer nieuwe whiskyproducenten aankondigen. In Schotland dan nog, of preciezer : zowel het welbekende eiland Islay als Speyside krijgen er een distilleerderij bij. Dit sprokkelden we deze maand voor u bijeen :

06/09/2013 : Meer meer meer …

De stelt dat de exportomzet van Schotse whisky in de eerste helft van 2013 een groei van maar liefst 11% kende. Tussen 1 januari en 30 juni werden 563 miljoen flessen Schotse whisky verkocht, berekende de SWA. Dit betekent een omzetstijging van 9% in vergelijking met dezelfde periode in 2012. De industrie verwacht een verdere groei. Deze werd al bevestigd in de groeicijfers die verschillende bedrijven tijdens de zomer meedeelden.

De belangrijkste groeimarkt voor Schotse whisky is Amerika, ze stelt de SWA verder, met een groei van maar liefst 29%. Ook Frankrijk en Singapore horen bij de belangrijkste groeimarkten. Singapore wordt gezien als een verdeelmarkt voor de rest van Azië. De groei in landen als Duitsland (28%) en Letland kunnen wijzen op een groeiende omzet in Rusland – de export naar Rusland gebeurt voor een belangrijk deel vanuit die landen.

20/09/2013 : Islay krijgt een 9e

Neen, niet de Port Charlotte Distillery  waar al lang sprake van is wordt weer actief, maar een gloeiend nieuwe distilleerderij ziet het levenslicht. ze komt in Bowmore, aan de kust van het Loch Indaal ‘meer’, richting de luchthaven van Islay. De distilleerderij zal Gartbreck heten, en wordt de kleinste van Islay – nog kleiner dan Kilchoman dus. De distilleerderij is er nog niet, maar een mysterieuze ondernemer met veel ervaring in het distilleren zegt er 100% zeker van te zijn dat het project doorgaat. Men hoopt de eerste spirit in 2015 al uit de ketels te laten lopen …

Gartbreck farm : weldra vloeit hier 'new make' uit de ketels ...

Gartbreck farm : weldra vloeit hier ‘new make’ uit de ketels …

De ondernemer wou nog niet bekend gemaakt worden, maar een snelle zoektocht op het internet levert al gauw Jean Donnay op. Moeten we die kennen? Deze Fransman distilleerde al Bretoense whisky Glann ar Mor (onde de onafhankelijke bottelaar Celtic Whisky Compagny)

29/09/2013 : Diageo moet beslissen

Diageo’s werelds grootste alcoholproducent en eigenaar van enkele topmerken als Johnny Walker, J&B en Smirnoff, heeft ook overzeese activiteiten. Zo bezit Diageo het Amerikaanse Bourbon merk Bulleit. Deze bourbon, naar een oud familierecept die door Tom Bulleit in 1987 opnieuw werd gecommercialiseerd, wordt in de Four Roses distilleerderij vervaardigt.

Four Roses werd, samen met de andere merken binnen deze distilleerderij, in 2002 aangekocht door Diageo. Maar Diageo zag zich genoodzaakt om een deel van haar aanwinsten omwille van de wetgeving op concurrentie, meteen weer te verkopen. Zo verkocht ze Four Roses aan het Japanse biermerk Kirin (die ook de Japanse whiskydisilleerderij Fuji-Gotemba bezit), maar hield ze zelf het merk Bulleit. Kirin en Diageo sloten een overeenkomst dat Bulleit verder in bij Four Roses gedistilleerd mocht worden. Bent u nog mee?

Stitzel-Weller : een nieuwe thuis voor Bernheim

Stitzel-Weller : een nieuwe thuis voor Bernheim

Oké dan. Kirin wil deze laatste overeenkomst niet meer verlengen. Eind maart 2014 loopt deze af, en tegen dan moet Diageo een alternatief gevonden hebben. Kirin motiveert zijnj beslissing met het stijgende marktaandeel van Four Roses – ze hebben hun distilleercapaciteit zelf nodig. Diageo laat zijn blik vallen op de Stitzel-Weller distilleerderij. Twee jaar geleden kocht het concern deze plek om er een administratief centrum en een Bulleit bezoekerscentrum van te maken. Diageo overweegt nu om dit  ‘museum’ actief te gebruiken om Bulleit te distilleeren. De lagerhuizen op de site wordt al gebruikt om bij Four Roses gedistilleerde Bulleit te laten rijpen.

30/09/2013 : Lindores Distillery in de maak

Neen, Lindores is niet alleen een whiskyclub uit Oostende die jaarlijks een prestigieus festival organiseert. Ooit was het ook een distilleerderij. De naam van de whiskyclub verwijst overigens ook naar deze plek, waar in zekere zin de ‘geboorte’ van whisky plaatsvond.

Althans, volgens de geschiedschrijving. Het was in 1494 dat koning James IV een bestelling ‘aque vitae vervaardigd uit mout’ vroeg aan broeder John Cor. Deze brief, gericht aan de toenmalige abt van de Lindores abdij nabij Newburgh in het kanton Fife is tot op heden de oudste schriftelijke bron die whiskyproductie bewijst.

Van de Lindores abdij is vandaag de dag niet meer over dan een ruïne, sinds 1913 in het bezit van de familie McKenzie Smith. Deze familie heeft er nu 5 miljoen Britse pond (5,8 miljoen €) over om op deze historische plaats een whisky distilleerderij en een museum over de geschiedenis van whisky op te richten.

De Lindores abdij : rollen er straks vaten uit deze toegangspoort?

De Lindores abdij : rollen er straks vaten uit deze toegangspoort?

Andrew McKenzie, woordvoerder van de familie, zegt dat het een privilege is om op deze magische plek opnieuw whisky te gaan maken, zoals men dat meer dan 500 jaar ook al deed. Om die historische link te benadrukken wil McKenzie Smith de toenmalige Heilige Bron van de abdij en gerst van de omliggende velden gebruiken, net zoals de monikken dat 500 jaar geleden ook deden.

De familie hoopt dat hun Lindores whisky tegen 2018 in de winkelrekken verkrijgbaar is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Dit was … sepetember 2013

  1. B Messiane zegt:

    Dag Jan, leuk werk dat je hier levert, altijd leuk om een overzichtje te krijgen. Doe zo verder en uiteraard nog steeds welkom om een paar drams uit de bar te kiezen. Groeten Bart Messiaen

  2. Pingback: Dit was … februari 2014 | Daily expressions of sweet and sour

  3. Pingback: Dit was … januari 2016 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s